Mumble Nézet News Hasábok Régi Játék oldalak Szolgáltatás oldalak Partner oldalak
Bezárás

CSHU - Hungarian Counter-Strike Portal

Pene 

CSHU| Pene

Név:
Életkor:
Nem:
Város:
Pene
35
férfi
Budapest
Csapat:
Blog:
Fórumrang:
Albumok:
Weblap: http://pene.hu
E-mail cím: nem publikus
MSN:

Magánvélemény 2011. május 29. Pene 27 hozzászólás 66639 olvasás

Hát megint itt ez a fantasztikum - most éppen Gaming Hungary néven - gyakorlatilag ugyanazokkal az emberekkel, akik eddig is rontották az elektronikus sportok levegőjét. Hangzatos tervek és erős médiajelenlét még nagyobb számokkal körítve.

Hát megint itt ez a fantasztikum - most éppen Gaming Hungary néven - gyakorlatilag ugyanazokkal az emberekkel, akik eddig is rontották az elektronikus sportok levegőjét. Hangzatos tervek, erős médiajelenlét, még nagyobb számokkal körítve. És mi, esportolók mit várhatunk? Megint csak hivatkoznak ránk, vágókép leszünk a Frei-dossziéban, sokadrangú szegmense leszünk a hazai játékiparnak, netalántán végre kapunk is valamit?

Biztos bennem van a hiba, de egyszerűen nem bírom az ilyesfajta hírek kommentálását pozitívan szemlélni. Itt vagyok én, aki tényleg számos, ún. elektronikus sportot kipróbáltam, nem egyet aktívan, évekig űztem. Egyszer sem jutottam el úgymond professzionális szintre, viszont idestova tizennégy éve figyelemmel követem a legfőbb hazai és nemzetközi történéseket, a Quake-től kezdve az Elastomanián keresztül egészen az NFS, CS, SC, WoW, UT, BF, GTA, DotA stb. szériákig (akár a Hódítót és társait is beleszámolhatjuk). Még azoknak a játékoknak a fejlődését és mozgásait is gyakran aktívan követtem, amikkel egy percet sem játszottam (Tekken, HALO, CS:Source, Guitar Hero stb.).

Ha valaki, hát én elmondhatnám magamról, hogy önként és dalolva beletettem sok ezer munkaórát a hazai elektronikus sportélet számtalan részébe, viszont ugyanez nem mondható el gyakorlatilag egyik személyről sem, akik a Gaming Hungary oldalon a tisztségviselők közt szerepelnek. Nem is lenne ezzel baj addig, ha nem látnám, hogy olyan hangzatos fogalmakkal és kifejezésekkel operálnának, mint hogy "Elősegítjük a hazai játékkultúra fejlődését!", "az e-sportok hátterének segítése" és "Az Egyesület a magyarországi elektronikus- és videojátékokat sportszerűen vagy szabadidős tevékenységként játszó, illetve a magyar és a Magyarországon fellelhető elektronikus-játék rajongók, valamint játékszoftver- és hardver-iparági szereplők koordinációs, információs szervezete.", illetve nem azt látnám, hogy esport ikonok és meghatározó játékok képeit használnák a prezentációikban, weboldalukon stb.

Ezen majd' tizenöt év alatt azt láttam, hogy vannak azok, akik ténylegesen is bele akarnak feccölni valamit ebbe az egész "elektronikus sportizébe", szeretnének valami maradandót alkotni, segíteni az egyes közösségeket, illetve vannak azok, akik erre az egészre úgy tekintenek, mint megélhetési forrás, mint akiknek teljesen mindegy, hogy az éppen aktuális játékosbázis mit akar és mik a realitások, és pénz beszél, kutya ugat alapon csinálják amit ők jónak tartanak. Úgyis ők ülnek a média mindenható lovának nyergében, majd a zindex és a gamer lapok on- és offline jól lehozzák, hogy mekkora királyság volt az éppen aktuális rendezvény, az meg tök mindegy, hogy az igazi elektronikus sportolók mit gondolnak. Úgyis ritka szánalmas és igen kicsiny réteg, nemdebár?...

Ugyanaz megy itthon ezen a téren, mint mondjuk a kereskedelmi TV-inkben. Megy a Mónika-show és a Joshi Barat, vagyis van nekünk fantörpikus LAN-os szépségversenyünk, hiperszupercsilivili égbőlaláereszkedős Microsoft vezérünk és még az Isten tudja mi minden. Csak az nincs, ami miatt tényleg ott lehetnénk az elektronikus sportok élmezőnyében: komoly LAN-ok komoly nyereményekkel, hogy a kompetitív játékról is szó essen, ne csak azt lássa az egyszeri esport játékos, hogy ez egy piac és pénzt és pénzt és még több pénzt kell kisajtolni belőle.

Vettem a fáradtságot, és töviről hegyire átnéztem az ominózus oldalt. Kezdjük talán az enter!digital konferencián előadott prezentációval (sajnos nem áll módomban a hozzá fűzött kommentárt és előadást megtekinteni, de akinek meglenne, az ne habozzon megosztani velünk, biztos "szuperérdekes" és előremutató dolgokról hallhattunk).

