Mumble Nézet News Hasábok Régi Játék oldalak Szolgáltatás oldalak Partner oldalak
Bezárás

CSHU - Hungarian Counter-Strike Portal

Hét replayeTovább

minimap

Infi vs Fly

E-Sport History

Cikkek/Interjúk 2011. december 5. FakabaT_ 33 hozzászólás 15348 olvasás Címkék: lan külföld WCG liga kupa

E-Sport History

14 év. Ha az emberi fejlődést nézzük, akkor az első ilyen intervallum alatt bekövetkező változások még csak vázlatos összeszedése is több száz oldalas könyvet takarna, ahogyan ezt láthatjuk is az erre irányuló kísérletekből. De mit jelent ez az E-sport szempontjából? Nos, az idei év jelenti az általunk kedvelt versenyzési mód első 14 éves időszakának lezárását. Szerencsénkre (vagy épp ellenkezőleg?) nem rúg több száz oldalra a születésétől napjainkig tartó fejlődés leírása, de így is tetemes mennyiségű információ áll rendelkezésünkre. Mivel egy, talán kettő generáció is fölnőtt már ebben a közegben, komoly fluktuáció látható mind a játékosok, mind az érdeklődők szempontjából. Kevés ember maradt, aki végigkövette ezt a folyamatot, és rendelkezik valamilyenfajta átfogó képpel róla. Az előbb említett szűk rétegnek egyfajta nosztalgiázásra ad lehetőséget a következő cikk, az újabb érdeklődők és trollok számára pedig tudásalapot jelenthet, hogy lássák honnan-hova jutott a világ e téren 14 év alatt.

Jó szokásomhoz híven nem egy rövid olvasmányt hoztam nektek, ezért a szükséges mennyiségű szabadidőről, alkoholról, és zenéről mindenki igyekezzen gondoskodni magának!

Forrás: D.Devil: A Short History of Nearly Everything

Ui.: A nevek esetleges elgépelése, vagy más, a mennyiségből eredő probléma fölfedezése esetén kérlek ne legyetek restek azt jelezni!

Ui. 2: A cikk fordításának és kikerülésének "pillanatában" már készülőben van a hazai esport történelmét feldolgozó, annak minden részletére kitérni szándékozó tanulmány. Az igencsak bőre tervezett íráshoz a szerző, Pene keresi azon öreg rókákat, egykori profi játékosokat, nemzeti válogatott kerettagokat és minden olyan, egy-egy adott játékos közösség életében fontos szerepet játszó vagy csak éppen azt megfelelő mélységben átlátó személyeket, akik érdemi információval tudnak szolgálni a különböző szcénák történelméről, kialakulásáról, fontosabb pillanatairól stb. Aki úgy érzi, hogy magára ismert, vagy csak szívesen segítené a projektet, az írjon ide vagy ide: spam kukac pene.hu. A tárgy legyen mondjuk "esport evtized". A szerző kKifejezetten várná Team Fortress, TrackMania, Quake 1-3, CoD és Half-Life-ban jártas személyek jelentkezését.

History itself

Ha pontosan meg szeretnénk határozni, hogy mikor is merült föl először az emberekben a hivatalos versenyeztetés a számítógépes játékokat játszó emberek között, akkor eléggé nehéz dolgunk lenne. Pont ezért az E-sport születésének időpontját 1997 Júniusára tesszük, amikor is a Red Annihilation elnevezésű Quake verseny megrendezésre került a Microsoft támogatásával, az akkori E3 alkalmából. Dennis „Tresh” Fong állhatott a dobogó legfelsőbb fokára, amivel kiérdemelte a fődíjat, egy Ferrari 328 GTS Cabrio-t, mely előtte John Carmack, a Quake vezető fejlesztőjének tulajdonát képezte.

Ebben az évben született meg a CPL is (The Cyberathlete Professional League), ami nem totojázott és meg is rendezte első rendezvényét, a The FRAG LAN-t. Az össznyeremény közel 4000$ dollár értéket képviselt. Rá egy évre a rendezvény második részét is lebonyolítják 15000$-os összedíjazással. Akkorra a CPL nem számít már különlegesnek, nem egy, hasonló rendezvényt találunk ’98-ra.

2000 hozza a változást, amikor áprilisban a The Razer CPL Event Quake 3 versenye 100 000$-os nyeremény alappal kerül megrendezésre. A legendás Johnathan „Fatal1ty” Wendel elhozza a 40 000$-os, első helyért járó jutalmat, ebben az évben pedig összesen 102 000$ dollárnyi (közel 20,5 millió Ft) zsebpénzt szerez a teljesítményével.

Az ezredforduló májusában két jelentős esemény is történt. Elsőként említést kell tennünk Guillaume „Grrr…” Patry-ről. Valószínűleg Ő az első és utolsó játékos, aki a Starcraft: Brood War kategóriában, idegen légiósként képes volt egy kiemelkedően nagy jelentőséggel bíró koreai versenyről aranyérmet hazahozni. Ez nem sokkal a Korean e-Sports Players Association (KeSPA), államilag támogatott megalakulása után történt, ami nem kis mértékben járult hozzá az SC:BW fölemelkedéséhez Dél-Koreában. A jó időzítésen kétségtelenül sok múlott Grrr… részéről… ügyes.

A második lényeges esemény a Turtle Entertainment megszületése. Ez az anyacége az Electronic Sports League-nek, mely innentől átalakítja a sokak által kedvelt hobbit egy üzleti ágazattá. Az ESL (korábban ESPL) a Deutsce Clanliga leszármazottja, mely ‘97-ben indult. Mára Európa legnagyobb esport ligájává nőtte ki magát, több mint 3 Millió regisztrált felhasználójával.

2000 Októberében a The World Cyber Games Challenge lebonyolításra kerül Seoul-ban. Résztvevő játékok:  StarCraft: BW; Quake 3; Age of Empires II és FIFA 2000. Nyereményalap: 200 000$ Az első naptól kezdve a WCG-hez kapcsolható események főszponzora a Samsung. Gyakorlatilag a WCG maga a Samsung.

A 2001-es esztendőben is több, jelentős közösségformáló esemény történt. Májusban Lim „BoxeR” Yo-hwan megnyeri az első OnGameNet Starleague versenyét. Már akkor a legkedveltebb koreai profi játékos volt, pár évre rá pedig TV reklámokban való szereplésre, valamint termékek népszerűsítésére is fölkérték. Az alábbi videó az OSL aranyat jelentő mérkőzéséről szól, a játék alatt történtek biztosan nem érdekelnek mindenkit, viszont fölhívnám a figyelmet a mérkőzés helyszínére, a fantasztikus hacukákra, és úgy a hangulatra magára.

A december hónapban megrendezik az első, igazi World Cyber Games-t, melyen 300 000$-nyi nyereményt osztottak szét. 37 ország, 6 kategóriában versenyezhetett, melyek a Counter-Strike, Quake 3, Unreal Tournament, Age of Empires II és a FIFA 2001 voltak, no meg persze a StarCraft: BW, ahol BoxeR lett az első. Rákövetkező évben megvédi elsőségét.

Ekkor történt, hogy egy kisebb gazdasági válság visszalépésre kényszerítette az internettel és az ezzel kapcsolatban álló cégeket (érdeklődők számára: „dot-come bubble”), de ennek ellenére a CPL tovább folytatta fejlődését. A The CPL World Championship 2001 alkalmával 150 000$ került kiosztásra az Intel jóvoltából. A fő versenyszám a Counter-Strike, ami szépen lassan kiszorította a Quake 3-at. Innentől kezdve minden évben két nagy CPL rendezvényt szerveztek, név szerint a The CPL Summer illetve Winter Championship-et, mindkettőt az USA területén, Dallasban.

A 2002-es évtől a professzionalizmus egyre inkább átitatja az E-Sport világát.

2002 Márciusában megalakul a Major League Gaming. Minden energiáját az amerikai piacra, azon belül is a konzolokra helyezi. A Halo és a Super Smash Bros. Melee játékokat preferálja leginkább.

Júliusban lezajlik az Evolution Championship Series, ami a legfontosabb, évente megrendezésre kerülő, fighting játékokat fölvonultató verseny lesz. Justin „JWong” Wong hozza el az aranyérmet a las vegasi eseményről, aki innentől kezdve folyamatosan indul a hasonló kaliberű versenyeken. A mai napig a legeredményesebb amerikai fighting játékosnak tartják. Egyedül Japánban örvend hasonló népszerűségnek a játékoknak ezen kategóriája, ahol JWong legnagyobb ellenfele, Daigo Umehara uralja a placcot.

Augusztusban elstartol az ESL Pro Series Németországban. Az első szezonban, az offline rendezvénnyel megspékelt online liga kb. 80 000$-nyi nyereményalappal rendelkezett. A berlini mousesports, ami ez év márciusában alakult és a GeForce támogatását élvezte, elsőként álhatott az EPS versenyek dobogójának legfelső fokára Counter-Strike kategóriában. Az ESL Pro Series pillanatok alatt megszerzi a legjelentősebb liga címet a németeknél, ezen kívül mindennél nagyobb löketet ad az nemzeti eSport iparnak – nagyobbrészt a professzionális játékot előnyben részesítő és azt támogató szabályrendszerének következtében, de természetesen a hatalmas érdeklődés és a folyamatos szereplés is közrejátszott ebben.

2003 sok eseményt tartogatott számunkra. Februárban az SK Gaming, amit 1997-ben egy német Quake csapat alapított, szerződést köt Svéd Counter-Strike csapatának játékosaival, mely egészen idáig példátlan volt Koreán kívül. Néhány hónapra rá, a Norvég sztár játékos Ola „elemeNt” Moum belép az SK-ba, aminek köszönhetően az egész 2003-as évet uralja a társaság. Megnyerik a CPL mindkét versenyét, valamint a WCG-t is. Sokak véleménye szerint az SK.swe nagymértékben hozzájárult a professzionális Counter-Strike versenyzés fejlesztéséhez, hiszen hihetetlen teljesítményükkel annyira uralták a scene-t, hogy mindenkinek nagyon sokat kellet gyakorolnia, ha labdába akart rúgni a csoda 5-ös mellett.

Márciusban a StarCraft: BW szempontjából jelentős esemény történik, hiszen első alkalommal megrendezik a ProLeague-t, az OnGameNet keze alatt, Dél-Koreában. A csapatok multinacionális cégek tulajdonában és támogatása alatt versenyeztek, mint pl. az AMD, Samsung és a Korean Telecom Freetel. Dongyang Orion, BoxeR vezetésével megnyeri az első szezont. Egy évvel később a legnagyobb telekommunikációs cég megalapítja az SK Telecom T1-t. Egészen a mai napig az SKT T1 nyeri a legtöbb ProLeague-t.

Augusztusban az Alternate (A legnagyobb európai online hardware és multimédia forgalmazója) megalapítja az Alternate aTTaX csapatát (Team Alternate napjainkban), ami a mousesports legnagyobb konkurenciává válik a Német ESL Pro Series-ben. A tagok kapnak egy közös team house-t is, Frankfurt közelében. Nem állandó lakhelyként üzemel, de a LAN-okra és fontosabb eseményekre való felkészülés alkalmából sokat látogatják. Ez idő tájt egyedül a Team64.AMD rendelkezik vállalati irányítással és tulajdonosokkal, ami 2006 végén meg is szűnik.

Júliusban két fontos esemény születését láthatjuk. Az egyik a StarCraft közösséget boldogítja és hamar a legnagyobb jelentőséggel bíró versenyek egyike lesz a kategóriájában. Az MBCGame StarCraft League-ről (MSL) van szó, a KPGA Tour jogutódjáról. Kang „Nal_rA” Min nyer első alkalommal.

A másik az Electronic Sports World Cup. Az egyik legfontosabb rendezvénynek tartja magát, nem kevés nyereményalappal. 156 000$ ment a nyertesek zsebébe, akik 5 játékból kerültek ki: Counter-Strike, Counter-Strike Female, WarCraft 3, Unreal Tournament 2003 és Quake 3. A következő évben több mint kétszeresére nő az össznyeremény.

Októberben a WCG beveszi játékai közé a WarCraft 3-at. Az SK bolgár játékosa, Zdravko „Insomnia” Georgiev győzedelmeskedik, 20 000$-ral díjazzák teljesítményét. Ekkoriban a WarCraft 3 népszerűsége hatalmas növekedésnek indul az egész világon. Dél-Koreában élőközvetítéses TV műsorok készülnek. Bertrand „ElkY” Grospellier, az egyik legjobb külföldi SC:BW játékos átvált az újabb játékra, másokkal egyetemben. Egyedül Koreában tartja meg vezető szerepét a népszerűségi listákon a StarCraft, a többi országban a WarCraft 3 átveszi a helyét, az elődöt feledésbe taszítva.

2004 Januárjában a The Cyber X Games nevű, Las Vegasban lezajló verseny hatalmas botrányt kavar. Egy korszakalkotó versenynek állították be magukat, a legnépszerűbb játékok szerepeltetésével és közel 600 000$-os díjazással. Óriási bukást okozott a minősíthetetlen szervezés és a föllépő hálózati hibák sokasága, amik miatt le is kell mondaniuk a legfőbb versenyszámokat. A végén meg természetesen jóval kevesebb pénzt adtak a nyerteseknek, ezzel sok ember utazását és egyéb fáradozásait feleslegessé téve.

Májusban megtörténik az első játékosvásárlás a nyugati esport világában: Ola „ elemeNt” Moum elhagyja az SK Gaminget és belép a Team NoA csapatába. Hogy ez a csere mekkora pénzmozgással járt, máig nem lett nyilvánosságra hozva. A NoA az első profi, transzkontinentális CS társulat, hárman az Államokból, ketten Norvégiából származnak.

Októberben az SK Gaming kicsit színesíti a Német ESL Pro Series-t, ugyanis a koreai WC3 játékost, Hwang „Zacard” Tae-mint indítják rajta. A dolgot nagy kíváncsiság övezte, de sajnos csak 5. helyen végzett SK|Zacard, ami után vissza is utazott a saját terepére.

Ugyanebben a hónapban Meng „RocketBoy” Yang 1 millió Juant nyer (közel 120 000$) egy gála meccsen a Kínai nagy falnál, ahol legyőzi Fatal1ty-t Doom3-ban. Ez a valaha kiosztott legnagyobb nyeremény, amit egyetlen esport mérkőzés lejátszásával szereztek.

Rocketboy és Fatal1ty

Az év végi CPL Winter 2004-en találkozhatott első alkalommal a nagyérdemű a compLexity csapatával. Rengeteg ember meglepetésére, egyből az 5. helyen végeznek. Jason „1” Lake manageli a csapatot, aki karizmatikus egyéniségével, hihetetlen lelkesedésével és öltözködési stílusával hamar sokak kedvence lesz. Gyakorlatilag a legtöbbek számára a compLexity csak egyszerűen „a csapat a nyakkendős formával, aki folyamatosan ordít, mint az állat” volt a kezdetekben.

Innentől kezdve gyakorlatilag minden hónapban történtek fontos események.

2005 januárjában az Electronic Sports League bevezeti egyedülálló módszerét a felhasználók identitásának ellenőrzésére. Azok, akik postán elküldték a személyigazolványuk másolatát, úgynevezett Trusted státuszba kerültek és egy hitelkártya méretű ESL Playercard tulajdonosai lehettek. Ez följogosította Őket bizonyos kedvezményekre az ESL eseményein, emellett pedig alapkövetelménye volt az ESL Pro és Amateur Series-en való részvételnek. 2011-ben a Deutsche Post segítségével egy másik módszert is bevezettek.

