Mumble Nézet News Hasábok Régi Játék oldalak Szolgáltatás oldalak Partner oldalak
Bezárás

CSHU - Hungarian Counter-Strike Portal

Hét replayeTovább

minimap

Infi vs Fly

Hibrid stratégia kisiskolásoknak

Médialesen 2011. szeptember 5. Pene 7 hozzászólás 8572 olvasás

Az Age of Empires akkora név a játékok között, hogy AoE felirattal az oldalán egy láda rohadt uborkát is el lehetne adni aranyárban. Nem mintha a legújabb kiadást, az Age of Empires Online-t el kellene adni: ez a játék alaphelyzetben ingyen van, és csak akkor kell érte fizetni, ha valaki kíváncsi az összes tartalomra, funkcióra és meglepetésre.

Ebből nyilvánvaló, hogy ha a kiadónak, a Microsoftnak sikerül elég embert rákattintania a játékra, sokkal jobban jár, mintha 50 dollárért adná dobozban: a mostani árfolyamon egy prémium civilizációs csomag (Egyiptom és Görögország) 1600 helyi kupakba, vagyis 20 dollárba, vagyis 4000 forintba kerül. A krétai csomag (booster pack) 800 kupak, a különböző szépítészeti elemek (bukszusok, mellszobrok, tavirózsák, ilyesmi) 400-ba. Ha mindegyiket megveszi az ember 2 forint 50 fillér per kupakos áron, máris többet költött, mintha megvette volna dobozban az Age of Mythologies 2-t. És ennek nyilván sose lesz vége, mert jönnek az újabb pakkok, az újabb bukszusok, az újabb ilyesmik. Megéri vajon?

Live kell hozzá, meg Explorer

A telepítés, ahhoz képest, hogy online játékról van szó, kifejezetten frusztráló és időigényes, különösen Microsoft Live account híján. Nekünk legalább egy órába telt, mire sikerült mindent letöltenünk, elindítanunk, fel- és lepatchelnünk, de egy ponton így is megakadtunk, ugyanis a manuálban szereplő lépést egyszerűen nem tudtuk végrehajtani – nem volt hová kattintani. A megoldás: Microsoft Internet Explorer. Gondolták volna, hogy egy 2011-ben kiadott online játékot nem lehet Chrome-ból telepíteni, mert a konkurens böngésző képtelen megjeleníteni az OK gombot? Ugye, hogy nem gondolták volna?

kreta450 Ez itt a festői Kréta...

– Hol vagyok én? – ezt kérdezi először az ember, amikor meglátja saját, nagy műgonddal elnevezett városát, Anarkiát. Mivel az előzetes beszámolók és reklámanyagok teli voltak az mmorpg elemek emlegetésével, könnyen azt lehetett gondolni, hogy az online AoE esetleg egyes szám első személyben játszandó baszós-kardozós szerepjáték lesz stratégiai elemekkel.

De „én” nem vagyok sehol, a kezelőfelület a nem online verziókéra hasonlít, az AoE tehát elsősorban valós idejű stratégia, és csak sokadsorban szerepjáték. Ha egészen pontosan meg kell határozni, akkor 86 százalék Age of Empires, úgy, ahogyan eddig ismertük, 7 százalék World of Warcraft és 6 százalék Civilization. (A fennmaradó 1 százalék 400 helyi kupakért megvásárolható az online store-ban; ugyanitt booster pack van jó állapotban eladó.) A WoW-os elemek leginkább ott mutatkoznak meg, hogy küldetéseket kell végrehajtani, amiért mindenféle jutalmat kapunk, a Civilizationre pedig abban hasonlít az AoEO, hogy városunk folyamatosan fejlődik, tovább építhető, csinosítgatható, fejleszthető. Bukszusokkal.

Bug hátán bug

Annak ellenére, hogy a csaknem végleges verziót teszteltük, számtalan idegesítő apróság bukkant fel a játékban. Ezek egy része szomorú bug volt: két különböző gépen, két különböző accountttal, ugyanazon patch telepítése után például két különböző menüt láttunk, ami egészen elképesztő, még akkor is, ha online játékról van szó. A kezelőfelület egyáltalán nem intuitív, hol a jobb klikk a jó megoldás, hol a bal, a menüpontok vagy működnek, vagy nem, a küldetések elfogadását és jutalmazását iszonyúan túlbonyolították.

anarkia450 ... és ez a festői Anarkia. A bukszust már én telepítettem.

A játék eleve rettenetesen lassan indul el, és átlagos gépeinken a főképernyőnél annyira lelassult, hogy a kurzort csak erős zsolozsmával lehetett odaimádkozni, ahová szeretnénk. És bár maga a játékmenet – ostrom kivitelezése, ostrom kibekkelése, gyűjtögetés, mentegetés és a többi szokásos AoE-s feladat – viszonylag zökkenőmentesen zajlik, kooperatív üzemmódban újra csigalassúvá válik, ami különösen meglepő, mert ez itt  mégsem a Crisis 5, csak egy online rts. Ami még fájdalmas, hogy nem találtunk lusta disznó gombot, amivel a tétlen parasztokat lehet felderíteni, majd munkára bírni, megtaláltuk viszont a „Press any key to continue” üzenetet, ott figyel minden indításkor, nyilván főhajtásként a Microsoft első jelentős sikere, a DOS előtt.