Az előadó személyéről legyen elég annyi, hogy fogalmunk sincs róla esport körökben ki ő, viszont jól tudjuk mit is akar (néminemű pénzmagot összeszedni a játékosokból) és hogy valószínűleg annyira van otthon az elektronikus játékok és sportok terén, mint amennyire aktívan követi a trendeket és e-szokásokat. Sebaj, legalább már addig eljutott, hogy kb. múlt péntektől ő is egy a 600 millió között (egy online ügymenettel foglalatoskodó vezető beosztású ember, lol), és már egész jól halad a lájkolás rögös útján is! Nem gond, a prezentáció a lényeges úgyis, én kérek elnézést...

Van például egy címünk: "KONZOL0S K4M4SZOK MÉRG3SM4DÁR MENED2SEREK FEM!N4 FARM3R3K". Igen. Ez volt az. Über r4j, n3m? Milyen királyul eladható már a médiában!!!!!44négy Persze értelmetlen, de ezzel nem kell foglalkozni. És vannak slide-jaink is, amiken a következők láthatóak zanzásítva: esport márkák és játékok, pénz, növekedés, Facebook, média. Esport szemmel nézve: Budapest Gameshow (inkább két DXEC lan, mint egy ilyen), esport játékok és azok eladásából befolyt pénz (természetesen tudjuk, hogy a casual single player gamerek is benne vannak ebben), Boxer (biztos elmondták, hogy százezer dollárokat keresett stb.) és még egy rakat érdektelen infó. Biztos sokat profitálhatott ebből az előadásból a hazai esport közösség - valószínűleg idén már elérjük azt a szintet, hogy habár lesz WCG selejtezőnk megint, viszont mínusz két embert küldhetünk majd k, de azt is Farmville-ből. Hogy némi objektivitást is csempésszek lesajnáló írásomba, el kell ismernem, az előadáson elhangzottak nélkül mindez pusztán erős gyanú és feltételezés az eddig tapasztaltak tükrében.

Na, de térjünk vissza az oldalhoz. Habár olybá tűnik, hogy nagyhatalmú és befolyásos emberek állnak az egész projekt mögött, mégis csak 10 darab hírre, egy Wordpress-alapú weboldalra, igazi forrás nélküli hivatkozásokra és kb. még egy tucat aloldalra és egyéb írásra futotta. Február 27 óta. Nice. Arról ne is beszéljünk, hogy ezen "hírek" zöme pár adat mellé beszúrt töltelékszöveg, ami annyira fontos adatokat tartalmaz az esport szcénák számára, mint amennyire három hónap alatt beágyazódott az oldal az internetbe (semennyire, ld. a Google kereséseket pl. a "Gaming Hungary" címszóra).

Természetesen mondhatnánk azt is, hogy idő kell mindenhez. Viszont így, ezzel az egész "médiahekk" akcióval hogy hirtelen mindenhonnan a jövő megváltójaként néz le ránk a Gaming Hungary, csak azt érzem, hogy már megint le akarnak tuszkolni valamit a torkunkon, valami olyasmit, amire mi nem vagyunk kíváncsiak, mert az nem azért van, hogy segítse az elektronikus sportokat és azok szerelmeseit, hanem csak ki akarja aknázni és ki akarja használni a benne és bennünk rejlő potenciált.

Adná az ég, hogy egyszer tényleg olyan ember üljön ilyen pozíciókban, aki tudja mi az az "early exp", hogy mennyiért vesztegetik 1.6-ban az AK-47-et, "DNA"-ról nem a biológia jutna eszébe, s ne az lenne a célja, hogy a haverjaival, a munkáltatójával és pár tőkéssel (legyen az ember vagy cég) dominálja ezt a szegmensét is a játékiparnak.

Igen, mint mindig, így most is a naivitás és az elektronikus sportok szeretete beszél belőlem. Sajnos nem látom azt, hogy fejlődnénk. Sőt, inkább elmaradunk nem csak a szomszédos országokkal szemben (vesd össze például az ukrán NaVi és bármely hazai esportoló vagy esport csapat eredményeit), de gyakorlatilag bármely más állammal szemben is. És így megy ez több éve folyamatosan. Az MCSE (?, de rég is volt...) és egyéb esportot megváltani szándékozó egyesületek után itt az újabb "trónkövetelő".

Az mindenképpen megállapítható, hogy ekkora média-haderővel és kommunikációs fölénnyel már tényleg kezdeni lehetne valamit, alkotni lehetne valami maradandót. Hogy mindebből lesz-e valami, természetesen jelenleg nehezen állapítható meg, de a tapasztalataink azt mutatják, hogy az elektronikus sportok terén semmi jó nem várható azoktól, akik aktívan leépítették ezt a szegmenst, akik eddig sem csináltak semmit azon kívül, hogy a valódi versengés elé helyezték a kenyeret és a cirkuszt. De persze továbbra is hajrá, előre a lenini úton, hardcore Farmville és flash-játékosok hadai továbbképzésre várnak!

Zárásként pedig idéznék a GH alapszabályából:

"Az Egyesület tagjai szellemi tudásuk és szakmai elismertségükből adódóan elsősorban jótékonysági rendezvényeket szerveznek és bonyolítanak, valamint az 1997. évi CLVI. törvényben meghatározottak figyelembe vételével adományokat gyűjtenek, illetve az alábbiak szerint valósítják meg ezen alapszabály meghatározott céljait:"

[...]