Év elején bejelentik a The World e-Sports Games. A WEG gyakorlatilag egy erősen profitorientált Counter-Strike és WC3 eseménysorozat. Minden mérkőzést TV stúdióban játszottak, ezért Kínában, esetleg Dél-Koreában kellett élniük a játékosoknak a szezon ideje alatt, közel 2 hónapig. A szállást és a szükségleteket a WEG intézte, gyakorlatilag az olimpiához hasonlóan, volt egy külön kis falu a versenyzőknek fönntartva. 2005-ben 3 szezon volt, összesen közel 700 000$ díjazással. Nem meglepő, hogy hamar népszerűvé vált a rendezvény és a világ legjobbjai gyűltek össze rajta. Lényegiben ez az egyik első alkalom, amikor a Nyugat és a Kelet profijai egymással vetélkedtek, ezért is okozott akkora meglepetést az ázsiaiak kiemelkedő teljesítménye. (wNv Teamwork (CS); Li „Sky” Xiaofeng (WC3))

Az Intel által szponzorál CPL World Tour útjára indul márciusban. A versenyjáték a Painkiller, az össznyeremény 1 000 000$, aminek a felét a World Tour Finals alkalmával osztják ki. A döntőbe kerüléshez pontokat kellett gyűjteni a 9 rendezvény alkalmával. (10-nek indult, de a fiatalkorúak védelmére hivatkozva Németországban nem engedték a lebonyolítását) Az eredménye az lett a kezdeményezésnek, hogy Braziliától Singapore-ig, az ambiciózus játékosok megpróbáltak részt venni az összes alkalmon. Sokan főállásban tették ezt, néha hetekre összeültek, hogy gyakoroljanak.

Tavasszal nagy port kavar az a felfedezés, miszerint az MBCGame Prime League módosított pályákat használt, amik az Orc fajt előnybe, míg a NightElfeket hátrányba hozták. Ennek következtében Dél-Koreában a WC3 népszerűsége óriásit zuhan, a világ többi részén megtartja vezető szerepét.

Áprilisban Ola „elemeNt” Moum elhagyja a Team NoA csapatát, miután megnyerik a WEG első szezonját. Elmondása alapján a másik Norvég játékossal (Jørgen 'XeqtR' Johannessen) történt konfrontálódása miatt. A Made in Brazil-ban (mibr) folytatja pályafutását, amely meglepő módon egy Brazil csapat. Mivel a NoA tagjai nem éltek együtt, ezért ez az első alkalom, hogy egy játékost átköltöztetnek egyik országból a másikba. A mibr-ben kevés ideig marad, gyakori távolmaradásainak következtében a csapat vezetése megválik tőle. Fél évvel később elemeNt újra légiósnak áll, és Németországba megy, hogy a mousesports színeiben játsszon tovább. Itt is csak fél évet marad, miután fölbontják szerződését a közös kommunikáció nehézségei és az eredmények hiányának okán.

Lim „BoxeR” Yo-hwan aláírja újabb hároméves szerződését az SKT T1-gyel, ahol éves fizetése 180 000$-körül mozog, ami a közel 80 000$-os bónuszt még nem tartalmazza. Ez a legmagasabb éves fizetésről szóló szerződés, amit valaha egy StarCraft: BW játékosnak fölajánlottak. Ekkor még csak kevés profi esportoló rendelkezik hasonló bevétellel, példának okáért Lee „NaGa” Yoon Yeol 200 000$-t kapott egy évben a Pantech EX-nél, amit később megszűnéséig WeMade FOX néven ismerhettünk.

Az ESL megalapítja külön ligáját Ausztria és Svédország számára. (ESL Alps) Egész Európában rendeznek ekkor már EPS-eket, nemzeti licenszek értékesítésének jóvoltából. Különböző időpontokban megrendezésre került az EPS Benelux (Hollandia, Belgium, Luxembourg), EPS Bulgaria, EPS Germany, EPS Spain, EPS France, EPS Greece, EPS Italy, EPS Poland, EPS Romania, EPS Denmark, EPS Scandinavia (később EPS Nordic: Svédország, Norvégia, Dánia, Finnország), EPS Ukraine és az EPS UK.

Novemberben a The World Cyber Games 2005 kezdetét veszi, a helyszín Singapore. 67 országból, 800 ember versenyzett a 435 000$-t érő torta egy-egy szeletéért. Első és máig utolsó alkalommal szerepelt a Counter-Strike: Source a WCG-n. Rengeteg CS rajongó, és leginkább a profi játékosok, komoly ellenérzéseket táplál az új verzió felé, aminek következtében nem sikerül bebetonoznia magát. Kevésbé fontos eseményeken preferálják azért, de a nagyobbakon vagy az előddel, esetleg mind a két verzióval találkozhatunk. A WCG győztesek is gyakorlatilag csak „beugrottak” erre az alkalomra, alapból az sima játékot űzik. Első helyen az amerikai Team 3D végez. Kiderül, hogy Craig „Torbull” Levine, a 3D egyik tagja, havi 800$-os fizetést kap. Az ezüstérmes a kazahsztáni team k23. Később elmesélik, hogy gyakorlatilag 5on5 meccseket nem is nagyon tudtak előtte játszani, csak 2on2-re vagy 3on3-ra volt a legtöbbször lehetőségük, a kevés jó kazahsztáni játékos miatt. Valószínűleg ez az első Hamupipőke történet az eSport világában. A bronz az Evil Geniuses nevű kanadai csapathoz vándorolt.

A Turtle Entertainment résztulajdonosa lesz a német GIGA csatornának. A műsorokat átszervezték, hogy élő közvetítéseket adhassanak esport eseményekről. Fél évvel később a GIGA2-t is elkezdik sugározni. A havi 2-3 eurós előfizetésért cserébe magas színvonalú közvetítéseket nézhettünk. Sajnos másfél év után, a veszteséges csatornát megszüntetik, az esport tudósításokat törlik a GIGA programjából valamint az egész céget eladják másnak. A világ több pontján is vannak hasonló próbálkozások, például Svédországban, vagy az Oroszoknál. Egyik sem ér el nagyobb áttörést, a jó ötletek ellenére.

Az év utolsó eseménye a CPL World Tour döntője, amit New Yorkban rendeznek meg. Az egészet nyomon lehetett követni az MTV Overdrive-on, aminek köszönhetően rengeteg rajongó nézhette végig a két legjobban szerepelő játékos harcát. Az egyikük Johnathan „Fatal1ty’ Wendel, a pörgős shooterek királya, ellenfele pedig Sander „Vo0” Kaasjager volt. A végső küzdelmet Fatal1ty aratja, ám összességében Vo0 dörzsölhette a tenyerét, hiszen 223 000$-t szedett össze a CPL WT alkalmával, meghaladva ezzel Fatal1ty-t. Hihetetlen teljesítménye indítja el útjára az fnatic csapatát. A 2004-ben alapított csapat még mindig nagyon gyerekcipőben járt ekkor, de kihasználva Vo0 népszerűségét, rengeteg új szponzort szereznek. Ezek után pedig a biztos pénzügyi háttér meglétével megvesznek egy Svéd CS csapatot, ami a világ legjobbjává fejlődik.

A 2006-os évtől kezdve, lényegében az eSport aranykoráról beszélhetünk. Fölgyorsulnak az események, és kategóriákkal nagyobb pénzmozgást tudhat magáénak ez az üzletág.

2006 Februárjában a Major Gaming League 10 millió $-ra növeli a törzstőkéjét, aminek köszönhetően komoly fejlesztéseket visz végbe. Az USA Network, később pedig a Comcast’s G4 is, folyamatosan közvetíti a liga eseményeit. A tapasztalat az, hogy a TV műsorokat kevésbé követik a nézők, ezzel csalódást okozva a befektetőknek, úgyhogy inkább az internetes adások kerülnek előtérbe. A játékosokat szerződéssel kötik az MLG-hez, ami támogatást nyújt a legjobbaknak, így az amerikai konzol versenyek egyfajta kormányzó testületté növi ki magát. A legfőbb rendezvénysorozata az MLG Pro Circuit, ami 4-8 alkalommal jelentkezik évente Észak-Amerikában, megspékelve egy nagy döntővel. Ebben az évben 800 000$ az összdíjazása.

Jang „Moon” Jae-ho, minden idők legsikeresebb WC3 játékosa, belép a MeetYourMakers-be. Az MYM, ami kezdetben egy Dán csapat volt, az elsők között hoz be a nemzetközi porondra egy koreai játékost. Később együttműködést is köt a koreai Hanbitstars csapatával, megalapítva a MYM. Hanbit gárdáját, és pár hónapra rá már honosítja is az összes játékosát. Más szervezetek is hasonló technikákat alkalmaznak a lehető legjobb játékosállomány megszerzéséért, így hamarosan az összes WC3 csapatban átveszik az ázsiai profik a szerepet. Kivételt képez ez alól a Four Kings, ami rengeteg rajongót szerez két játékosának, Manuel „Grubby” Schenkhuizen-nek és Yoan „ToD” Merlo-nak köszönhetően.

Még mindig az év második hónapjában történik az Intel és a CPL közreműködésének megszűnése. A multinacionális cég ehelyett a World Series of Video Games (WSVG) eseményét preferálja, ahol a Counter-Strike, WarCraft 3 és Quake 4 játékok kapják a főbb szerepet. Általában más versenyekkel együttműködve szervezkednek, például a DreamHack Summer 2006 egyben a WSVG egyik állomása is. Gyakorlatilag ez az első alkalom, amikor ténylegesen fontos eseménnyé válik a DreamHack, és azóta is évről évre nagyobb népszerűségnek örvend. A WSVG 2006-ban 750 000$-t osztott szét a legjobbak között.

A WEG 2006-ban csak egyetlen szezont rendez, World e-Sports Games Masters néven. Counter-Strike-ban a wNv Teamwork nyer, 70 000$ a jutalma. WarCraft 3-ban a legjobb Yoan „ToD” Merlo, 30 000$-t zsebelhet be. Mind a kettő játékban ezek az eddigi legnagyobb nyeremények, amit egyetlen bajnokság első helyezettjének adtak. A WEG innentől kezdve World e-Sports Masters (WEM) néven fut tovább.

A Verizon FiOS, a kevésbé populáris Half-Life 2: Deathmatch játékkal rendezi meg Grand Tournament-jét, amiből a legjobb 8 a Hermosa Beach (California, USA) területén küzdhetett meg a 100 000$-ért. Micah „Micahwave” Ernst lesz gazdagabb az említett összeggel.

Júniusban a Turtle Entertainment bejelenti az Intel Extreme Masters első szezonját, ahol CS és WC3 kategóriákat indítottak. Az IEM lesz az Elextronic Sports League premier ligája. Az ESL Pro Series alatt legjobban szereplő csapatok és játékosok kvalifikálhatták magukat az IEM-re, ahol pedig nem volt EPS, ott külön kvalifikációs bajnokságot rendeztek. Ahogy az IEM egyre nagyobb hangsúlyt kap, megjelenik a Global Challenges és a Continental Championships is a programjai között.

Az MLG bejelenti, hogy a legeredményesebb Halo 2 csapattal, a Final Boss-szal megkötötték szerződésüket, 1 000 000$ értékben, valamint Tom „Tsquared” Taylort, az Str8 Rippin csapatkapitányát is szerződtetik, nem kevesebb, mint 250 000$-ért. Összességében ekkora már közel 30 játékost szponzorál az MLG, ezzel komoly fejlődést előidézve az Észak-Amerikai konzol terepen. A világ többi részén továbbra is elhanyagolják az eSport ezen részét.

Júniusnál maradva még mindig, az Electronic Sports World Cup megrendezi legfontosabb eseményét. A helyszín a Palais Omnisports de Paris Bercy, ahová érdeklődők ezrei mennek el, hogy élőben láthassák a világ legjobbjait játszani. A nyereményalap 400 000$. Többek között ez Alexey „Cypher” Yanushevsky karrierének kezdete. A mindeddig ismeretlen 16 éves fehéroroszországi Quake 4 játékos a második helyen végez élete első nemzetközi eseményén, olyan neveket győzvén le, mint az orosz Quake mester, Anton „Cooller” Singov. A másik újgenerációs Quake sztár, az egy évvel fiatalabb lengyel játékos, Maciej „av3k” Krzykowski, aki a következő év ESWC-jén elsőként végez. Valamint a 2008-as ESWC az első alkalom, ahol az amerikai Shane „rapha” Hendrixson rivaldafénybe kerül, harmadik helyezése végett. Mára kétszeres IEM világbajnokká fejlődött.

ESWC 2006

Az év közepén kisebb botrányt kavar Javid „Kapio” Navadi felelőtlen szerződésszegése a Team Alternate-tel. Legjobb német Counter-Strike játékosként egy előszerződést ír alá a mousesports-szal, miközben az Alternate minden hasonlót megtiltott játékosainak, amíg él a szerződésük. Ennek következtében egy teljes EPS szezont kispadon kell töltenie, és nyilvánvalóan a két csapat közti tárgyalások nem vezettek sehova. Végül 2007-ben Kapio átkerül a mouz-ba, és 7 ESL Pro Series-ben segíti csapatát.

Németországban megjelenik az eGames nevű újság, ami az eSportra fekteti a hangsúlyt. Sajnos az ötlet megbukik, és 2007-ben megszűnik. Nem ez az egyedüli próbálkozás, hogy az írott sajtó világába bevonják az eSportot, a legemlítésreméltóbb talán a ProGam3r Magazine Amerikában. A másik módszer volt, hogy már régóta a szakmában lévő cégek vásároltak a témával foglalkozó weboldalakat. Ez történt a readmore.de átkerülésekor a The German Computec Media AG kezébe, valamint egy Svéd napilap fölvásárolja a fragbite.se-t.

Érdemes említést tenni az eSport-Bundesliga kezdeményezésről, ami FIFA ligákat rendezését vállalta, és a német DSF adó közvetítette volna. Mivel játékosait minden más ligában való részvételből kizárta, ezért csak egy szezont élt meg, utána csődbe ment. A szervezői később megpróbálnak az MTV Game One showba belevonni egy hasonló programot, de szintén elbuknak.

Októberben az MLG további 25 millió $-ral bővíti törzstőkéjét és megveszi a GameBattles-t, egy népszerű weboldalt, ami amatőr konzolosok versenyeztetésével foglalkozik. Gyakorlatilag ezzel igyekeznek fölvenni a versenyt az ESL sima ladderjeivel szemben, amik Európában álltak az érdeklődés központjában. Amerikában ekkor a legnépszerűbb online ligák, amelyek uralják a piacot: a Cyberathlete Amateur League (CAL, a CPL egy ága), a CEVO és egy új, ambiciózus próbálkozás, a Global Gaming League. A GGL, ami megveszi az ősrégi európai gyökerekkel rendelkező ClanBase-t, nem csak amatőr, de professzionális szinteken is csinál ligákat. A legnagyobb ezek közül a TransAtlantic Showdown 2006, közel 100 000$ díjazással. Sajnos a GGL/ClanBase nem éli túl a gazdasági krízist.