Premium varázsköpeny hitelkártyával

Az AoE freemium – ami azt jelenti, hogy ingyen lehet játszani vele, fizetni csak akkor kell 5-10-20 dollárt, ha az ember extrákra vágyik. Mi szigorúan csak az ingyenes változatot teszteltük, hogy lássuk, milyen ügyes pszichológusok dolgoznak a Microsoftnál, mennyire sikerül minket menet közben meggyőzniük arról, hogy mindenáron ki akarjuk próbálni a Krétai kretének nevű küldetést, vagy az éppen ajándékba kapott, de prémium csomag nélkül használhatatlan varázskardot.

rajzfilmes450 Nem komolykodik, rajzfilmszerű az egész.

Nos, minket nem sikerült meggyőzniük. Ami nem azt jelenti, hogy másokat sem fognak, de mi, két tisztességben megőszült AoE-veterán úgy vagyunk vele, hogy nekünk ez már uncsi, ahogy a mai fiatalok mondanák. Miután egy órát baszakodtunk a telepítéssel, újabb egy órába telt, hogy a néhol bugos, néhol félreérthető menüpontokra kattintgatva valahogy mégiscsak létre tudjunk hozni egy közös küldetést.

Mivel én már nyolcas szintű hős vagyok, a kolléga még csak hármas, megbeszéltük, hogy én építek nyílköpő tornyot, ő falat; én íjászt, ő lándzsást. Én voltam a sötétkékkel, ő a világoskékkel. Aztán jöttek a pirosak, és lenyomtak minket, mielőtt annyit tudtunk volna mondani, hogy premium upgrade. Aztán lenyomtak még egyszer – még csak ki sem akadtunk. Átmentem a másik szobába, szóban megbeszéltük, milyen „uncsi” volt az egész, aztán megkérdeztem, hogy megpróbáljuk-e újra, harmadszor. Nem próbáltuk meg.

Ez persze nem azt jelenti, hogy ha a Microsoftnak sikerül egy használható kezelőfelületet kikísérleteznie, valahogy felgyorsítania a játékot és kiküszöbölnie a bugokat, az AoEO ne találhatná meg a maga célközönségét. Mi kapásból a 8-10 éves, a Farmoramát és a Zoomumbát éppen megunó kisiskolásokat látjuk a játék potenciális fogyasztójának, már csak a rajzfilmesre rajzolt világ, az épületek és a karakterek miatt is. Igaz, nekik nincs pénzük, de ha nagy szükség van egy prémium varázsköpenyre, ott lóg a fater öltönye az előszobában, a belső zsebében a tárca, benne két-három hitelkártyával. Pinkód se kell. Upgrade now!

Tolod majd?
Igen
Mooka-Miki Husky GefroT
Nem
deadaLone_ django_R LoGi
twisti_430 MorphX FELA
tomek. w00ty nfown
gbn_ r0pY OFF.gronix
Renato_aznoi van1r1a NOEL
piZsi.- _GaLi_ elefunique
anton0v -Deus- GeRy.
Willpower beats DIP_
SaiiD__- Skyress.. tusi
tomypro PETIIII ForgoT
Jam_ Destrojer infyxi
reindeer snoHEHEEH Thomass
-DARVEX- ahl nolla
Talán
gbk toma -knusp-
Dragonette

Kapcsolódó linkek

avatar #7
-zsolna- 2011. szeptember 6. 2245 hozzászólás 117.
háát talán kipróbálom
"Bízom az Igazság és a Szellem erejében, ezért hiszek az Emberiség jövőjében." Albert Schweitzer
avatar #6
Pene 2011. szeptember 6. 7054 hozzászólás 10.
Válasz Koppi #1. hozzászólására
ennek mi köze a CS-hez?
Médialesen. Nem gond :)
http://techno.org/electronic-music-guide/music.swf
avatar #5
_SammY_ 2011. szeptember 6. 1000 hozzászólás 362.
Válasz ForgoT #2. hozzászólására
szökőévente kibirod h. nem cs-s hirt olvasol, btw én meg sc2es részlegen olvasom h. cs klanba felvétel van még most se tudják sokan ahsznalni a blogot rendesen :nyelves:
+1
Moderálva by Noszi. xD
avatar #4
Cseszka6 2011. szeptember 6. 16 hozzászólás 7182.
tétlen paraszt gomb: V betü
bugot én nem nagyon találtam benne
1 nép prémiumával böven el lehet lenni ami 4000 ft, kiskertek meg szépboci kinek kell
ez még béta alatt irodott a cikk?
a co-op -os lagolás viszont sokszor igaz :(
avatar #3
toma 2011. szeptember 6. 4782 hozzászólás 22.
az ingyenes részét talán kipróbálom ha fixálják ezt a rakat bugot és chromeból is normálisan futtatható lesz ilyen live+ie faszságok nélkül
A világválság miatt az energiaköltségek csökkentése érdekében átmenetileg kikapcsoltuk a fényt az alagút végén.
avatar #2
ForgoT 2011. szeptember 5. 121 hozzászólás 2515.
Válasz Koppi #1. hozzászólására
ennek mi köze a CS-hez?
szökőévente kibirod h. nem cs-s hirt olvasol, btw én meg sc2es részlegen olvasom h. cs klanba felvétel van még most se tudják sokan ahsznalni a blogot rendesen :nyelves:
avatar #1
Koppi 2011. szeptember 5. 79 hozzászólás 3261.
ennek mi köze a CS-hez?