"- magyar videojátékosok informálása: a magyar elektronikus sportolók és azok támogatóinak összefogása, egységes magyar elektronikus játékos adatbázis létrehozása, a magyar videojátékos közösség érdekvédelme"


Ha tényleg tesznek is valamit értünk, hasonló formában fogok elnézést kérni. Addig is viszont ezek mind csak hangzatos frázisok. Inkább tessenek békénhagyni a magyar elektronikus sportok közösségeit, hátha önerőből megoldjuk. Nem kell másnak is mélyíteni azt a sírt...


avatar #27
-zsolna- 2011. május 31. 2245 hozzászólás 117.
Itt már megint csak a pénz és nem gondolnak bele,hogy miért játszanak egy 1999-ben kiadott játék továbbfejlesztett szériájával ennyien MÉG MINDIG! Persze ennek a sok embernek a száma csökkenni fog,mint minden játékban,de az a kérdés,hogy mennyi ideig fog ez tartani,míg eléri a nullát'!Elakarnak minket csábítani az 1.6-ról,de aki picit is átérzi ezt a játékot nem megy el
"Bízom az Igazság és a Szellem erejében, ezért hiszek az Emberiség jövőjében." Albert Schweitzer
avatar #26
NewZoo. 2011. május 30. 43 hozzászólás 4539.
Válasz snipahmastah #24. hozzászólására
Szerinted? http://www.counter-strike.hu/content/2011/05/28/Megalakult_a_Gaming_Hungary
Szerinted? http://www.birosag.hu/engine.aspx?page=tarsszervsearch hajrá:)

ne okoskodj, ha nem értesz hozzá:)
avatar #25
DOOVDE_R 2011. május 30. 402 hozzászólás 995.
Bazz, végre van egy szövetség, ahova újra tartozni lehet. Nem értem Pene miért nem örülsz ennek. Mindenki csak csendben sírdogál, hogy jaj haldoklik a magyar csé, jaj úgy sem lesz már itt igazán erős csapat. Hát majd Krisz és haverok fejlesztenek nekünk egyet. Nem kell ehhez d$t több éves embertelen rutinja, skillje. Nem kell ehhez KODIAK hírneve, nem kell ehhez akira mindent megoldó über managementje, nem kellenek a playerek sem, még magyarország egyik legnagyobb cs portálja sem. Több sikeres BECUP? Mégtöbb sikertelen ICL? Kit érdekel! Ezek nem kellenek!

Mi kell hozzá? Egy csávó, aki már szorszozott, de abban is szar volt. Nem szeretnék vészmadárkodni, hiszen nem szoktam - a nem létező magyar cybersportnak már igazából tök mindegy, hogy mennyien próbálnak meg rajta élősködni, mert előbb utóbb rájönnek, hogy ebből igazán nagy pénzt szakítani nem fognak. Valahogy mindenki itt bassza el, hogy nagyon hamar akar meggazdagodni egy olyan közösségből, aminek a játékosállománya a gimis, de mostanában inkább az általánossulis korosztály. Nyilván most próbálom a csésekre szűkíteni a kört, de lássuk be, a trackmania vagy a cod scene sem biztos, hogy túlzottan más.

Láttunk már sok remek kezdeményezést, kezdve a nagy ígéretű Gészannal meg a szinte tökéletes WCG szervezéssel, ahol a legnagyobb esemény az volt, hogy zotyó leosztotta rumlit, meg szerintem mindenki emlékszik a nagy MCSE-re, ami annyi mindent tett a magyar esportért, hogy a rövidítésről szerintem a játékosok 99%-a nem tudja, hogy micsoda. Újabb trónkövetelő? Ne vicceljünk már... ez max árnyékszék.

A véleményemre valószinűleg SENKI nem kíváncsi, de szerintem mindenki jobban jár, ha békén hagyja egymást a magyar CS Scene meg az újabb önjelölt világmegváltónak kikiáltott, de amúgy csak gazdagodni kívánó dilettánsok gyülekezete.

Ne legyen igazam! :)
avatar #24
Válasz NewZoo. #23. hozzászólására
Milyen stádiumban áll a megalakítás?
Szerinted? http://www.counter-strike.hu/content/2011/05/28/Megalakult_a_Gaming_Hungary
avatar #23
NewZoo. 2011. május 30. 43 hozzászólás 4539.
Válasz krisztiansz #20. hozzászólására
Sziasztok!

Szávuly Krisztián vagyok, a Gaming Hungary egyesület elnöke és szeretnék néhány felvetésre reagálni.

Elsősorban az elnökségi tagokkal kapcsolatban szeretném kiemelni, hogy a hazai gaming iparágban régóta tevékenyen részt vevő, hozzáértő emberekről van szó. Egyedül az én nevem lehet új, hisz korábban nem dolgoztam az iparágban - ezért is végzek elsősorban operatív és kommunikációs munkát az egyesületnél.

Másodsorban a Gaming Hungary azért választotta az egyesületi formát, hogy gazdálkodása átlátható legyen minden tag számára - az egyesületek beszámolói nyilvánosak. Nagyon szigorú büdzsé alapján dolgozunk, hogy minél többet forgassunk vissza az iparágba a tagdíjakból és a cégek támogatásából. Az elnökségi tagok semmilyen formában nem kapnak kompenzációt munkájukért.