Az év végén megrendezik a WSVG Grand Finals-t, New York városában. Senki nem lepődik meg, amikor Johan „toxjq” Quick, az SK játékosa, megveri Fatal1ty-t a döntőben. toxjq egyértelműen az év játékosa címet kapja, hiszen majdnem az összes nagyobb Quake 4 eseményt megnyeri. Ezzel a játék közel két éves pályafutásának legjobbjaként tartják számon. Miután kiadják a Quake Live-ot, fölhagy professzionális gamer pályafutásával.

2007 Januárjában elstartol a The Champioship Gaming Series, a DirectTV jóvoltából, eljuttatván az eSportot a TV képernyőkre. Ez egy globális liga, közel 1 000 000$ nyereménnyel, és hihetetlen újításokkal: ha valaki aláirt egy CGS szerződést, akkor nem játszhatott semelyik másoik bajnokságon sem. A választott játékok a CS: Source, Dead or Alive 4, Fifa 07 és a Project Gotham Racing 3 voltak. A két legjobb észak-amerikai csapat, a Team 3D és a compLexity, CGS franchise csapatokká vállnak (új nevük a New York 3D és Los Angeles Complexity lesz). A legtöbb eSport rajongó érdeklődését nem kelti föl az esemény a túlzott fegyelmezés, a népszerűség hajhász közvetítések és a vacak, hiteltelen programok miatt. (például a fizetett szurkolók megjelenése, modellek bírónak alkalmazása, a Playboy Mansion-ben megrendezett játékos válogatás stb.) No meg persze a legjobb játékosok és szervezetek átalakítása, kisajátítása miatt sem lopta be magát a B-közép szívébe…

Az év elején történik szintén, hogy az SK Gaming-et elhagyja két koreai játékosa, Zacard és Sweet, és csatlakozik a friss alapítású, kínai Beijing eSports Team-hez (BeT). Miután Li „Sky” Xiaofeng WCG bajnok lesz 2005-ben és 2006-ban is, a WC3 egyre nagyobb népszerűségnek örvend Kínában. Meg is jelennek versenyek, amelyekre a világ minden tájáról jönnek versenyzők, valamint a WC3L is átteszi döntőjét Németországból Kínába. Sky a Team WE, azaz World Elite tagja, amelyben Wang 'Infi' Xuwen, Zhuo 'TeD' Zeng, és sok koreai nagyágyú is játszik. Később a WE-t az utóbbiak elhagyják és az SK Gaming-ben kötnek ki, de ettől függetlenül a tiszta Kínai line up kifogástalanul teljesít.

Májusban útjára indul az első szurkolói busz a Német ESL Pro Series történetében, amely az Alternate központi irodájától indul Stuttgartba, ahol az egyik gyakori ESL Pro Series LAN-t rendezték. Ezeken az események, melyek az Intel Friday Night nevet viselték, általában 1-1 ligamérkőzést játszattak le kategóriánként, 500-1500 néző előtt. Ilyenkor még 10 hasonló rendezvény volt évente, ma már ennek csak a fele. Három hónapra rá a TBH eSports megszervezi az első, mindenki számára elérhető fan buszt, amely Münchenből Stuttgartba közlekedett. Nem hiába, ezen a téren is van még mit javulnunk.

Szeptemberben a The World Series of Video Games föladja programtervezetét, állomásainak közel felét meg sem rendezi. Az első szezon problémamentesen és nyereségesen lezajlott, de a másodikba bevezetett újítások (populárisabb játékok a Counter-Strike és WarCraft 3 helyett, mint a Guitar Hero 2, Fight Night 3 és World of WarCraft) nem érték el a céljukat, miszerint kicsit megérintsék a hétköznapi embereket is.

Az év vége sajnos nem hoz semmi jót a négyszeres WC3L győztes, Brit WarCraft 3 szervezet, a Four Kings számára. Gazdasági problémák miatt a játékosok kilépnek, és a későbbi tulajdonos váltás után sem sikerül a 4K csapatának régi sikerei közelébe érni. ToD a mousesports-hoz megy, Grubby pedig a MeetYourMakers gárdáját erősíti tovább, ahol így egy igazi Álomcsapat jön létre. A harmadik legjobb ex-4K-s, Olav „Creolophus” Undheim, Norvégiából, már néhány hónappal az események előtt befejezte, meglehetősen rövid karrierjét az eSport világában. Az utolsó versenyén, a WCG 2007-en, hihetetlen teljesítménnyel elhozza az aranyérmet, de ez sem változtatja meg döntését. Ebben az időben a WC3 fénykorát éli. A legjobb játékosok négyjegyű havi fizetést kapnak (dollárban Maaargit!), az MYM például 7000$-t adott Jang „Moon” Jae-ho számára. Az egész WC3L világában, ahol 12 csapat versenyzett, alapvetően minden játékos magának tudhatott, legalább pár száz $-os jövedelmet.

Decemberben a Team NoA egyesül az mTw-vel, vagy inkább a részévé válik. Ekkoriban a NoA egy meglehetősen ütős Dán Counter-Strike csapattal rendelkezik, az mTw.dk pedig az egyik legeredményesebb CS csapata, egészen napjainkig. A NoA WC3 gárdája elhagyta már a társaságot pár hónappal a történések előtt, és az fnatic fogadta be Őket.

A Hanyatlás

2008 Májusában a legsikeresebb és legnépszerűbb szervezetek (SK, fnatic, mouz, MYM, wNv és még páran) által 2006-ban alapított G7 Teams kiad egy mindenki számára elérhető szerződés-csomagot. A csoportosulás alapvető céljai között megtaláljuk a csapatok közötti kommunikáció, kapcsolat fejlesztését, a LAN szervezőkkel szembeni kiszolgáltatottság megszűntetését, a közösség előrébb juttatását. Az előbb említett csomag alkalmazása esetén külön segítséget nyújtottak a csapatok számára, az esetlegesen fölmerülő, szerződések körüli problémákkal kapcsolatban. Ebben az időben a lepapírozott kapcsolat a csapatok és játékosok között már elfogadott és szinte kötelezően alkalmazott jelenség volt. Becslések szerint, egyedül Németországban már több mint 200 szerződtetett profi játékos van ekkor.

Ugyanebben a hónapban, a The Cyberathlete Professional League gyakorlatilag minden nemű érdeklődést elveszít, a jelentéktelenség szintjére süllyed. Az okok közé sorolják, hogy nem kevés elmaradásuk volt a nyeremények kifizetése terén, és a G7 Teams közbeavatkozása bojkottálta a rendezvénysorozatot. Később az alapító Angel Munoz arab befektetőknek eladja a márkát, de később kiderül, hogy az új, Ázsiára koncentráló CPL hátterében valójában a CPL World Tour, a WSVG és a CGS volt szervezői állnak.

Augusztusban az International eSport Federation megalakul, amely minden nemzeti eSport szervezet atyjaként szolgál. Az alapítók: Belgium, Dánia, Németország, Hollandia, Ausztria, Svédország, Dél-Korea, Taiwan és Vietnam. Mára a tagok között Kínát, Taiwant, Indiát, Malaysiát, Maldívot, Dél-Koreát, Singaporet, Vietnámot, Ausztriát, Belgiumot, Bulgáriát, Dániát, Németországot, Izraelt, Olaszországot, Hollandiát, Norvégiát, Portugáliát, Romániát, Oroszországot, Spanyolországot, Svédországot, Az Egyesült Királyságot, Dél-Afrikát és Brazíliát tudhatjuk.

Először fordul elő, hogy az ESWC nem Franciaországban kerül megrendezésre, hanem az USA-ban, San José területén, közel a főtámogató Nvidia székházához. A nézők érdeklődésének hiánya miatt elbukik a rendezvény. A versenyen a Counter-Strike, Counter-Strike Female, WarCraft 3, Quake 3, TrackMania Nations ESWC (egy különleges változat, amely az eseményre készült) és a WC3 mod, Defense of the Ancients (DotA) kategóriákban lehetett indulni. Ez volt az első alkalom, hogy az előbb említett játék, egy ilyen nagy kaliberű eseményen szerepet kapott, ráadásul új játéktípust is teremtett. A DotA, LoL, Hon és hasonló játékok manapság a Multiplayer Online Battle Arena (MOBA) típusba tartoznak. Ekkor történik, hogy az eSportban fontos, profi szervezetek DotA csapatokat állítanak ki, annak ellenére, hogy folyamatosan jönnek a tagcserék és más problémák. A DotA leginkább Kínában, Délkelet-Ázsiában ás Kelet-Európában népszerű.

Szeptemberre világossá válik, hogy a WC3 játékosok fizetése kikerült a szervezetek irányítása alól, és hihetetlen aránytalanságokat kezdett mutatni, köszönhetően a MeetYourMakers által nyújtott hatalmas összegek miatt. Már jó ideje a szervezetek folyamatos harcot vívtak a WC3 csapatokért (A Four Kings csak egy, a sok közül), a dolog pedig végképp kritikussá válik, amikor kitör a gazdasági vállság. Az SK Gaming a WC3 csapatának legnagyobb részét elbocsájtja, és kilép a ligákból. A mousesports ezt már pár hónappal ezelőtt megtette, de végül visszatér egy kisebb költségekkel járó, kínai fölállással. Az előbb említett szervezeteket mások is követik, szépen sorban, ami a WC3L szervezőit arra kényszeríti, hogy a kötelező 5 fő helyett, 3-ra csökkentsék a létszámminimumot.

Novemberben megrendezik minden idők legpopulárisabb WCG-jét. 78 résztvevő országból, 850 játékos érkezik Kölnbe, német honba, hogy megküzdjenek a 408 000$-nyi jutalomért. Ez mellesleg 56 000$-ral kevesebb, mint előző évben volt. Innentől kezdve minden évben egyre kevesebb a nyereményalap, 2010-re már csak 167 000$, ami még a WCG 2000 szintjét sem éri el. Ezen kívül, a Samsung támogatásainak jelentős mértékű csökkenésének jóvoltából, a résztvevő országok száma is megcsappan, 2010-re ez már csak 57.

Két szezon után, a Championship Gaming Series befejeződik. Sokan úgy gondolták, hogy már az is csoda, hogy eddig kitartott, de ennek ellenére kétségtelenül nagy hatással volt az eSportra, leginkább Észak-Amerika területén. Amíg Európában a CS csapatok nem váltottak át CS: Source-ra, ahogyan az európai CGS versenyek sem örvendtek nagy népszerűségnek, addig Amerikában ennek pont az ellenkezője történt. Az új, draft-alapú rendszer komoly hátrányba lökte a nem CGS-hez köthető szervezetek. Persze akadtak olyanok is, akik hasznukra tudták fordítani az új körülményeket, ilyen volt pl. az Evil Geniuses, aki a legnagyobbá nőtte ki magát a CGS után. A CGS korszakának végeztével viszont nagyon rosszul állt a PC eSport szénája az Egyesült Államokban.

December végén Jason „1” Lake megpróbálja hamvaiból újjáéleszteni a compLexity-t. Továbbra is együtt dolgozna a CS játékosaival, akik a CGS megszűnése után visszaváltottak CS: Source-ról, de az Evil Geniuses ajánlatára nem tudnak a játékosok nemet mondani. Az EG-hez csatlakozik a finn játékos Tomi „lurppis” Kovanen, aki ki is költözik az Államokba, és az elkövetkezendő 2 évben sokat dob az EG játékán, majd visszaköltözik szülőhazájába. Jason Lake viszont nem adta föl, és leszerződtetett más csapatokat, valamint eSport arcokat emelt be manageri és társtulajdonos szerepkörökbe.

2009 Januárjában az ESNation A/S, a MeetYourMakers, és más eSport projekteket magának tudó cég ellen csődeljárás indul. Az ESNation mindig is a legjobb akart lenni mindenben, agresszív terjeszkedési stílus jellemezte viselkedését. A dollár milliók kockáztatását, a legmagasabb fizetések kiosztását mind a sajátjának tudhatta. Végül a fagyi visszanyalt és ezt nem élte túl a cég. Az MYM WC3 sztárjai továbbállnak: Grubby az Evil Geniuses-ben folytatja, ami ténylegesen az egyik vezető szervezetté válik ekkorra, Moon pedig a WeMade FOX tagja lesz. A lengyel CS csapat (2007-ben szerződtették őket, előtte PGS Gaming/Team Pentagram néven futottak) nem találja meg azonnal új helyét, de végül a Frag eXecutors elnevezésű szervezet veszi szárnyai alá Őket, a WCG 2009-en aratott győzelmük után (AGAiN klán) nem sokkal. Fél évvel később az MYM márka és weboldal eladásra kerül egy Német cég számára, ami újraéleszti a nevet, ám ezúttal eszetlen költekezés és fizetések nélkül.

Márciusban az ESWC mögött álló cég befejezi szervezkedését. Képtelen volt elég pénzt összeszedni egy újabb szezonra, miután a főtámogató Nvidia, visszalépett a krízis miatt. Később egy Francia vállalat veszi át a nevet, és 2010-ben újra indul az ESWC.

Ebben a hónapban történik, hogy egy fiatalember, Winnenden nevű, Stuttgart közeli Német városban elkövetett ámokfutásának következtében 16 ember meghal. Mivel a tömeggyilkos előzőleg Counter-Strike-kal és ahhoz hasonló játékokkal játszott, komoly politikai vitákat váltanak ki az erőszakos számítógépes játékok betiltására érkező javaslatok. A Stuttgartban és Karlsruhében esedékes IFNG-k elmaradnak a városok vezetésének közbelépése miatt, annak ellenére, hogy a Turtle Entertainment aktívan közreműködik a Counter-Strike melletti kampányban, és erősen lobbyzik a betiltatás ellen. Ennek köszönhetően az eSport bekerül az emberek hétköznapjaiba, néha még nagy eSport személyiségeket is behívnak TV talk showkba. Játékosok által reklámozott demonstrációk szerveződnek, a későbbiekben pedig a Turtle Entertainment egy oktató jellegű LAN-t is képes megszervezni a Német parlamentben, a Bundestagban.

Év végén az Ukrán Counter-Strike csapat, a Natus Vincere pályafutása elkezd fölfelé ívelni. Amíg a WCG 2007 alkalmával az A-Gaming nevű Ukrán csapat nem szerezte meg a 3. helyet, a világ nem is nagyon tudott arról, hogy CS-sek versenyeznének abban az országban, de lassan ott is kifejlődött annyira az internet, hogy jó eredményeket érhessenek el. A Na’Vi megnyeri az összes nagyobb rendezvényt 2010-ben: az IEM World Championship-et, az Electronic Sports World Cup-ot és a World Cyber Games-t is. Saját csapat-kecót tudhatnak magukénak, amely a profi CS csapatok körében nem ritka Kelet-Európában. Természetesen a világ többi részén is gyakran összejönnek a top csapatok, hogy fizikailag is ugyanazon a helyen gyakoroljanak.

És végül a közelmúlt…

2010 Májusában a koreai bundabotrány kirobban. 11 SC: BW profi játékost hoznak kapcsolatba a történtekkel, köztük Ma „sAviOr” Jae Yoon-t és Park „Luxury” Chan Soo-t, akikről bebizonyítják, hogy szándékosan veszítettek el mérkőzéseket, így bűnösnek találtatnak fogadási csalás miatt. Négy játékost feltételes szabadlábra helyeznek, a többiek pénzbüntetésben részesülnek. Természetesen a KeSPA bannolta őket mindennemű professzionális játékból.