Az OGC-nél Balázst az elsők között kerestük meg, bemutatva hogy mit akarunk, tehát minden játék-közösség fontos számunkra. De egyúttal fontos kommunikációnk során a casual gaming is: ez egy lehetőség új játékosok bevonására, a támogatókkal való tárgyalásoknál, a piac egészének növekedésében ez jelentős motor. Kérem fogadjátok el, ha egy Angry Birds hazai sikereiről is beszámolunk, mert ez kapukat nyit meg.

Mint ahogy Ti is írjátok, az e-sportok kérdése itthon nehéz: valóban csak vágókép egy riportban, kevés és kismértékű a támogatás. Mindent megpróbálunk a jövőben, hogy a nagyobb gyártók komolyabban mögé álljanak, a rendezvények minél professzionálisabbak legyenek és igen: ki tudjunk küldeni hazai kiválóságokat külföldi versenyekre.

Minden lépésünket látni fogjátok és remélem eredményesek leszünk, ehhez kérjük legalább lelkiekben a támogatásotokat.

Krisz

UI.: még ha CS-ben nem is vagyok nagyon otthon (Source-szal próbálkoztam, egyszerűen nem vagyok jó benne), Xboxos MW2/BO-ban bárkivel szívesen ütközök
Milyen stádiumban áll a megalakítás?
avatar #22
Válasz krisztiansz #20. hozzászólására
Sziasztok!

Szávuly Krisztián vagyok, a Gaming Hungary egyesület elnöke és szeretnék néhány felvetésre reagálni.

Elsősorban az elnökségi tagokkal kapcsolatban szeretném kiemelni, hogy a hazai gaming iparágban régóta tevékenyen részt vevő, hozzáértő emberekről van szó. Egyedül az én nevem lehet új, hisz korábban nem dolgoztam az iparágban - ezért is végzek elsősorban operatív és kommunikációs munkát az egyesületnél.

Másodsorban a Gaming Hungary azért választotta az egyesületi formát, hogy gazdálkodása átlátható legyen minden tag számára - az egyesületek beszámolói nyilvánosak. Nagyon szigorú büdzsé alapján dolgozunk, hogy minél többet forgassunk vissza az iparágba a tagdíjakból és a cégek támogatásából. Az elnökségi tagok semmilyen formában nem kapnak kompenzációt munkájukért.

Az OGC-nél Balázst az elsők között kerestük meg, bemutatva hogy mit akarunk, tehát minden játék-közösség fontos számunkra. De egyúttal fontos kommunikációnk során a casual gaming is: ez egy lehetőség új játékosok bevonására, a támogatókkal való tárgyalásoknál, a piac egészének növekedésében ez jelentős motor. Kérem fogadjátok el, ha egy Angry Birds hazai sikereiről is beszámolunk, mert ez kapukat nyit meg.

Mint ahogy Ti is írjátok, az e-sportok kérdése itthon nehéz: valóban csak vágókép egy riportban, kevés és kismértékű a támogatás. Mindent megpróbálunk a jövőben, hogy a nagyobb gyártók komolyabban mögé álljanak, a rendezvények minél professzionálisabbak legyenek és igen: ki tudjunk küldeni hazai kiválóságokat külföldi versenyekre.

Minden lépésünket látni fogjátok és remélem eredményesek leszünk, ehhez kérjük legalább lelkiekben a támogatásotokat.

Krisz

UI.: még ha CS-ben nem is vagyok nagyon otthon (Source-szal próbálkoztam, egyszerűen nem vagyok jó benne), Xboxos MW2/BO-ban bárkivel szívesen ütközök
Azt mond meg nekem, hogyha valóban képviseltek mindenkit, akkor hogy hogy nincs a tagok között legalább egy olyan ember aki már a HC közösségekért is tett valamit?

Nem tudom Balázs kicsoda, merem remélni, hogy Sanci, de gondolom nem az alapítás pillanatában kerestétek meg, hogy legyen képviselet innen is.
avatar #21
Pene 2011. május 29. 7054 hozzászólás 10.
Válasz krisztiansz #20. hozzászólására
Sziasztok!

Szávuly Krisztián vagyok, a Gaming Hungary egyesület elnöke és szeretnék néhány felvetésre reagálni.

Elsősorban az elnökségi tagokkal kapcsolatban szeretném kiemelni, hogy a hazai gaming iparágban régóta tevékenyen részt vevő, hozzáértő emberekről van szó. Egyedül az én nevem lehet új, hisz korábban nem dolgoztam az iparágban - ezért is végzek elsősorban operatív és kommunikációs munkát az egyesületnél.

Másodsorban a Gaming Hungary azért választotta az egyesületi formát, hogy gazdálkodása átlátható legyen minden tag számára - az egyesületek beszámolói nyilvánosak. Nagyon szigorú büdzsé alapján dolgozunk, hogy minél többet forgassunk vissza az iparágba a tagdíjakból és a cégek támogatásából. Az elnökségi tagok semmilyen formában nem kapnak kompenzációt munkájukért.

Az OGC-nél Balázst az elsők között kerestük meg, bemutatva hogy mit akarunk, tehát minden játék-közösség fontos számunkra. De egyúttal fontos kommunikációnk során a casual gaming is: ez egy lehetőség új játékosok bevonására, a támogatókkal való tárgyalásoknál, a piac egészének növekedésében ez jelentős motor. Kérem fogadjátok el, ha egy Angry Birds hazai sikereiről is beszámolunk, mert ez kapukat nyit meg.