Az év közepére az Evil Geniuses leszerződteti a top fighting game játékosokat, Justin 'JWong' Wong-ot, Martin 'MaRN' Pham-t és Ricky Ortiz-t. Ezzel elsőként kerül kapcsolatba a Super Street Fighter IV és más népszerű játékokkal, a CS-ből kifejlődött szervezetek közül. Egy évvel később a compLexity is beszáll a körbe, nem kisebb játékosokkal, mint pl. Ryan 'gootecks' Gutierrez. Persze hamarosan megjelenik az első Japán játékos is az EG alkalmazásában.

Miután az előző próbálkozások az amerikai közönség meghódítása terén megbuktak, a Turtle Entertainment elindítja National ESL rendezvényét, olyan tapasztalt emberek segítségével, mint Trevor 'Midway' Schmidt. Az Intel Extreme Masters és más ESL események kvalifikációja mellett, normális ligákat is szerveznek. Ez a második kontinens, ahová terjeszkedik az ESL, miután 2007-ben a ProGamer League megszerzése után betört a kínai piacra.

Júliusban, a StarCraft 2 megjelenése után nem sokkal, megrendezik a rég várt Blizzard játék első versenyét. Rögtön a WarCraft 3 és a StarCraft: Brood War helyét is átveszi, a legnagyobb játékosok túlnyomó része egyből vált. A WC3 Kínában, az SC: BW meg természetesen Dél-Koreában tud talpon maradni. Hamarosan a Major League Gaming bejelenti, hogy beveszi az SC2-t a Pro Circuit-be – ez a második alkalom, hogy PC játék került föl erre a listára, a 2008-as World of WarCraft próbálkozás volt az első. Egyelőre az MLG nem változtat vezetési stílusán és egyediségre való törekvésein – inkább bizonyos játékosokat támogatnak, mint Dario 'TLO' Wünsch vagy Tyler 'Tyler' Wasielewski, akik még mindig képviselhetik csapataikat.

Európára is jut egy kis balhé, méghozzá az SK Gaming és az fnatic játékos cseréje kavar nagy port. Bejelentik, hogy Rasmus „Gux” Ståhl visszatér az fnatic CS csapatába, miután 5 hónapig az SK tagja volt. Az SK managementje Gux-ot leszerződtetett játékosnak tekinti, még úgyis, hogy mindaddig halasztotta az aláirt papírok visszaküldését – chat log-okat mutattak be, amelyek bizonyították, hogy Gux-nak már régen el kellett volna küldenie őket. A két szervezet nem tud megegyezni és egymásra mutogatnak, másikat okolván a dolog publikussá válásáért – ekkor kezdődik a jól ismert ellenszenv és ellenséges viselkedés a két szervezet között. Ebből kifolyólag a G7 Teams is működésképtelenné válik, mert a két vezető figura, Alexander 'TheSlaSH' Müller az SK és Sam 'zr0' Mathews az fnatic részéről nem hajlandó tovább együttdolgozni.

Sajnos az eSport történelméhez hozzá tartozik az a szomorú esemény is, amikor a 20 éves Antonio „cyx” Daniloski, a mousesport Counter-Strike játékosa, az IEM Global Challenge shanghai-i állomása felé utazva autóbalesetet szenved és meghal.

Augusztusban a GOM TV bejelenti a Global StarCraft II League (GSL) részleteit, ami a legnagyobb SC2 rendezvénysorozat idáig. Az összes mérkőzést egy seouli TV stúdióban játszatják, 500 000$-os összdíjazás keretében. Kim „FruitDealer” Won Ki (más néven Cool) közel 85 000$ nyereményben részesül az első helyen való végzésért, a további GSL-ek alkalmával ugyanennyivel lett gazdagabb Lim 'NesTea' Jae Duk (aka ZergBong) és Jang 'MC' Min Chul (aka IrOn) is. 2011-re bevezetik a Code S és Code A rendszert. A Code S aranyáért feleannyi jár, mint az előző évben, viszont megszervezik a Super Tournament eseményt is, ami újabb 85 000$ megszerzését teszi lehetővé.

A Team Luquid bejelenti együttműködését az Old Generations-szel (oGs). A játékosai kiköltöznek az oGs által biztosított házba, Dél-Koreába, hogy a GSL-re gyakorolhassanak. Jonathan „Jinro” Walsh a legeredményesebb, a Top 4-ben végez kétszer is. A többiek kevésbé sikeresek, így visszautaznak hazájukba.

A FIFA ikrek, Daniel „hero” Schellhase és Dennis „styla” Schellhase, és történetük. A két Német srác nagyon eredményes volt a FIFA sorozatokban: mind a ketten, KÉTSZER megnyerték a World Cyber Games-t, a WCG 2003-as 2on2 versenyszámban is parádéztak. Nem egy ESL Pro Series bajnokságot is lehoztak, legyen szó akár szóló, akár csapat versenyszámokról. 2004 óta az SK Gaming tagjai, pár alkalommal a German TV-ben is feltűntek, valamint az Adidas és más hasonló cég reklámozásra is fölkérte őket.

Decemberben az SK két fontos fnatic CS játékost vesz át, Patrik 'f0rest' Lindberg-et és Christopher 'GeT_RiGhT' Alesund-ot. Mindketten változtatni akartak a régi csapat tagjainak összeállításán, de az fnatic ehhez nem járult hozzá. Emiatt csatlakoztak a konkurenciához, és ezután nem csak papíron mutatott iszonyatosan durva fölállásként az SK csapata, hanem folyamatosan hozták a jó eredményeket is. Az fnatic egy új gárdát épít, olyan játékosokkal mint Marcus „Delpan” Larsson.

2011 Februárjában a North American Star League (NASL), egy nagyszabású SC2 bajnokság, kezdetét veszi. A mérkőzések legnagyobb része online zajlik, a legjobb 16 pedig egy LAN-on mérkőzik meg Californiába. A nyereményalap 100 000$.

Májusban az SK vs. fnatic párnacsata folytatódik. Az SK Gaming bejelenti, hogy Delphan csatlakozik hozzájuk, annak ellenére, hogy meglévő szerződése van az fnatic-kal. A hajcibálásnak vége lesz, amikor az érintett játékos hivatalosan is nyilatkozik a témában, ugyanis ettől kezdve az SK és az fnatic képes közös nevezőre jutni a játékos árának ügyében. Természetesen az fnatic az átutalt összeggel minden volt, csak elégedett nem.

Az év közepén az fnatic aláírja a koreai SC2 játékos, Park „Rain” Seo Yung szerződését, aki az fnatic csapat-házába vonul, Amerikába. Először fordul elő, hogy egy ázsiai játékos inkább a Nyugatot preferálja a StarCraft II terepén, de nem utoljára. Az Evil Geniuses leigazolja Lee „PuMa” Ho Joon-t, miután megnyeri az NASL-t. Egy újabb jelenség is fölüti fejét, miszerint a Nyugaton aktív koreai játékosok továbbra is folytatják hazájuk csapatában is a versenyzést. Az SK Gaming az oGs-ből MC-t és NaDa-t alkalmazza így, a compLexity az MVP játékosait. Eközben az Ausztrál FXOpen megszerzi a koreai fOu-t.

A Turtle Entertainment bemutatja legújabb rendszerét. Az eddigi, európai és észak-amerikai online szezonok, valamint Continental Championship-ek helyett, egyetlen Global Challenge-t szervez, melynek 5 állomása van és egy végső döntője. Ezzel az ESL elmozdul eredeti koncepciójától, de összességében így sem szerez akkora potenciált az SC2-ben, mint anno a CS vagy a WC3 esetében. A legtöbb licensz partner kilép és egyedül az EPS Germany, EPS France, EPS Spain és EPS Poland marad. Továbbá az IEM nem indít többé versenyt Quake Live kategóriában. Ez nagy érvágás a Quake közösségnek, hiszen nagyon kevés rendezvény maradt számukra. (QuakeCon, DreamHack) A Quake szerepe a professzionális eSport terén, gyakorlatilag leáldozott.

Júliusban megszűntetik az eSport beállítottságú koreai TV állomást, az MBCGame-t. Ezzel véget ér az MBCGame StarCraft League, és az MBCGame HERO SC: BW csapat pályafutása is.

Augusztusban két esemény is áttörést jelent a MOBA játékok terén. Először is az Intel Extreme Masters beveszi játékai közé a League of Legends-et. Másodszor, a Valve meghirdeti, a még megjelenésre váró DotA 2-ben rendezett bajnokságát. 16 top DotA csapat versengett Kölnben, nem kevesebb, mint 1 600 000$ összdíjazás keretében, amely végre a régi szép időket idézi…

Első GSL Open - pillanatkép

 