Mint ahogy Ti is írjátok, az e-sportok kérdése itthon nehéz: valóban csak vágókép egy riportban, kevés és kismértékű a támogatás. Mindent megpróbálunk a jövőben, hogy a nagyobb gyártók komolyabban mögé álljanak, a rendezvények minél professzionálisabbak legyenek és igen: ki tudjunk küldeni hazai kiválóságokat külföldi versenyekre.

Minden lépésünket látni fogjátok és remélem eredményesek leszünk, ehhez kérjük legalább lelkiekben a támogatásotokat.

Krisz

UI.: még ha CS-ben nem is vagyok nagyon otthon (Source-szal próbálkoztam, egyszerűen nem vagyok jó benne), Xboxos MW2/BO-ban bárkivel szívesen ütközök
Helyes :) Tőlem mindenképpen várható egy hasonló kaliberű véleménynyilvánítás, ha ez így lesz. És komolyan drukkolok, én leszek az egyik legboldogabb, ha végre újra történik valami.
http://techno.org/electronic-music-guide/music.swf
avatar #20
Válasz Pene #19. hozzászólására
Pontosan azért emlegettem tucatszor az elektronikus sportokat, mivel egyáltalán nem vonom kétségbe ezen úriemberek gaming iparban szerzett tapasztalatát. Sőt, százhúsz százalékig biztos vagyok benne, hogy sokkal képzettebbek ebben a sok területet érintő szakmában/témában, mint én. Viszont ahogy ebben, úgy abban is biztos vagyok, hogy esportok terén (ami a gaming egy speciális részterülete) én sokkal jobban otthon vagyok, de valószínűleg sok olyan ember van, aki még nálam is nagyobb rálátással rendelkezik (BANCi, Taiko, Micimacko, fecosrac, Sanci, mozgo, NewZoo stb.). És csak remélni merem, hogy őket is megkeresték, netán kikérték a véleményüket, esetleg a jövőben részt is vállalnak ebben a projektben. Addig viszont amíg egyiküket sem látom tűzközelben, nem tudom komolyan venni a hazai esport "jobbítására" vonatkozó részt (és csakis ezzel van bajom, abban biztos vagyok, hogy a casual gémereknek, a játékipar bizonyos részének és az egyszeri anyukáknak sok újat és szépet tudnak majd mondani (tényleg így gondolom)).

Azzal is tisztában vagyok, hogy Hadházi Daninak igen sok munkája van a WCG selejtezőinkben, viszont meg kell mondjam, nem tetszik ez az út, amit már régóta követnek. Mint már többször is leírtam, gyakorlatilag elhanyagolható tételt jelentene az, ha a cirkuszi mulatságok mellé egy komoly LAN-t is szerveznének, és nem csak a casual réteg igényeit szolgálnák ki. Régen presztízse volt egy ilyen eseménynek, aki lemaradt, az kimaradt. Két perc alatt telt be az egyik ELTE-n szervezett selejtező CS-s részlege, s kb. fél óra alatt az egész. Most még csak az űrt sem éreztem, hogy ha kihagytam egy selejtezőt :-(

Abban viszont igazad lehet, hogy néhol kicsit jobban elfogott a keserűség, és ezért erősebben fogalmaztam. Viszont látnod kell azt is, hogy míg "nektek" még volt lehetőségetek "kimenni", addig "nekünk" már régóta nincs, habár messze a legmeghatározóbb és legnépesebb esport szcénát adjuk. És most nem megyek bele abba az összehasonlításba, hogy bezzeg más, leharcolt országokból szintén ki lehet jutni (vagy legalább normális LAN-t megszerveznek!).

Mint írtam is, vettem a fáradtságot, és még a LinkedIn profilokat is átnéztem, illetve miután valamelyest figyelemmel követem a haza gaming újságírást, így természetesen egyikük neve sem fogadott ismeretlenül (kivéve Sz. K.-é, róla eddig csak a Sanoma kapcsán olvastam).

Ha tényleg nyitni akarnak, akkor első lépésben szerveznék a helyükben a Nagy Sportágválasztóra egy standot. Akár még elő is adhatok a nemzetközi és magyar esport történelméről, útjáról, fejlődéséről, lehetséges kitörési pontjairól. (De gondolom te is szívesen vállalnál szerepet, ha erről van szó.)
Sziasztok!

Szávuly Krisztián vagyok, a Gaming Hungary egyesület elnöke és szeretnék néhány felvetésre reagálni.

Elsősorban az elnökségi tagokkal kapcsolatban szeretném kiemelni, hogy a hazai gaming iparágban régóta tevékenyen részt vevő, hozzáértő emberekről van szó. Egyedül az én nevem lehet új, hisz korábban nem dolgoztam az iparágban - ezért is végzek elsősorban operatív és kommunikációs munkát az egyesületnél.

Másodsorban a Gaming Hungary azért választotta az egyesületi formát, hogy gazdálkodása átlátható legyen minden tag számára - az egyesületek beszámolói nyilvánosak. Nagyon szigorú büdzsé alapján dolgozunk, hogy minél többet forgassunk vissza az iparágba a tagdíjakból és a cégek támogatásából. Az elnökségi tagok semmilyen formában nem kapnak kompenzációt munkájukért.