avatar #33
chenjinyan 2017. november 28. 1317 hozzászólás 263.
jianbin1128
air max 90
mulberry handbags
fitflops sale
coach outlet
oakley sunglasses wholesale
coach factory outlet
coach outlet
kate spade outlet
canada goose uk
michael kors uk
louboutin shoes
kate spade outlet online store
coach outlet
christian louboutin outlet
new balance shoes
canada goose outlet store
uggs outlet
coach factory outlet
canada goose
cheap jerseys
canada goose outlet store
michael kors outlet online
lacoste polo
cheap ray ban sunglasses
coach factory outlet
ugg boots clearance
coach factory outlet
polo ralph lauren
ugg outlet online
pandora outlet
montblanc pens
michael kors outlet clearance
chicago blackhawks jerseys
ray ban sunglasses
tods outlet
michael kors outlet
true religion jeans
coach outlet store
uggs outlet
kate spade outlet
coach factory outlet
nike factory store
michael kors outlet
michael kors uk
herve leger outlet
ugg cyber monday
cheap uggs
coach outlet online
michael kors outlet online
polo outlet
cheap nhl jerseys
nhl jerseys
canada goose outlet
polo ralph lauren
polo ralph lauren
canada goose outlet
hermes belts
polo outlet
michael kors outlet clearance
ray ban sunglasses outlet
ugg outlet
foamposite shoes
yeezy boost 350
uggs outlet
michael kors outlet online
oakley sunglasses wholesale
coach outlet online
longchamp solde
coach outlet
air max 90
michael kors handbags outlet
coach outlet online
canada goose outlet store
cheap oakley sunglasses
christian louboutin shoes
cheap ray ban sunglasses
coach outlet online
ray ban sunglasses outlet
uggs outlet
los angeles lakers jerseys
ralph lauren outlet
michael kors outlet online
fitflops
uggs outlet
michael kors outlet clearance
nfl jerseys wholesale
swarovski outlet store
christian louboutin sale
true religion jeans
longchamp outlet online
uggs outletonline
true religion outlet
ugg outlet
ugg boots
cheap nba jerseys
true religion jeans
uggs outlet
ferragamo shoes sale
canada goose coats
oakley sunglasses wholesale
oakley sunglasses wholesale
ralph lauren shirts
ugg boots
uggs outlet
cheap ray ban sunglasses
michael kors outlet
louboutin shoes
michael kors outlet online
uggs outlet
fred perry polo shirts
fitflops
nhl jerseys wholesale
ugg boots for women
ugg boots clearance
canada goose coats
cheap ray ban sunglasses
polo outlet
uggs outlet
true religion canada
polo ralph lauren
adidas outlet store
oakley sunglasses uk
ugg boots outlet
michael kors handbags
ray ban sunglasses
canada goose outlet store
lebron james shoes
ugg boots clearance
michael kors outlet
uggs on clearance
fitflops
coach outlet
uggs outlet
polo ralph lauren outlet
cheap jerseys wholesale
pandora jewelry
ugg outlet
ugg boots
mcm backpacks
ralph lauren
nike roshe
tory burch outlet
longchamp handbags
canada goose jackets
tory burch outlet
ugg outlet
oakley sunglasses wholesale
uggs outlet
ugg boots clearance
ecco outlet
ecco sale shoes
kevin durant shoes
ugg boots
oakley sunglasses wholesale
coach outlet
adidas sko
links of london
canada goose outlet online
tory burch outlet
tory burch outlet
adidas store
burberry outlet
cazal sunglasses
vans shoes
hermes outlet
nike store uk
canada goose outlet
canada goose outlet
ray ban sunglasses
ugg boots clearance
ecco sale
ugg outlet
lacoste shirts
canada goose uk
michael kors outlet online
burberry outlet
ugg boots on sale
oakley sunglasses wholesale
air max shoes
ugg outlet
ralph lauren
nba jerseys
ugg outlet online clearance
sport's shoes
polo ralph lauren
ugg outlet
nike factory shoes
coach outlet clearance
polo ralph lauren
canada goose outlet
longchamp outlet
canada goose outlet
christian louboutin shoes
michael kors outlet clearance
coach outlet
true religion jeans
oakley sunglasses wholesale
uggs outlet
pandora charms sale clearance
kate spade outlet online store
nike free 5
oakley sunglasses
coach outlet online
canada goose outlet
swarovski uk
polo ralph lauren shirts
ecco shoes
nfl jerseys
michael kors
nfl jersey wholesale
coach factory outlet
ralph lauren shirts
longchamp pas cher
longchamp solde
ralph lauren outlet
kate spade outlet store
cheap football shirts
polo ralph lauren
canada goose jackets
vans outlet
canada goose parka
ray ban sunglasses
nike outlet store
longchamp handbags sale
dansko shoes
polo ralph lauren
polo shirts
coach outlet online
coach factory outlet
coach factory outlet
cheap oakley sunglasses
coach outlet store online
canada goose jackets sale
christian louboutin outlet
coach outlet
nike shoes
lakers jerseys
ugg boots
air jordan shoes
michael kors outlet online
oakley sunglasses
ugg boots
ugg boots
nike nba jerseys
christian louboutin sale
michael kors uk
uggs outlet
tory burch outlet online
coach factory outlet
nike outlet online
cheap basketball shoes
longchamp pas cher
ugg outlet
canada goose
canada goose jackets
blackhawks jerseys
fitflops shoes
polo ralph lauren outlet
christian louboutin
ray ban sunglasses
ralph lauren polo
mulberry bags
ugg outlet
huaraches shoes
nfl jersey wholesale
michael kors outlet store
michael kors wallets for women
air max 90
giuseppe zanotti outlet
ralph lauren polo
futbol baratas
canada goose outlet
canada goose
michael kors outlet online
ugg outlet
ugg boots
uggs outlet
nike shoes outlet
mulberry bags
coach outlet online
asics shoes
nike store uk
canada goose outlet online
swarovski crystal
fitflops outlet
cheap jordans
canada goose cyber monday
ray ban sunglasses outlet
uggs outlet
lacoste soldes
uggs outlet
nike air force 1
nfl jerseys
canada goose outlet
nike trainers
swarovski outlet
prada outlet
fitflops uk
longchamp handbags
polo ralph lauren
nike air max
coach handbags outlet
nike roshe one
cheap ray bans
canada goose jackets sale
moncler jackets
chrome hearts online store
mlb jerseys wholesale
ray ban sunglasses
canada goose outlet
mulberry handbags
true religion uk
michael kors outlet online
ralph lauren uk
michael kors outlet
tory burch outlet online store
cheap oakley sunglasses
jordan shoes
coach handbags online outlet
ray ban sunglasses
ugg boots clearance
michael kors handbags
ugg boots
nike roshe run
coach outlet
coach outlet
michael kors handbags
true religion outlet
adidas shoes
mulberry uk
christian louboutin shoes
adidas shoes
ralph lauren outlet
michael kors outlet store
ugg boots clearance
michael kors handbags
ralph lauren outlet
oakley sunglasses
christian louboutin
uggs outlet
adidas uk
moncler jackets
canada goose outlet
michael kors handbags
canada goose black friday
michael kors bags
mont blanc pens
air max 90
true religion outlet store
fitflops
cheap michael kors handbags
soccer cleats
toms sko
cheap uggs
longchamp handbags
coach outlet
longchamp pliage
kobe shoes
oakley sunglasses
polo ralph lauren
tory burch outlet stores
swarovski outlet store
canada goose outlet store
tory burch sandals
michael kors outlet
longchamp outlet
cheap nfl jerseys
marc jacobs outlet
moncler jackets
ferragamo outlet
canada goose jackets
coach outlet online
longchamp outlet
true religion jeans
ray ban sunglasses
cheap mlb jerseys
true religion outlet
michael kors handbags
coach factory outlet
christian louboutin
coach factory outlet
prada sunglasses
coach outlet
ferragamo shoes
oakley sunglasses
nike uk store
nike store
ugg boots on sale
uggs outlet
mulberry handbags
longchamp bags
moncler coats
true religion jeans for men
michael kors outlet clearance
polo ralph lauren outlet
michael kors outlet
pandora charms
ray ban sunglasses outlet
uggs outlet
kate spade handbags
cheap oakley sunglasses
ugg outlet
michael kors outlet
nfl jersey wholesale
cheap ray ban sunglasses
coach outlet store online
longchamp pliage
uggs on sale
moncler outlet
coach outlet online
michael kors outlet
kate spade outlet
cheap nfl jerseys
coach outlet online
coach factory outlet
ugg outlet
true religion jeans
reebok shoes
coach outlet clearance
christian louboutin sale
coach outlet online
polo ralph lauren shirts
ugg canada
fitflops uk
cazal outlet
adidas wings shoes
coach outlet online
oakley sunglasses
tory burch outlet
uggs
christian louboutin shoes
true religion jeans
snapbacks wholesale
ugg outlet store
christian louboutin
michael kors outlet
herve leger dresses
canada goose outlet store
coach handbags
ugg boots
nike trainers
ferragamo outlet
thomas sabo charms
canada goose outlet
canada goose outlet store
michael kors outlet
canada goose outlet store
cheap ray ban sunglasses
polo outlet factory store
pandora jewelry
ferragamo shoes
ugg black friday
ugg outlet
canada goose outlet
true religion uk
coach outlet
michael kors
michael kors outlet
coach outlet clearance
moncler outlet
giuseppe zanotti shoes
lacoste polo shirts
ugg boots
michael kors
canada goose outlet store
canada goose outlet
cheap ugg boots
cheap jerseys
new balance outlet
converse shoes
polo ralph lauren
coach outlet
tory burch outlet online
ugg boots
ysl outlet
oakley sunglasses
uggs outlet online
true religion jeans
ugg outlet
oakley sunglasses
ugg outlet
kobe bryants shoes
coach outlet store online
polo ralph lauren
air max trainers
uggs outlet
pandora outlet
ralph lauren polo
cheap jordan shoes
ralph lauren polo shirts
oakley sunglasses wholesale
tory burch outlet
ferragamo outlet
ugg outlet
tory burch outlet stores
nike shoes for women
ugg boots clearance
swarovski outlet
true religion jeans
ralph lauren outlet
prada shoes
mulberry sale
cheap ugg boots
coach outlet online
new balance shoes
canada goose jackets men
true religion outlet
hermes outlet store
canada goose jackets
canada goose parka
longchamp outlet store
adidas outlet
hermes outlet
mcm outlet
ray-ban sunglasses
ugg outlet
nike free running
michael kors outlet online
coach outlet
longchamp bags
moncler outlet
ray ban sunglasses sale
polo outlet
polo ralph lauren
cheap ray ban sunglasses
hermes belt
canada goose outlet
coach outlet online
mulberry handbags sale
christian louboutin shoes
uggs outlet online
longchamp pas cher
cheap jordans
michael kors outlet clearance
uggs outlet
coach outlet store online clearances
air jordan 4
michael kors outlet clearance
true religion outlet
hermes birkin bag
cheap oakley sunglasses
coach outlet
ferragamo outlet
ugg outlet online
canada goose outlet store
cheap oakley sunglasses
reebok trainers
coach outlet
michael kors handbags outlet
ralph lauren outlet stores
canada goose uk
canada goose outlet store
coach factory outlet
coach outlet
cheap jordans free shipping
ugg outlet
uggs outlet
basketball sneakers
canada goose jackets
ugg boots
polo ralph lauren
cheap jordans
michael kors outlet
adidas nmd
jordan shoes
ray ban sunglasses
outlet christian louboutin
canada goose outlet
ugg boots
ray ban sunglasses
canada goose jackets
michael kors outlet
michael kors outlet clearance
ray ban sunglasses
cheap nike shoes
canada goose jackets
canada goose outlet store
snapback hats
adidas wings
ugg boots clearance
ed hardy clothing
oakley sunglasses
uggs outlet
cheap oakley sunglasses
canada goose outlet
michael kors
ugg boots outlet
coach canada
michael kors outlet online
michael kors uk
uggs on sale
christian louboutin outlet
michael?kors?handbags
basketball shoes
true religion outlet
coach factory outlet
air max shoes
swarovski outlet
polo outlet
coach outlet
chrome hearts
coach outlet online
uggs outlet
burberry canada
coach outlet online
michael kors outlet
longchamp solde
michael kors outlet
oakley sunglasses
michael kors outlet
fred perry polo
michael kors outlet online
polo ralph lauren
ugg outlet
canada goose jackets
coach outlet online
moncler jackets
ralph lauren polo
uggs outlet
nike shoes
puma outlet
ray ban sunglasses
michael kors outlet
polo ralph lauren
michael kors outlet
canada goose jackets outlet
burberry outlet
fitflops sale clearance
kd shoes
christian louboutin shoes
pandora charms
cheap snapbacks
ferragamo shoes
uggs outlet
ferragamo shoes
ugg boots clearance
huaraches shopping
ugg outlet
cheap nba jerseys
coach outlet store online
ray ban sunglasses
ugg outlet
michael kors outlet clearance
pandora outlet
pandora charms sale clearance
uggs outlet
coach canada
ralph lauren outlet
swarovski crystal
christian louboutin outlet
michael kors outlet clearance
canada goose coats
adidas outlet
oakley sunglasses
michael kors outlet clearance
avatar #32
wengdongdong 2017. augusztus 19. 1605 hozzászólás 206.
jianbin0819
valentino outlet
christian louboutin outlet
canada goose jackets
coach outlet online
ray-ban sunglasses
polo ralph laurenasf
coach outlet canada
coach outlet online
reebok trainers
soccer jerseys
nike trainers
polo ralph lauren
cheap jordans
oakley sunglasses
nfl jerseys wholesale
michael kors outlet
nfl jersey wholesale
prada sunglasses
ralph lauren uk
canada goose jackets
ralph lauren outlet
canada goose jackets
mcm outlet
air max 90
ferragamo outlet
ugg outlet,uggs outlet,ugg outlet online clearance,ugg outlet store,ugg outlet coupons,ugg outlet boots,ugg outlet online store,ugg outlet sale
ugg boots
ray bans
michael kors outlet
coach outlet online
pandora jewelry
ralph lauren polo
ferragamo shoes
ray ban sunglasses
christian louboutin outlet
longchamp handbags
coach factory outlet
uggs outlet
mulberry handbags
mont blanc pens
ugg outlet
ray ban sunglasses
nike air force 1
michael kors handbags
nike air max 2015
coach outlet
canada goose outlet
longchamp handbags
michael kors handbags
oakley sunglasses
nike store uk
ray ban sunglasses
nike shoes
yeezy boost
asics
nike shoes
coach outlet
ugg boots,ugg boots outlet,ugg boots for women,ugg boots on sale,ugg boots clearance,ugg boots for men,ugg boots for kids,ugg boots clearance sale women,ugg boots clearance outlet
michael kors outlet
pandora charms
hermes outlet
mulberry handbags
kate spade outlet
michael kors outlet online
adidas shoes
pandora charms
nike roshe run
michael kors outlet clearance
bottega veneta outlet
coach outlet
air max 1
mulberry handbags
coach outlet online
cheap snapbacks
michael kors outlet
birkenstock outlet
cheap jordans
thomas sabo
michael kors outlet
oakley sunglasses
soccer shoes
air max 90
avatar #31
fred perry shirts
coach outlet store online
christian louboutin shoes
coach outlet online
coach outlet store
christian louboutin sale
louboutin shoes
air max 90
fitflop
coach factory outlet online
cat boots
louis vuitton outlet online
michael kors outlet clearance
coach outlet store
ralph lauren outlet
adidas
nike air max
discount oakley sunglasses
cavaliers jerseys
michael kors outlet online
hermes outlet
pandora jewelry outlet
pandora charms
ray ban glasses
adidas nmd runner
coach handbags outlet
michael kors outlet canada
true religion
pandora charms sale clearance
hermes bags
ray bans
michael kors handbags outlet
discount oakley sunglasses
nmd adidas
ralph lauren sale
coach outlet online
louis vuitton bags
yeezy boost 350 v2
coach outlet online
adidas nmd runner
longchamp handbags
coach outlet online
moncler pas cher
fred perry polo shirts
pandora charms sale clearance
pandora jewelry outlet
birkenstock
ray ban sunglasses cheap
polo ralph lauren outlet
fitflops clearance
yeezy boost 350
toms outlet
kate spade outlet online
ugg outlet online
michael kors bags
yeezy shoes
mlb jerseys
nfl jerseys
true religion outlet online
coach factory outlet online
michael kors outlet clearance
ralph lauren sale clearance uk
chi flat iron
eahawks jerseys
coach factory outlet
louboutin shoes
discount oakley sunglasses
heat jerseys
air jordan retro
fitflops sale
jerseys cheap
michael kors outlet online
fitflops sale clearance
clarks
nike store
louis vuitton factory outlet
longchamp bags
michael kors bags
red bottom heels
coach outlet online
oakley sunglasses outlet
tory burch outlet online
michael kors
pandora uk
versace
air max
cheap nfl jerseys wholesale
cheap oakley sunglasses
christian louboutin pas cher
cheap nfl jerseys
birkenstock outlet
nike roshe shoes
nike free run flyknit
jimmy choo shoes
yeezy shoes
cheap jordan shoes
ed hardy outlet
mulberry uk
michael kors outlet store
coach factory outlet online
dansko outlet
vans outlet
cheap jordan shoes
yeezy boost
yeezy shoes
michael kors bags
cheap jordan shoes
coach factory outlet
ray bans
longchamp sale
broncos jerseys
longchamp
pandora charms outlet
adidas outlet online
fitflops sale clearance
pandora charms sale clearance
kate spade uk
fendi bags
birkenstock uk
longchamp bags
adidas superstars
air jordans
birkenstock outlet store
coach outlet online
michael kors outlet store
cheap oakley sunglasses
pandora charms sale clearance
coach factory outlet
ralph lauren outlet
michael kors outlet store
birkenstock shoes
ray ban sunglasses discount
cheap ray ban sunglasses
moncler coats
mont blanc pen
coach factory outlet online
curry shoes
jordan retro
nike outlet store online
air max 90
ecco outlet
burberry outlet online
longchamp outlet store
cowboys jerseys
michael kors
valentino
coach outlet online
adidas outlet online
louis vuitton purses
ysl bags
cheap air max
coach outlet
michael kors handbags
coach outlet online
rolex replica watches for sale
longchamp soldes
ray ban glasses
pandora uk
nike free 4.0 flyknit
ralph lauren uk
red bottom
nike outlet store
nike air max 95
adidas yeezy boost
birkenstocks
mlb jerseys whgolesale
ralph lauren sale
coach outlet canada
pandora charms sale clearance
christian louboutin
vans store
nike flyknit
cheap air jordans
adidas yeezy boost
clarks shoes outlet
adidas sneakers
coach factory outlet online
coach outlet online
patriots jerseys
coach factory outlet online
mbt
toms
longchamp handbags
valentino outlet
air max 90
mulberry
coach factory outlet store
coach outlet store online clearance
sac longchamp
birkenstocks
moncler uk
coach factory outlet online
ray ban sunglasses outlet
mulberry handbags
michael kors outlet
dansko sale
hermes bag
coach factory outlet online
michael kors outlet clearance
under armour outlet
red bottom
burberry outlet
gucci borse
kd shoes
adidas yeezy boost 350
coach outlet online
polo ralph lauren outlet
longchamps
celine handbags
gucci
adidas superstar
fred perry polo shirts
michael kors outlet online
jordan shoes
michael kors outlet store
kate spade outlet online
coach factory outlet
michael kors
ralph lauren outlet online
nike store
air max shoes
uggs outlet
adidas yeezy boost
fitflops sandals
adidas sneakers
nike outlet store
ed hardy store
coach factory outlet online
polo ralph lauren
moncler jackets
hollister clothing
christian louboutin shoes
nike free run
uggs outlet
adidas nmd r1
louboutin outlet
michael kors
air max
nike uk
oakley sunglasses outlet
jordan uk
coach outlet online
warriors jerseys
polo ralph lauren outlet online
pandora charms sale
nike outlet
louboutin outlet
rolex replica watches
ugg boots
mbt
michael kors outlet online
michael kors outlet store
yeezy boost 350
harden shoes
polo ralph lauren outlet online
coach factory outlet
coach outlet online
cheap nike sneakers
nike roshe one
swarovski uk
michael kors
coach outlet store
columbia outlet
christian louboutin outlet
coach outlet store online
birkenstock outlet
dansko
coach factory outlet online
cheap jerseys
ralph lauren uk
birkenstock
mulberry outlet uk
air max outlet
supra for sale
kate spade outlet store
coach factory outlet
valentino outlet
pandora bijoux
pandora jewelry store
ralph lauren
tods outlet
longchamp bag
hermes outlet online
louboutin outlet
christian louboutin outlet
adidas nmd r1
adidas running shoes
coach outlet online
louis vuitton outlet store
swarovski crystals
adidas uk
nike outlet online
rolex replica watches for sale
coach outlet store online
longchamp handbags
oakley sunglasses wholesale
ugg
pandora charms outlet
adidas nmd runner
moncler uk
kate spade handbags
coach outlet online
columbia outlet store
pandora charms
coach factory outlet online
texans jerseys
fitflop sandals
timberland boots outle
louboutin outlet
polo ralph lauren
christian louboutin shoes
polo ralph lauren outlet online
coach factory outlet online
pandora charms outlet
dolce and gabbana outlet online
jordan shoes
mlb jerseys
cheap ray ban sunglasses
hermes bags
fake rolex watches
adidas superstar trainers
adidas trainers
jordans
adidas ultra boost
air max pas cher
salomon boots 
cheap jordan shoes
yeezy boost
nike sneakers
christian louboutin
true religion jeans outlet
retro 11
polo ralph lauren pas cher
adidas nmd r1
true religion jeans outlet
coach outlet online
nike air max 95
coach outlet store online
michael kors outlet online
true religion jeans outlet
coach outlet store
michael kors
longchamp bags
ralph lauren outlet online
pandora charms sale clearance
pandora jewelry
yeezy boost
kate spade outlet
polo ralph lauren
uggs outlet
birkin handbags
longchamp pliage
yeezy 350 boost
kd 8 shoes
pandora jewelry
coach factory outlet
mont blanc pens
tods shoes
kate spade outlet online
coach outlet online
coach outlet online
true religion jeans outlet
nike outlet store
fitflops
nike outlet
tory burch shoes
uggs outlet
giuseppe zanotti sale
clarks shoes for women
discount nike shoes
ralph lauren sale clearance uk
ralph lauren sale
michael kors
air jordan shoes
sac longchamp
rolex watches
pandora charms
birkenstock shoes
ralph lauren outlet
adidas superstars
oakley sunglasses outlet
clarks shoes outlet
ralph lauren
coach outlet online
fitflops sale clearance
air max
christian louboutin sale
ralph lauren
coach outlet online
chaussures louboutin
kate spade bags
yeezy boost 350
michael kors outlet online
adidas outlet store
toms
adidas outlet
adidas outlet store
nfl jerseys wholesale
dansko shoes
coach factory outlet online
michael kors outlet
polo ralph lauren outlet
tory burch outlet online
nfl jerseys cheap
adidas superstar shoes
adidas yeezy boost
swarovski sale
air max
toms outlet
marc jacobs
salomon outlet
fitflop shoes
michael kors uk
giuseppe shoes
toms
adidas nmd runner
adidas trainers
coach outlet online
birkenstock outlet
true religion jeans
pandora
polo ralph lauren outlet online
nfl jerseys
coach factory outlet online
celine outlet online
red bottom shoes for women
michael kors outlet canada
ralph lauren outlet online
montblanc
hollister kids
parada bags
pandora soldes
pandora charms sale
adidas nmd r1
parker pen
michael kors outlet clearance
coach purses
ralph lauren outlet
michael kors outlet online
pandora outlet
adidas sneakers
pandora charms outlet
adidas
coach outlet store
mlb jerseys
michael kors outlet store
adidas store
salomon outlet
yeezy boost 350
yeezy boost
cheap jordans for sale
moncler outlet online
prada outlet online
cheap nike shoes
marc jacobs outlet
coach outlet store online
levis outlet
louis vuitton factory outlet
michael kors outlet store
mbt
fitflops sale
gucci outlet online
nike sneakers
avatar #30
xsdxsd 2017. augusztus 3. 10 hozzászólás 8968.
coach outlet
christian louboutin outlet
nfl jerseys wholesale
longchamp bags
coach factory outlet
dallas cowboys jerseys
cheap jordans
coach factory outlet
columbia outlet online
hermes bags
ugg outlet
michael kors outlet online
wholesale nike shoes
polo ralph lauren
christian louboutin outlet
nmd adidas
coach outlet
birkenstock sandals
ralph lauren uk
vans shoes
coach outlet store
mbt shoes
moncler
nike store
christian louboutin
adidas yeezy boost
fitflops sale clearance
tory burch outlet store
kate spade outlet
coach outlet
adidas pas cher
kate spade outlet
cheap nfl jerseys wholesale
giuseppe zanotti sneakers
yeezy boost 350
coach outlet online
mont blanc pens
burberry outlet canada
michael kors outlet
nike air max
adidas superstar
yeezy boost
celine outlet
adidas nmd
adidas shoes
levis jeans
michael kors outlet clearance
tory burch outlet
michael kors outlet
louis vuitton outlet
nike free flyknit
nike store
true religion outlet
coach canada
michael kors handbags
gucci outlet
oakley sunglasses
pandora charms sale
mbt shoes
kate spade outlet store
mulberry outlet
fred perry
michael kors handbags
cat shoes
toms shoes outlet
cheap jordans
jordan shoes
pandora jewelry
new england patriots jerseys
christian louboutin
nike free run flyknit
longchamp handbags
longchamp uk
coach outlet
coach outlet
polo ralph lauren
air jordan retro
coach outlet store online
coach outlet store
adidas superstar
michael kors outlet
michael kors uk
cheap mlb jerseys
dansko outlet
adidas trainers
ralph lauren uk
true religion jeans
coach outlet store
nike shoes for men
birkenstock outlet
cheap jordan shoes
christian louboutin outlet
pandora charms sale clearance
official coach factory outlet
ugg boots
coach outlet
pandora outlet
air jordans
fendi handbags
chi flat iron
steph curry shoes
coach outlet
jordans
coach outlet
christian louboutin shoes
adidas shoes
swarovski crystal
adidas outlet
polo outlet
coach factory outlet online
louis vuitton outlet store
true religion jeans
adidas uk
coach outlet online
ralph lauren outlet
supra shoes
ralph lauren outlet online
coach factory outlet
oakley sunglasses
cheap oakley sunglasses
nike air max
nike free run black
hermes outlet
cheap jordans
coach outlet store online clearances
ralph lauren sale clearance
ed hardy clothing
coach outlet
ugg outlet
michael kors canada
coach outlet store
cveland cavaliers jerseys
toms shoes
polo ralph lauren outlet online
nike outlet
james harden shoes
michael kors
louis vuitton outlet online
coach factory outlet
ysl handbags
coach outlet
adidas shoes
sac longchamp pas cher
yeezy boost
denver broncos jerseys
yeezy 350 boost
nike factory store
pandora uk
jordan retro 11
seattles eahawks jerseys
michael kors handbags
coach outlet
michael kors outlet
valentino shoes
polo ralph lauren outlet
sac longchamp pliage
pandora jewelry
fred perry polo
coach outlet
nike air max
miami heat jerseys
pandora jewelry outlet
longchamp uk
dansko sandals
coach outlet store
oakley sunglasses
rolex watches
adidas shoes
michael kors outlet clearance
cheap jerseys from china
cheap jordans
polo ralph lauren
polo ralph lauren outlet online
mlb jerseys cheap
adidas superstar shoes
mulberry bags
kate spade handbags
sac michael kors
michael kors bags
longchamp uk
coach factory outlet
adidas yeezy
christian louboutin sale
red bottoms shoes
coach factory outlet
uggs
michael kors uk
true religion outlet
coach factory outlet
coach outlet
nike outlet store
coach outlet
houston texans jerseys
louboutin pas cher
pandora charms
birkenstocks
ralph lauren outlet
sac longchamp pas cher
coach outlet
fitflop sandals
adidas superstar
cheap jordans
christian louboutin
nike air max outlet
golden state warriors jerseys
nike outlet
adidas shoes
ralph lauren sale clearance
michael kors outlet
longchamp bags
mlb jerseys wholesale
adidas superstar
cheap ray bans
mulberry uk
yeezy boost 350
yeezy boost 350
coach factory outlet
coach handbags
birkenstock sandals
pandora jewelry
adidas outlet
coach outlet
coach factory outlet
doudoune moncler
louboutin uk
valentino shoes outlet
longchamp outlet
christian louboutin shoes
nike air max 90
hollister clothing store
ralph lauren
true religion
clarks shoes
michael kors outlet
moncler outlet
mulberry handbags
polo ralph lauren outlet
michael kors outlet
coach outlet store
columbia shoes
birkenstock sandals
michael kors outlet
clarks outlet
nike shoes outlet
discount oakley sunglasses
cheap ray ban sunglasses
adidas yeezy
nike air max 90
fred perry
pandora charms
birkenstock sandals
coach factory outlet
louis vuitton outlet
louboutin
prada outlet
coach outlet
adidas outlet
air jordan uk
pandora jewelry
adidas shoes
longchamp handbags
longchamp outlet
cheap nfl jerseys
sac longchamp
louboutin chaussures
red bottoms shoes
birkenstock shoes
cheap jordans
fit flops
ralph lauren outlet
ed hardy
yeezy boost 350 v2
cheap jerseys
nike roshe run
toms shoes
yeezy boost 350
red bottoms
fitflops uk
cheap mlb jerseys
nike shoes
tory burch outlet
salomon shoes
coach outlet
clarks shoes
cheap nike shoes
swarovski crystal
clarks outlet
pandora charms
pandora charms
kate spade handbags
dansko shoes
rayban
pandora charms
burberry outlet
ray ban sunglasses
yeezy boost
ugg outlet
michael kors outlet store
kd 9 shoes
fitflops
michael kors outlet clearance
michael kors canada
coach bags
valentino
nike store
adidas yeezy
coach factory outlet
fitflops shoes
ralph lauren outlet
oakley sunglasses
hollister co
ralph lauren uk
michael kors outlet online
michael kors factory outlet
yeezy boost 350
fitflops
dansko outlet store
ray ban sunglasses discount
parada handbags
nike free 5.0
nike air max
coach outlet
ralph lauren uk
adidas nmd
true religion outlet
coach factory outlet
adidas nmd
pandora outlet
coach factory outlet online
ecco shoes
pandora jewelry
ray ban sunglasses
adidas shoes
pandora outlet
coach factory outlet
jimmy choo
cheap jordans free shipping
michael kors handbags
adidas yeezy
rolex replica watches
kate spade outlet
ralph lauren sale clearance
michael kors handbags
michael kors outlet online
nike outlet online
adidas outlet
adidas yeezy
adidas nmd
fitflops
polo ralph lauren
coach factory outlet
gucci outlet
ugg outlet store
nike roshe
birkenstock sandals
replica watches
cheap nfl jerseys
michael kors handbags
pandora uk
michael kors outlet
mont blanc
hermes handbags
under armour shoes
coach outlet
pandora bijoux
mont blanc
michael kors uk
fitflops
salomon shoes outlet
fit flops
true religion jeans
dolce and gabbana outlet
borse gucci
versace shoes
ray ban sunglasses
adidas uk
nike air max 90
celine outlet store
hermes handbags
adidas nmd
polo ralph lauren
nmd adidas
christian louboutin sale
moncler jackets
vans outlet store
adidas yeezy boost 350
mbt shoes
ralph lauren outlet
fitflops sale clearance
birkenstock pas cher
pandora
giuseppe zanotti outlet
coach outlet
louis vuitton handbags outlet
cheap nfl jerseys
discount ray ban sunglasses
christian louboutin
coach outlet online
louboutin shoes
tods outlet
polo ralph lauren outlet
timberland boots
swarovski jewellery
birkenstocks
coach outlet store
coach outlet
michael kors handbags
pandora jewelry
michael kors
rolex replica
nike air max
ralph lauren outlet
yeezy boost
coach outlet
hermes handbags
moncler jackets
kevin durant shoes
air max 2017
cheap mlb jerseys
nike outlet
marc jacobs handbags
marc jacobs bags
oakley sunglasses
moncler outlet
parker pens
pandora soldes
oakley sunglasses outlet
coach factory outlet
toms outlet
red bottoms
nmd adidas
louis vuitton handbags
kate spade handbags
air max
ralph lauren outlet online
fake rolex
michael kors outlet
tods shoes
ugg outlet
ray ban sunglasses
pandora charms
ultra boost
christian louboutin outlet
air max 95
jordan retro
toms shoes outlet
cheap oakley sunglasses
ralph lauren outlet
michael kors outlet
nike shoes
cheap nike air max
salomon shoes
hermes birkin
pandora charms uk
longchamp outlet store
nike air max pas cher
nmd shoes
pandora charms
birkenstock shoes
longchamp handbags
kate spade
pandora jewelry
coach factory outlet
xsd8.03
avatar #29
xiaozheng6 2017. június 30. 76 hozzászólás 3342.
2017-6-30 xiaozheng6666
yeezy boost 350
mulberry uk
michael kors outlet online store
cheap ray bans
michael kors handbags clearance
ray ban sunglasses
longchamp handbags
nike shoes for women
coach outlet online
coach factory outlet
giuseppe zanotti sneakers
mcm outlet
hermes birkin
ray ban sunglasses outlet
michael kors outlet stores
michael kors outlet clearance
ralph lauren
coach outlet store online
coach outlet
coach outlet
christian louboutin shoes
oakley sunglasses
pandora bracelet
michael kors outlet
pandora jewelry
michael kors outlet clearance
fitflops sale
ralph lauren outlet
cheap uggs
yeezy boost 350 v2
michael kors outlet
polo ralph lauren
pandora jewelry
michael kors outlet clearance
christian louboutin outlet
michael kors outlet online
coach factory outlet
michael kors outlet
hermes outlet
michael kors handbags sale
uggs outlet
coach outlet online
michael kors outlet online
yeezy shoes
coach factory outlet
polo shirts
christian louboutin sale
michael kors handbags
cheap ray ban sunglasses
coach outlet store online
cheap oakley sunglasses
mont blanc pens
michael kors outlet
polo ralph lauren
nike outlet store
canada goose
giuseppe zanotti outlet
christian louboutin shoes
coach outlet online
michael kors outlet clearance
oakley sunglasses wholesale
pandora jewelry
canada goose
fred perry polo
valentino outlet
asics shoes
kate spade outlet store
ralph lauren outlet
prada outlet store
canada goose
polo ralph lauren
coach outlet online
michael kors outlet clearance
pandora outlet
kate spade bags
lacoste shoes
ralph lauren shirts
michael kors outlet
pandora bracelet
ralph lauren polo
cheap ray ban sunglasses
mcm backpack
ralph lauren uk
ray ban sunglasses
nhl jerseys
ralph lauren outlet
michael kors outlet clearance
coach outlet online
true religion outlet
polo ralph lauren outlet
adidas outlet store
michael kors outlet
oakley sunglasses wholesale
nike shoes
cheap jordans
polo ralph lauren
nike outlet
mont blanc outlet
michael kors outlet
oakley sunglasses
kate spade handbags
coach factory outlet
true religion
cheap jordans
michael kors outlet clearance
coach outlet online
hermes outlet
ralph lauren polo
coach outlet online coach factory outlet
cheap ray ban sunglasses
mlb jerseys
michael kors outlet
coach outlet online
ralph lauren uk
coach factory outlet
oakley sunglasses
polo ralph lauren outlet
michael kors outlet clearance
ralph lauren uk
polo ralph lauren outlet online
mont blanc
air jordan shoes
fitflop sale
ralph lauren uk
michael kors handbags
oakley sunglasses wholesale
adidas outlet online
cheap ugg boots
fitflops sale clearance
canada goose
prada outlet stores
michael kors outlet store
michael kors handbags
polo ralph lauren
michael kors outlet
cheap jordans
polo ralph lauren outlet
nike outlet store
polo outlet
cheap jordans for sale
ed hardy
oakley sunglasses wholesale
mlb jerseys wholesale
prada outlet store
christian louboutin uk
longchamp outlet store
pandora rings
nba jersey
nike shoes for men
ray ban sunglasses
longchamp
nike outlet
ralph lauren polo
adidas shoes for women
fred perry clothing
polo outlet
nike outlet store
puma outlet
ralph lauren
cheap nike shoes
adidas shoes
oakley sunglasses wholesale
valentino shoes
polo ralph lauren
polo ralph lauren
adidas yeezy shoes
christian louboutin
coach outlet store online
asics outlet
polo outlet
polo outlet
coach factory outlet online
coach factory outlet
nike shoes
canada goose
cheap jordans for sale
cheap jordan shoes
coach outlet
canada goose jackets
adidas outlet
fitflops clearance
jordan retro
coach outlet store online
ralph lauren outlet
coach outlet
canada goose outlet
kate spade outlet
kate spade outlet store
cheap jordans
true religion jeans
michael kors outlet
air jordan shoes
canada goose outlet
polo ralph lauren outlet online
ralph lauren pas cher
cheap jordan shoes
polo outlet
ralph lauren
coach factory outlet
ugg outlet
true religion jeans
mcm bag
coach outlet online
ed hardy clothing
true religion outlet store
polo shirts
ralph lauren
lacoste shirts
ralph lauren uk
air jordan 4 retro
ray ban sunglasses for men
air jordan shoes
moncler outlet
cheap nba jersey
fred perry polo
fitflop sandals
coach factory outlet
ralph lauren outlet
polo outlet
adidas nmd r1
canada goose jackets
pandora outlet store
oakley sunglasses
michael kors outlet clearance
ralph lauren outlet
prada outlet online
adidas yeezy
lunette ray ban
nike trainers
nike outlet
fred perry outlet
michael kors outlet online
ray ban sunglasses
oakley sunglasses wholesale
polo ralph lauren
mont blanc outlet
oakley sunglasses
nike shoes outlet
vintage nhl jerseys
oakley sunglasses wholesale
cheap uggs
nike outlet store
jordan shoes
polo outlet
nike factory outlet
cheap oakley sunglasses
nike shoes
fitflops sale clearance
ray ban sunglasses
nfl jerseys
cheap mlb jerseys
ugg outlet
adidas yeezy boost
polo ralph lauren
cheap jerseys wholesale
ralph lauren
nike shoes for men
valentino outlet
ray ban sunglasses
polo ralph lauren outlet online
prada outlet
oakley sunglasses
adidas outlet store
polo ralph lauren outlet
fred perry shirts
cheap nhl jerseys
michael kors outlet online
canada goose outlet
pandora outlet online
pandora jewelry outlet
mbt outlet
kate spade handbags
nike shoes
adidas yeezy shoes
kate spade purses
ed hardy outlet
true religion outlet online
ray ban sunglasses
lacoste clothing
christian louboutin outlet
michael kors outlet online
polo ralph lauren
kate spade handbags
nike shoes outlet
nike outlet
michael kors outlet
mbt shoes outlet
michael kors outlet clearance
coach outlet online
cheap ray ban sunglasses
ralph lauren shirts
coach outlet
cheap mlb jerseys
oakley sunglasses
michael kors outlet
michael kors outlet online
pandora outlet
adidas shoes for men
lebron james shoes
mulberry handbags
coach factory outlet
fitflops sale clearance
polo ralph lauren
ralph lauren outlet
true religion outlet
oakley sunglasses wholesale
coach outlet online
ray ban sunglasses on sale
fred perry polo shirts
ralph lauren
valentino shoes
nike outlet store
ralph lauren uk
michael kors outlet
mont blanc pens
mbt shoes
polo ralph lauren outlet online
polo ralph lauren
coach outlet store online
kate spade bags
coach outlet
mbt shoes clearance outlet
mont blanc outlet
hermes belts outlet
coach outlet
adidas yeezy shoes
pandora charms
fitflop sandals
kate spade outlet online store
asics running shoes
air jordan retro
coach factory outlet online
cheap mlb jerseys
michael kors outlet online
michael kors outlet clearance
michael kors outlet online
prada outlet
mont blanc pens for sale
michael kors
coach outlet
cheap authentic nba jerseys
coach factory outlet
ugg boots
cheap oakley sunglasses
true religion outlet
oakley sunglasses wholesale
michael kors handbags
christian louboutin outlet
canada goose jackets
ugg outlet online
nike outlet
coach factory outlet
pandora charms
coach outlet online
lacoste polo
nike shoes on sale
michael kors outlet online
michael kors outlet clearance
michael kors outlet online
giuseppe zanotti shoes
polo outlet
longchamp outlet
coach outlet online
polo ralph lauren outlet
mbt outlet
ralph lauren uk
christian louboutin shoes
ray ban
oakley sunglasses outlet
michael kors outlet
ralph lauren polo
true religion outlet store
yeezy boost 350
ray ban sunglasses
michael kors outlet
coach outlet
mont blanc outlet
coach outlet store online
canada goose jackets
canada goose jackets
coach outlet store online
ugg boots
mont blanc
ralph lauren
canada goose outlet
coach factory outlet
canada goose outlet store
adidas nmd
canada goose outlet
canada goose
polo ralph lauren
michael kors outlet
adidas yeezy boost
michael kors outlet
coach factory outlet
cheap ugg boots
mulberry bags
fitflops sale
coach outlet
oakley sunglasses
oakley sunglasses
ralph lauren polo shirts
tory burch outlet
mlb jerseys
adidas outlet
true religion jeans
cheap ray ban sunglasses
jordan retro shoes
moncler outlet
christian louboutin shoes
michael kors outlet store
adidas outlet online
nike shoes
mlb jerseys wholesale
puma shoes
michael kors outlet
coach outlet online
longchamp outlet
christian louboutin sale
lacoste outlet
fitflops sale clearance
cheap ugg boots
canada goose outlet
longchamp outlet online
adidas yeezy
polo ralph lauren
fred perry clothing
michael kors outlet online
ralph lauren uk
mont blanc pens
michael kors outlet online
cheap oakley sunglasses
canada goose outlet
ray bans sunglasses outlet
coach outlet
kate spade outlet online
michael kors outlet
pandora jewelry sale
michael kors outlet online
polo ralph lauren outlet
oakley sunglasses
fred perry
cheap oakley sunglasses
mont blanc pens
ray ban pas cher
michael kors outlet online
christian louboutin
michael kors outlet online
air jordan 4
cheap nfl jerseys
coach outlet clearance
cheap oakley sunglasses
oakley sunglasses for men
coach factory outlet
mbt shoes
ray ban sunglasses wholesale
polo ralph lauren pas cher
fred perry polo shirts
true religion jeans sale
nike shoes
tory burch outlet
coach outlet
nike shoes
lebron shoes
mlb jerseys
ray ban sunglasses outlet
ugg boots
ralph lauren outlet
polo outlet
pandora jewelry
kate spade outlet
polo ralph lauren outlet online
true religion outlet
yeezy boost
coach outlet store online
canada goose jackets
oakley sunglasses wholesale
polo outlet
cheap oakley sunglasses
yeezy boost
ralph lauren outlet
valentino outlet store
coach outlet
michael kors outlet
cheap ray bans sunglasses
adidas yeezy shoes
nike air jordan 4
cheap jerseys
valentino outlet store
polo ralph lauren outlet
cheap oakley sunglasses
avatar #28
kiyoumins 2016. március 16. 161 hozzászólás 2048.
lacoste pas cher, canada goose jackets, polo ralph lauren outlet online, longchamp handbags, ugg boots clearance, nike free, lululemon outlet online, chaussures louboutin, cheap jordans, nike trainers, longchamp bags, sac guess, soccer jerseys, coach outlet, ray ban sunglasses, iphone 6 cases, hollister, kate spade outlet online, uggs outlet, true religion outlet, christian louboutin, converse, louis vuitton outlet online, air max, nike outlet store, abercrombie, air jordan 11, uggs on sale, nike factory, air max, montre pas cher, hogan, louboutin outlet, polo ralph lauren outlet, ugg pas cher, jordans, air huarache, nike roshe, michael kors outlet online, michael kors outlet, air max pas cher, thomas sabo, oakley sale, nike huarache, ugg outlet, mac cosmetics, www.michaelkors-outlet-store.us.com, lunette ray ban pas cher, longchamp, gucci bags, links of london uk, michael kors outlet canada, toms shoes, oakley sunglasses cheap, canada goose outlet, michael kors, cheap sunglasses, christian louboutin shoes, louis vuitton outlet stores, ugg australia, oakley vault, louboutin pas cher, tiffany jewelry, moncler, iphone 6 plus cases, true religion, michael kors outlet, nike blazer, nike huaraches, north face outlet online, swarovski jewelry, hermes handbags, ray ban sunglasses, louis vuitton outlet, supra shoes, vanessa bruno pas cher, cheap uggs, louboutin, oakley sunglasses outlet, louis vuitton outlet online, michaelkors-outlet-store.us.com, canada goose outlet, michael kors, longchamp pliage, sac longchamp, lunette oakley pas cher, jordan 6, canada goose, iphone 6s case, replica watches, burberry handbags, vans scarpe, s5 cases, louboutin, ugg outlet, longchamp uk, uggs on sale, michael kors, ugg boots clearance, michael kors bags, ray ban, moncler, burberry outlet online, longchamp bags, oakley vault, babyliss pro, north face outlet, bottes ugg pas cher, ralph lauren, s6 case, iphone 5c cases, mulberry handbags, north face, canada goose, air jordan, thomas sabo uk, uggs, wedding dress, canada goose, air jordan, barbour, louboutin, true religion outlet, mont blanc pens, hogan outlet, longchamp handbags, louis vuitton bags, prada shoes, cheap oakley, polo ralph lauren outlet, longchamp outlet online, instyler, timberland, coach handbags, louis vuitton, doudoune canada goose, coach outlet store, mulberry, north face pas cher, http://www.michaelkors-outlet-store.us.com/, replica handbags, canada goose, michael kors canada, converse pas cher, moncler outlet, louis vuitton, canada goose, ugg, louis vuitton, asics shoes, vans, kate spade outlet, iphone 6 case, air max 2015, chanel handbags, nike tn, nike roshe, ghd straighteners, replica watches, herve leger, jordan pas cher, oakley, hermes, gucci shoes, canada goose outlet, michael kors outlet online, air max 2015, cheap oakley sunglasses, ray ban, abercrombie and fitch uk, louis vuitton, nike air max, wedding dresses uk, mulberry uk, michael kors outlet online sale, cheap ugg boots, oakley sunglasses wholesale, michael kors, michael kors outlet, canada goose jackets, valentino shoes, uggs outlet, longchamp pas cher, michael kors handbags, true religion outlet, michael kors outlet, ugg soldes, north face, montre homme, ipad air cases, hollister, polo outlet, pandora jewelry, louis vuitton outlet, michael kors, christian louboutin, air max, swarovski crystal, rolex watches, longchamp, lululemon canada, reebok shoes, sac burberry, new jordans, louis vuitton, true religion outlet, longchamp, burberry, new balance pas cher, nike shoes, louis vuitton, sunglasses outlet, nike free run, the north face, gucci belts, new balance, nike free, cheap oakley, longchamp, converse shoes, beats by dre, nike outlet, louis vuitton outlet, louis vuitton, coach outlet, rolex watch, wedding dresses, uggs, nike free run, louboutin, michael kors, baseball bats, converse, air jordan shoes, michael kors outlet online, ray ban uk, uggs, fake oakleys, longchamp soldes, iphone 6s plus case, jordan xx9, vanessa bruno, sac louis vuitton, christian louboutin, guess pas cher, abercrombie, the north face, cheap oakley sunglasses, hollister, asics running shoes, karen millen uk, air max, moncler, canada goose outlet, prada outlet, moncler jackets, ghd hair straighteners, beats headphones, canada goose pas cher, air max, louis vuitton pas cher, burberry, oakley sunglasses cheap, polo ralph lauren, louboutin uk, sac louis vuitton pas cher, michael kors pas cher, ralph lauren outlet, polo ralph lauren, nike air max, vans shoes, christian louboutin shoes, iphone 6s cases, nike air force, swarovski uk, burberry outlet, jordan retro, moncler pas cher, michael kors outlet online sale, louboutin, canada goose jackets, true religion jeans, louboutin shoes, cheap ugg boots outlet, uggs outlet, nike roshe, longchamp outlet online, jordan 1, ray ban outlet, pandora charms, air jordans, jerseys, tn pas cher, nike tn pas cher, oakley sunglasses, michael kors handbags, juicy couture outlet, oakley, ipad cases, sac lancel, 5s cases, true religion jeans, moncler outlet, longchamp outlet, jordans for sale, nike free run, michael kors outlet online, air max, michael kors uk, uggs outlet, moncler, michael kors, gucci handbags, north face uk, gucci, oakley vault, nike roshe run pas cher, karen millen, longchamp pas cher, ralph lauren, lululemon outlet, retro jordans, ugg boots, p90x3, hollister clothing, soccer shoes, true religion jeans, lululemon, mulberry bags, polo ralph lauren uk, nike air max, ugg boots, ugg boots clearance, nike roshe run, christian louboutin outlet, coach factory outlet, nike store, vans, hollister clothing store, ugg, louboutin outlet, nike free run pas cher, bottes ugg pas cher, michael kors handbags clearance, replica rolex, sac longchamp pas cher, marc jacobs handbags, hermes birkin, abercrombie, hogan sito ufficiale, coach factory, michael kors, ferragamo belts, hollister, bottes ugg, vans outlet, cheap gucci, red bottom shoes, ghd hair, nike factory outlet, mulberry outlet, montre femme, oakley store, jimmy choo outlet, michael kors canada, 5c cases, phone cases, ugg boots, oakley sunglasses cheap, hollister, moncler uk, cheap nike shoes, lululemon outlet canada, kate spade, nike free, new balance, jordan 12, pandora charms, coach outlet online, uggs canada, air jordan pas cher, rolex replica watches, p90x workout, michael kors outlet online, north face jackets, abercrombie and fitch, jordan shoes, burberry pas cher, michael kors outlet online, oakley sunglasses, ray ban, burberry outlet online, mcm handbags, barbour jackets uk, uggs, jordan retro 11, replica watches uk, moncler sito ufficiale, longchamp, nike air max, hermes pas cher, oakley glasses, nike air max pas cher, michael kors handbags, polo ralph lauren pas cher, louis vuitton handbags, abercrombie, nike air max, jordan 5, gucci outlet online, ralph lauren pas cher, cheap oakley sunglasses, discount oakley sunglasses, mont blanc, uggs outlet, hermes bags, rolex replica, michael kors outlet, air max, north face outlet, jordan future, celine bags, moncler, ray ban sunglasses outlet, ugg italia, coach purses, michael kors outlet, moncler outlet, nike roshe run, iphone 6 plus case, rolex watches, instyler ionic styler, ralph lauren, iphone 5s cases, barbour jackets, oakleysunglasses.us.com, nike air max uk, nike sneakers, scarpe hogan, sac hermes, coach outlet store online, ugg outlet, hollister canada, michael jordan shoes, christian louboutin outlet, louboutin, iphone cases, barbour uk, fake rolex, replica watches, michael kors outlet, abercrombie and fitch, ugg, ray ban sunglasses, louboutin shoes, rolex watches for sale, uggs, abercrombie and fitch, hollister, north face jackets, ugg pas cher, longchamp outlet, ralph lauren polo, p90x, louis vuitton outlet, canada goose uk, ugg, michael kors bags, lancel, longchamp outlet, nike roshe uk, nike free run uk, gucci outlet, links of london, cheap nfl jerseys, canada goose, michael kors outlet online, lululemon outlet, hollister pas cher, new balance outlet, new balance shoes, ugg boots, nike air max 2015, ghd, nike air max, prada handbags, nike blazer pas cher, cheap oakley sunglasses, nike roshe run, roshe run pas cher, ralph lauren outlet online, michaelkors-outlet-store, reebok outlet, sac louis vuitton, coach outlet store online, north face jackets, babyliss, longchamp bags, doudoune moncler, lululemon, true religion jeans, nike free uk, moncler jackets, oakley sunglasses, hollister uk, louis vuitton handbags, jimmy choo shoes, ugg boots uk, ralph lauren outlet, tiffany jewelry, nike roshe run uk, uggs, moncler jackets, oakley outlet, tiffany and co, ugg boots, air jordan retro, michael kors handbags, pandora jewelry, ugg soldes, oakley pas cher, oakley sunglasses, nike air max uk, michael kors, tiffany and co, ugg uk, jordan 4, ugg boots, timberland pas cher, vans pas cher, toms outlet, tory burch outlet online, bottega veneta, uggs on sale, chi flat iron, nike air max 2015, marc jacobs, coach outlet, timberland boots, air force, longchamp outlet online, burberry, giuseppe zanotti, birkin bag, tory burch, burberry outlet, uggs, christian louboutin uk, kate spade handbags, barbour jackets, ralph lauren outlet, iphone 6s plus cases, north face outlet, moncler outlet, michael kors outlet, jordan 3, michael kors outlet online sale, burberry factory outlet, canada goose jackets, ray ban sunglasses, moncler, ipad mini cases, iphone case, moncler, jordan 11, louis vuitton, louis vuitton uk, polo ralph lauren, nike air max, ugg, bottes ugg, louis vuitton canada, ralph lauren uk, coach bags, ray ban pas cher, lancel pas cher, insanity workout, oakley vault, swarovski, iphone 5 cases, barbour, nike free pas cher, barbour outlet, sac vanessa bruno, tory burch outlet, coach outlet, nike trainers uk, ferragamo shoes, polo lacoste, moncler, polo ralph lauren outlet, celine handbags, christian louboutin, polo lacoste pas cher, nfl jerseys, nike air huarache, canada goose outlet, louis vuitton purses, pandora uk, jimmy choo, burberry sale, sac michael kors, polo ralph lauren, michael kors outlet online sale, wedding dresses, s6 cases, abercrombie, hermes belt, juicy couture, michael kors purses
avatar #27
Pene 2011. december 18. 7054 hozzászólás 10.
Válasz caribou #26. hozzászólására
Kollektív a magyar e-sportról fog szólni Pene cikke(mint ahogy az utóirat 2. részében is láthatod), remélem az is ilyen minőségű lesz.
remélhetőleg jobb. de erre még várni kell, hónapokat, sok munkám van már benne és még a felénél sem járok :)
http://techno.org/electronic-music-guide/music.swf
avatar #26
caribou 2011. december 9. 2129 hozzászólás 133.
Válasz -WYLER- #25. hozzászólására
rendkívül részletes és érdekfeszítő hír. grat!