Az OGC-nél Balázst az elsők között kerestük meg, bemutatva hogy mit akarunk, tehát minden játék-közösség fontos számunkra. De egyúttal fontos kommunikációnk során a casual gaming is: ez egy lehetőség új játékosok bevonására, a támogatókkal való tárgyalásoknál, a piac egészének növekedésében ez jelentős motor. Kérem fogadjátok el, ha egy Angry Birds hazai sikereiről is beszámolunk, mert ez kapukat nyit meg.

Mint ahogy Ti is írjátok, az e-sportok kérdése itthon nehéz: valóban csak vágókép egy riportban, kevés és kismértékű a támogatás. Mindent megpróbálunk a jövőben, hogy a nagyobb gyártók komolyabban mögé álljanak, a rendezvények minél professzionálisabbak legyenek és igen: ki tudjunk küldeni hazai kiválóságokat külföldi versenyekre.

Minden lépésünket látni fogjátok és remélem eredményesek leszünk, ehhez kérjük legalább lelkiekben a támogatásotokat.

Krisz

UI.: még ha CS-ben nem is vagyok nagyon otthon (Source-szal próbálkoztam, egyszerűen nem vagyok jó benne), Xboxos MW2/BO-ban bárkivel szívesen ütközök
avatar #19
Pene 2011. május 29. 7054 hozzászólás 10.
Válasz Day-Night_AbuSE #17. hozzászólására
Nagyon sok mindenben igazad van és jól látod a dolgokat, de az kicsit bántja a szemem, hogy úgy beszélsz az alapító tagokról mintha inkompetens hozzá nemértő emberek volnának. Szittyó és G-San (Szigetvári József és Hadházi Dániel) már jóval több mint 10 éve benne van a gaming "szakmában" igencsak nagy rálátással. G-Sannak köszönhető például, hogy 2004 után lehetőség volt még a következő 5 évben WCGkre kijuttatni játékosokat, ha ő nem jár utána a dolgoknak és nem szerez szponzorokat, tárgyal a Samsunggal akkor semmi nem lett volna.

Ez nem 20éves gyerekek hirtelen fellángolásból létrehozott ötlete. Hiszek és bízok abban, hogy ez nem a hirtelen meggazdagodásukat célozza meg, vagy legalábbis biztos, hogy nem abból a 2000Ft-t tagsági díjból, hanem tényleg a magyar gaming kultúra és az esport fellendítése lebeg a szemük fölött.
Pontosan azért emlegettem tucatszor az elektronikus sportokat, mivel egyáltalán nem vonom kétségbe ezen úriemberek gaming iparban szerzett tapasztalatát. Sőt, százhúsz százalékig biztos vagyok benne, hogy sokkal képzettebbek ebben a sok területet érintő szakmában/témában, mint én. Viszont ahogy ebben, úgy abban is biztos vagyok, hogy esportok terén (ami a gaming egy speciális részterülete) én sokkal jobban otthon vagyok, de valószínűleg sok olyan ember van, aki még nálam is nagyobb rálátással rendelkezik (BANCi, Taiko, Micimacko, fecosrac, Sanci, mozgo, NewZoo stb.). És csak remélni merem, hogy őket is megkeresték, netán kikérték a véleményüket, esetleg a jövőben részt is vállalnak ebben a projektben. Addig viszont amíg egyiküket sem látom tűzközelben, nem tudom komolyan venni a hazai esport "jobbítására" vonatkozó részt (és csakis ezzel van bajom, abban biztos vagyok, hogy a casual gémereknek, a játékipar bizonyos részének és az egyszeri anyukáknak sok újat és szépet tudnak majd mondani (tényleg így gondolom)).

Azzal is tisztában vagyok, hogy Hadházi Daninak igen sok munkája van a WCG selejtezőinkben, viszont meg kell mondjam, nem tetszik ez az út, amit már régóta követnek. Mint már többször is leírtam, gyakorlatilag elhanyagolható tételt jelentene az, ha a cirkuszi mulatságok mellé egy komoly LAN-t is szerveznének, és nem csak a casual réteg igényeit szolgálnák ki. Régen presztízse volt egy ilyen eseménynek, aki lemaradt, az kimaradt. Két perc alatt telt be az egyik ELTE-n szervezett selejtező CS-s részlege, s kb. fél óra alatt az egész. Most még csak az űrt sem éreztem, hogy ha kihagytam egy selejtezőt :-(

Abban viszont igazad lehet, hogy néhol kicsit jobban elfogott a keserűség, és ezért erősebben fogalmaztam. Viszont látnod kell azt is, hogy míg "nektek" még volt lehetőségetek "kimenni", addig "nekünk" már régóta nincs, habár messze a legmeghatározóbb és legnépesebb esport szcénát adjuk. És most nem megyek bele abba az összehasonlításba, hogy bezzeg más, leharcolt országokból szintén ki lehet jutni (vagy legalább normális LAN-t megszerveznek!).

Mint írtam is, vettem a fáradtságot, és még a LinkedIn profilokat is átnéztem, illetve miután valamelyest figyelemmel követem a haza gaming újságírást, így természetesen egyikük neve sem fogadott ismeretlenül (kivéve Sz. K.-é, róla eddig csak a Sanoma kapcsán olvastam).