btw várom a Pene által prezentálásra váró HU CS-s irományát.
Kollektív a magyar e-sportról fog szólni Pene cikke(mint ahogy az utóirat 2. részében is láthatod), remélem az is ilyen minőségű lesz.
A szenilitás biztos jele, ha elfelejtjük befeje
avatar #25
-WYLER- 2011. december 9. 3020 hozzászólás 69.
rendkívül részletes és érdekfeszítő hír. grat!

btw várom a Pene által prezentálásra váró HU CS-s irományát.
belőlem csak 1 van... legalábbis az egyistenhitben
avatar #24
ViBE 2011. december 8. 3095 hozzászólás 67.
brb:bocs:
a hozzászólásaim állandó támogatója: édesanyám
avatar #23
TomSPecial 2011. december 8. 63 hozzászólás 3728.
Nagyon jó írás, köszi! :kacsint:
avatar #22
PozitiveRP 2011. december 7. 1125 hozzászólás 314.
Fain lett! :mosoly:
avatar #21
Grifter 2011. december 7. 1609 hozzászólás 203.
Kicsit kaotik meg szedett-vedett, de érdekes olvasmány :oO:
"The power of accurate observation is often called cynicism by those who have not got it." - G. B. Shaw
avatar #20
DLIVEKING 2011. december 7. 260 hozzászólás 1432.
Emlékszek mikor még anno 2002-ben megismerkedtem a quake 3-al és vagy 4 évig úgy játszottam vele ,hogy versenyezni tudjak.Csak sajnos nem volt internetem.És majd csak 2008 környékén jutottam internethez.Azóta eltelt lassan 10 év és még mindig játszom :) Csak már a LIVE-al és nem is olyan komoly szinten,inkább megmaradtam jó játékosnak.
avatar #19
Válasz FakabaT_ #16. hozzászólására
#13 flash fizetésével kapcsolatban sajnos nem találok hivatalos, a szerződésben szereplő éves fizetésről szóló információt :S Rise_Against linkjei közül a szép betűset nem értem, a másik pedig szintén nem nevezhető hivatalosnak, meg max. egy kétéves szerződésről esik szó, össz. kb 300k $ értékben. Lehet az árfolyam, lehet az elmúlt 4 hónapban kötötték, és lehet a bónuszok összege jóval kisebb, hiszen a dijazások értéke ott is csökkent. Nem tudom a pontos, szerződésekben szereplő adatokat, csak azt, hogy D. Devil eléggé alaposan körbejárta a témát, ezért meghagynám a megfogalmazását :)
A StarCraft 2 pedig eléggé gyors tempóban veszi át a legnagyobb versenyeken a WC3 és az SC: BW szerepét. Kivételek itt is akadnak, legtöbbjük az emlitett országokra specializálódik. Az SC 2 a világon vezető RTS lett, persze lehet ez a két mondat kicsit gyorsabbnak állitja be a történteket. A top játékosokkal hasonló a helyzet, de átfogalmaztam, mert nem az összes állt át, természetesen.