Ha tényleg nyitni akarnak, akkor első lépésben szerveznék a helyükben a Nagy Sportágválasztóra egy standot. Akár még elő is adhatok a nemzetközi és magyar esport történelméről, útjáról, fejlődéséről, lehetséges kitörési pontjairól. (De gondolom te is szívesen vállalnál szerepet, ha erről van szó.)
http://techno.org/electronic-music-guide/music.swf
avatar #18
pedalgep 2011. május 29. 969 hozzászólás 377.
Válasz Day-Night_AbuSE #17. hozzászólására
Nagyon sok mindenben igazad van és jól látod a dolgokat, de az kicsit bántja a szemem, hogy úgy beszélsz az alapító tagokról mintha inkompetens hozzá nemértő emberek volnának. Szittyó és G-San (Szigetvári József és Hadházi Dániel) már jóval több mint 10 éve benne van a gaming "szakmában" igencsak nagy rálátással. G-Sannak köszönhető például, hogy 2004 után lehetőség volt még a következő 5 évben WCGkre kijuttatni játékosokat, ha ő nem jár utána a dolgoknak és nem szerez szponzorokat, tárgyal a Samsunggal akkor semmi nem lett volna.

Ez nem 20éves gyerekek hirtelen fellángolásból létrehozott ötlete. Hiszek és bízok abban, hogy ez nem a hirtelen meggazdagodásukat célozza meg, vagy legalábbis biztos, hogy nem abból a 2000Ft-t tagsági díjból, hanem tényleg a magyar gaming kultúra és az esport fellendítése lebeg a szemük fölött.
Akkor én most megkövetem magamat, mert ezt nem tudtam.
avatar #17
Nagyon sok mindenben igazad van és jól látod a dolgokat, de az kicsit bántja a szemem, hogy úgy beszélsz az alapító tagokról mintha inkompetens hozzá nemértő emberek volnának. Szittyó és G-San (Szigetvári József és Hadházi Dániel) már jóval több mint 10 éve benne van a gaming "szakmában" igencsak nagy rálátással. G-Sannak köszönhető például, hogy 2004 után lehetőség volt még a következő 5 évben WCGkre kijuttatni játékosokat, ha ő nem jár utána a dolgoknak és nem szerez szponzorokat, tárgyal a Samsunggal akkor semmi nem lett volna.

Ez nem 20éves gyerekek hirtelen fellángolásból létrehozott ötlete. Hiszek és bízok abban, hogy ez nem a hirtelen meggazdagodásukat célozza meg, vagy legalábbis biztos, hogy nem abból a 2000Ft-t tagsági díjból, hanem tényleg a magyar gaming kultúra és az esport fellendítése lebeg a szemük fölött.
avatar #16
pedalgep 2011. május 29. 969 hozzászólás 377.
Válasz sushie #15. hozzászólásáraNem látom, mi is a TOP1 játék? o__O"
De ezen a Gaming Hungary oldalon eladási toplisták vannak linkelve, nem?
Amúgy meg itt csap a tetőfokára a szánalom:
http://href.hu/x/fd3d
avatar #15
sushie 2011. május 29. 558 hozzászólás 717.Nem látom, mi is a TOP1 játék? o__O"
avatar #14
pedalgep 2011. május 29. 969 hozzászólás 377.
Kicsit sem teszi gyanússá a kezdeményezést hogy az összes "tisztségviselő" érdekelt valamilyen casualoknak szánt termék eladásában, esporthoz meg közük sem volt soha.
avatar #13
caribou 2011. május 29. 2129 hozzászólás 133.
Válasz _SammY_ #12. hozzászólására
oh anyám, igen el vagytok tévedve,
azt hogy ez megint csak egy lökd ide a lovét azt nem vitatom, de a többi.... istenem szülök, vérpistike, atyaág hol éltek
Akkor informálj minket eltévedt embereket!
A szenilitás biztos jele, ha elfelejtjük befeje
avatar #12
_SammY_ 2011. május 29. 1000 hozzászólás 362.
Válasz toma #10. hozzászólására
sztem azok a szülők fogják bekajálni ezt az egészet (már ha lesz ilyen egyáltalán) ahol van egy 12 éves totál naiv vérpistike, aki meglátja a nagy számokat meg egyéb kutyafaszát és elkezd örülni h "óóó ennek én is tagja vagyok" és már megy is puncsolni apuhoz/anyuhoz a tagdíjért, miközben valszeg saját magának sincs fogalma az egészről
oh anyám, igen el vagytok tévedve,
azt hogy ez megint csak egy lökd ide a lovét azt nem vitatom, de a többi.... istenem szülök, vérpistike, atyaág hol éltek
Moderálva by Noszi. xD
avatar #11
caribou 2011. május 29. 2129 hozzászólás 133.
Válasz toma #10. hozzászólására
sztem azok a szülők fogják bekajálni ezt az egészet (már ha lesz ilyen egyáltalán) ahol van egy 12 éves totál naiv vérpistike, aki meglátja a nagy számokat meg egyéb kutyafaszát és elkezd örülni h "óóó ennek én is tagja vagyok" és már megy is puncsolni apuhoz/anyuhoz a tagdíjért, miközben valszeg saját magának sincs fogalma az egészről
Jó lesz ez! Kell ez nekünk:)
A szenilitás biztos jele, ha elfelejtjük befeje
avatar #10
toma 2011. május 29. 4782 hozzászólás 22.
Válasz caribou #9. hozzászólására
Mese habbal:) Arra leszek kíváncsi, hogy hány ember fogja ezt bekajálni.

#5: Faterom netezik a szülők közül, ő sem olvas mást ezeken az oldalakon, de ne a saját családodból indulj ki, mert vannak olyan szülők, akik annyira unatkoznak és annyira mindent meg akarnak adni a gyereknek, hogy ilyen oldalak f*szságait hiszik el, mivel ők is csak a számadatokat látják majd, meg hogy ez a játékosok védelmére/támogatására épül.
sztem azok a szülők fogják bekajálni ezt az egészet (már ha lesz ilyen egyáltalán) ahol van egy 12 éves totál naiv vérpistike, aki meglátja a nagy számokat meg egyéb kutyafaszát és elkezd örülni h "óóó ennek én is tagja vagyok" és már megy is puncsolni apuhoz/anyuhoz a tagdíjért, miközben valszeg saját magának sincs fogalma az egészről
A világválság miatt az energiaköltségek csökkentése érdekében átmenetileg kikapcsoltuk a fényt az alagút végén.
avatar #9
caribou 2011. május 29. 2129 hozzászólás 133.
Mese habbal:) Arra leszek kíváncsi, hogy hány ember fogja ezt bekajálni.

#5: Faterom netezik a szülők közül, ő sem olvas mást ezeken az oldalakon, de ne a saját családodból indulj ki, mert vannak olyan szülők, akik annyira unatkoznak és annyira mindent meg akarnak adni a gyereknek, hogy ilyen oldalak f*szságait hiszik el, mivel ők is csak a számadatokat látják majd, meg hogy ez a játékosok védelmére/támogatására épül.
A szenilitás biztos jele, ha elfelejtjük befeje
avatar #8
dark_pie 2011. május 29. 10 hozzászólás 8657.
Sztem fogalmuk sincs hogy mi a DotA pl...
avatar #7
jepuras 2011. május 29. 638 hozzászólás 592.
Válasz elefunique #5. hozzászólására
rosszabb mi lehetne? ...

én ezt egyébként abszolút nem tudom elképzelni... szűkszavakkal élve, felkeresik az ogc-t mint közösséget, és hai, támogatunk ?!
bár ahogy olvastam ezeket a hangzatos terveket... :P:D


#4 anyám majd pont egy gaming szóval egybekötött oldalra fog kijutni, ígyis a mászkálóköre kb iwiw,facebook,gmail,freemail, faszom...
adom ebbe is van valami +
avatar #6
cube. 2011. május 29. 1447 hozzászólás 231.
idéznék az x-faktor válogatásáról: "ez magyarország"

mindenhonnan csak a pénzt akarják elszedni.
"Stabil az életem.. tegnap szar napom volt, ma is szar volt és valószínűleg a holnap is az lesz"
avatar #5
Válasz Saman. #3. hozzászólására
Like
Lesz ez még rosszabb is ...
rosszabb mi lehetne? ...

én ezt egyébként abszolút nem tudom elképzelni... szűkszavakkal élve, felkeresik az ogc-t mint közösséget, és hai, támogatunk ?!
bár ahogy olvastam ezeket a hangzatos terveket... :P:D


#4 anyám majd pont egy gaming szóval egybekötött oldalra fog kijutni, ígyis a mászkálóköre kb iwiw,facebook,gmail,freemail, faszom...
if your speech shouldnt be better than silence, be silent.
avatar #4
eNziii 2011. május 29. 547 hozzászólás 724.
Válasz toma #2. hozzászólására
amikor először olvastam a címet, hogy "Megalakult a Gaming Hungary" egy pillanati alatt átsuhant rajtam nagyjából ugyanaz, amit leírtál fent, a következő pillanatban a fejemhez csaptam és előttem is volt még egy "nagyszerű" frei dossziés+aktívos riport, aztán amikor végigolvastam a cikket és láttam hogy valami tagdíjról is hadoválnak, na onnantól esélyt se adtam más gondolatnak, hogy néhány embert itt megint qrva jót fog keresni, de a gémerek igényeit megint mindenki magasról letossza

(bár ne lennem igazam)
igen már csak azért is fognak jól kaszálni vele mert anyuci megtalálja az interneten látja hogy "jé ez milyen jó veszek egyet a fiacskámnak"
avatar #3
Saman. 2011. május 29. 147 hozzászólás 2177.
Like
Lesz ez még rosszabb is ...
Two is Company, Three is Party
avatar #2
toma 2011. május 29. 4782 hozzászólás 22.
amikor először olvastam a címet, hogy "Megalakult a Gaming Hungary" egy pillanati alatt átsuhant rajtam nagyjából ugyanaz, amit leírtál fent, a következő pillanatban a fejemhez csaptam és előttem is volt még egy "nagyszerű" frei dossziés+aktívos riport, aztán amikor végigolvastam a cikket és láttam hogy valami tagdíjról is hadoválnak, na onnantól esélyt se adtam más gondolatnak, hogy néhány embert itt megint qrva jót fog keresni, de a gémerek igényeit megint mindenki magasról letossza

(bár ne lennem igazam)
A világválság miatt az energiaköltségek csökkentése érdekében átmenetileg kikapcsoltuk a fényt az alagút végén.
avatar #1
Pene 2011. május 29. 7054 hozzászólás 10.
http://techno.org/electronic-music-guide/music.swf