A megfelelő hibák kijavitva, észrevételekért köszönet.

Az elmúlt 4 hónap eseményei között lehet, hogy történt 1-2 rekord döntés is. Ezt nézzük el, és koncentráljunk a tényleges történelemre, hiszen a cikk végén szereplő időkben nem uralkodik a mostaninál lényegesen különböző állapot...
ez igy meg mindig nem stimmel, nem azt vitatom, hogy az sc2 nepszerusege messze veri bw nepszeruseget legtobb helyen, hanem hogy legjobbak pont hogy nem valtottak. mondjuk a 100 legjobb jatekosbol jo ha 5 valtott, de inkabb annyian se.
avatar #18
Pene 2011. december 5. 7054 hozzászólás 10.
az eredeti cikk szerzője amúgy a hoorai menedzsere/vezetője volt évekig. Pikinek vajon ő volt a főnöke?:)
http://techno.org/electronic-music-guide/music.swf
avatar #17
vafyka 2011. december 5. 295 hozzászólás 1278.
Újra átolvasva, amit hiányolok belőle az-az XLBET (ha jól emlékszem) próbálkozása azzal, hogy a hivatalos fogadós irodákba bevinni az e-sportot.
:)
avatar #16
FakabaT_ 2011. december 5. 132 hozzászólás 2376.
#13 flash fizetésével kapcsolatban sajnos nem találok hivatalos, a szerződésben szereplő éves fizetésről szóló információt :S Rise_Against linkjei közül a szép betűset nem értem, a másik pedig szintén nem nevezhető hivatalosnak, meg max. egy kétéves szerződésről esik szó, össz. kb 300k $ értékben. Lehet az árfolyam, lehet az elmúlt 4 hónapban kötötték, és lehet a bónuszok összege jóval kisebb, hiszen a dijazások értéke ott is csökkent. Nem tudom a pontos, szerződésekben szereplő adatokat, csak azt, hogy D. Devil eléggé alaposan körbejárta a témát, ezért meghagynám a megfogalmazását :)
A StarCraft 2 pedig eléggé gyors tempóban veszi át a legnagyobb versenyeken a WC3 és az SC: BW szerepét. Kivételek itt is akadnak, legtöbbjük az emlitett országokra specializálódik. Az SC 2 a világon vezető RTS lett, persze lehet ez a két mondat kicsit gyorsabbnak állitja be a történteket. A top játékosokkal hasonló a helyzet, de átfogalmaztam, mert nem az összes állt át, természetesen.

A megfelelő hibák kijavitva, észrevételekért köszönet.

Az elmúlt 4 hónap eseményei között lehet, hogy történt 1-2 rekord döntés is. Ezt nézzük el, és koncentráljunk a tényleges történelemre, hiszen a cikk végén szereplő időkben nem uralkodik a mostaninál lényegesen különböző állapot...
http://s1.bitefight.hu/c.php?uid=36329
avatar #15
Arvisura 2011. december 5. 97 hozzászólás 2911.
Fain lett! Főleg azért mert a kezdetekkor még csak kisiskolás voltam és vidéken még 486-os is csak minden 10. faluban volt![img]http://static.ogc.hu/images/smiley/biggrin.png" alt="">
Ébred már az oroszlán!
avatar #14
Válasz Pezsmapatkany #13. hozzászólására
"Lim „BoxeR” Yo-hwan aláírja újabb hároméves szerződését az SKT T1-gyel, ahol éves fizetése 180 000$-körül mozog, ami a közel 80 000$-os bónuszt még nem tartalmazza. Ez a legmagasabb éves fizetésről szóló szerződés, amit valaha egy StarCraft: BW játékosnak fölajánlottak. Ekkor még csak kevés profi esportoló rendelkezik hasonló bevétellel, példának okáért Lee „NaGa” Yoon Yeol 200 000$-t kapott egy évben a Pantech EX-nél, amit ma már WeMade FOX néven ismerhetünk."

1: Amennyire en tudom flash most 200 000$ folott keres bonuszok nelkul, bar nemtom hogy mennyit valtoztak azota az arfolyamok, lehet koreai penzben kevesebbet kap mint boxer kapott. Sajnos linket nem talaltam, csak egy nem eppen megbizhato blogbejegyzest a temban tlneten, de ugy remlik hogy volt valahol egy hivatalosabb dolog is ahol szinten hasonlo osszegek voltak, meg benne volt a minimalis progamer fizetes is.
2: ma mar WeMade FOX neven sem ismerhetjuk, azota mar megszunt, bar gondolom a cikk irasakor meg nem


"Júliusban, a StarCraft 2 megjelenése után nem sokkal, megrendezik a rég várt Blizzard játék első versenyét. Rögtön a WarCraft 3 és a StarCraft: Brood War helyét is átveszi, a legnagyobb játékosok egyből váltanak. A WC3 Kínában, az SC: BW meg természetesen Dél-Koreában tud talpon maradni."

A legtobb jobb nonkorean (amator) jatekos egybol valt, a legnagyobb jatekosok (progamerek) kozul viszont senki. Illetve csak nagyon gyenge progamerek akiknek bw-ben nem sok eselyuk lenne (kiveve talan mvp, o feljovoben volt)
Én ezt találtam Flash fizetéséről:
http://www.wfbrood.com/xingji/hanguoxingji/xingji_66093.html
http://www.reddit.com/r/starcraft/comments/jqts0/new_salary_500k_usd_a_year_flash/

avatar #13
"Lim „BoxeR” Yo-hwan aláírja újabb hároméves szerződését az SKT T1-gyel, ahol éves fizetése 180 000$-körül mozog, ami a közel 80 000$-os bónuszt még nem tartalmazza. Ez a legmagasabb éves fizetésről szóló szerződés, amit valaha egy StarCraft: BW játékosnak fölajánlottak. Ekkor még csak kevés profi esportoló rendelkezik hasonló bevétellel, példának okáért Lee „NaGa” Yoon Yeol 200 000$-t kapott egy évben a Pantech EX-nél, amit ma már WeMade FOX néven ismerhetünk."

1: Amennyire en tudom flash most 200 000$ folott keres bonuszok nelkul, bar nemtom hogy mennyit valtoztak azota az arfolyamok, lehet koreai penzben kevesebbet kap mint boxer kapott. Sajnos linket nem talaltam, csak egy nem eppen megbizhato blogbejegyzest a temban tlneten, de ugy remlik hogy volt valahol egy hivatalosabb dolog is ahol szinten hasonlo osszegek voltak, meg benne volt a minimalis progamer fizetes is.
2: ma mar WeMade FOX neven sem ismerhetjuk, azota mar megszunt, bar gondolom a cikk irasakor meg nem


"Júliusban, a StarCraft 2 megjelenése után nem sokkal, megrendezik a rég várt Blizzard játék első versenyét. Rögtön a WarCraft 3 és a StarCraft: Brood War helyét is átveszi, a legnagyobb játékosok egyből váltanak. A WC3 Kínában, az SC: BW meg természetesen Dél-Koreában tud talpon maradni."

A legtobb jobb nonkorean (amator) jatekos egybol valt, a legnagyobb jatekosok (progamerek) kozul viszont senki. Illetve csak nagyon gyenge progamerek akiknek bw-ben nem sok eselyuk lenne (kiveve talan mvp, o feljovoben volt)
avatar #12
SaiiD__- 2011. december 5. 1208 hozzászólás 290.
Jó cikk! Tovább!
"You cannot kill what already has no life!"
avatar #11
Wisebear 2011. december 5. 191 hozzászólás 1807.
Egy kis pontosítás: A kölni Dota2 verseny összdíjazása 1 600 000$ volt, ebből a győztes Na'Vi 1 milliót tett zsebre, míg a vesztes EHOME 250 000$-t.
Amúgy CGS közvetítések ismétléseit anno az Eurosport 2-n is lehetett nézni magyar kommentárral.
If you're good at something, never do it for free!
avatar #10
FakabaT_ 2011. december 5. 132 hozzászólás 2376.
Válasz vafyka #9. hozzászólására
EPS Scandinavia (később EPS Nordic: Svédország, Norvégia, Dánia). Finnország nem tartozott oda?
Köszönöm, a forrás volt hiányos. Javitottam.

Többieknek szintén max. respect, hogy végigolvasták!
http://s1.bitefight.hu/c.php?uid=36329
avatar #9
vafyka 2011. december 5. 295 hozzászólás 1278.
EPS Scandinavia (később EPS Nordic: Svédország, Norvégia, Dánia). Finnország nem tartozott oda?
:)
avatar #8
Érdekes és nagyon jó cikk, köszönjük!
avatar #7
caribou 2011. december 4. 2129 hozzászólás 133.
Jó cikk lett nagyon, köszönjük!
A szenilitás biztos jele, ha elfelejtjük befeje
avatar #6
tRUStY 2011. december 4. 654 hozzászólás 572.
respect az irónak :)
http://www.trusty.hu
avatar #5
Pene 2011. december 4. 7054 hozzászólás 10.
Hát igen, nem semmi hosszúságú fordítás. Köszönjük. Annyi megjegyzést mindenképpen hozzáfűznék a leírtakhoz, hogy szerintem a Quake-nek még nem áldoztak le. Lesz ez még így se :)

A felhívásról: természetesen bármilyen apró információmorzsának is örülök, ha valaki tud kontaktot a felsorolt/megfelelő emberekhez, már az is sokat segít.
http://techno.org/electronic-music-guide/music.swf
avatar #4
pedalgep 2011. december 4. 969 hozzászólás 377.
Jó cikk, köszi.
avatar #3
jung1e 2011. december 4. 1831 hozzászólás 167.
Válasz negativE_- #2. hozzászólására
Moderálva...
na azért ne legyél bunkó, legalább vannak még cikkek az oldalon, köszi
avatar #2
negativE_- 2011. december 4. 38 hozzászólás 4855.
Moderálva...
avatar #1
jung1e 2011. december 4. 1831 hozzászólás 167.
TL;DR