Mumble Nézet News Hasábok Régi Játék oldalak Szolgáltatás oldalak Partner oldalak
Bezárás

CSHU - Hungarian Counter-Strike Portal

Hét replayeTovább

minimap

Infi vs Fly

A Youtube is beszáll az eSport bizniszbe

Cikkek/Interjúk 2011. december 5. Pene 37 hozzászólás 12571 olvasás Címkék: stream Web 2.0 Google Youtube VOD

A Youtube is beszáll az eSport bizniszbe

Nézem Hiya streamét és laggol... Baromira idegesítő... És ez nem az első ilyesfajta benyomásom az elmúlt hetekből. Úgy tűnik, a twitch.tv már nem bírja sávszélességgel. Lehet hogy az elektronikus sportközvetítések immáron gyorsabb ütemben "fejlődnek" nézői, mint kiszolgálói oldalról?

Miközben ezen gondolkozom, megpillantok egy hírt, amely a forbes.com-ra irányít: a Youtube 2012-ben új, csak videojátékokkal foglalkozó csatornát indít, melynek neve "START" lesz. Ez igazán örvendetes, gondolhatnánk, hisz' a Youtube-nál biztosan bírni fogják sávszéllel. De hátha ezen kívül mással is együtt jár az, hogy a Google végre megtalálta magának a videojátékokat, s köztük az esportokat. Alább - az elektronikus sportokat kedvelő felhasználó szemszögéből nézve - pár lehetséges előnyét emelném ki eme felfedezésnek.

Infrastrukturális háttér

Ismeretes, hogy a Youtube, s anyavállalata a Google gyakorlatilag kimeríthetetlen erőforrásokkal rendelkezik. A legutóbbi IPL-en, volt hogy több mint 33 ezren néztek egyszerre szimpla nyolcaddöntős meccseket, ami egy manapság gyenge minőségűnek számító, 360 kbps-es streammel számolva is 10 Gb adatátvitelt jelent másodpercenként. Ekkora kapacitással nem sokan rendelkeznek, még a komoly háttérrel rendelkező IGN (az IPL versenyt szervező, videojátékokkal foglalkozó cég) sem biztos, hogy nem készült fel jó előre a nézők ilyen magas várható számára. Minden bizonnyal a döntőt még többen nézhették, s érdemes azt is számításba venni, hogy a Starcraft 2 egy viszonylag fiatal, kiforratlan játék.

Micsoda nézettsége lett volna a 2003-as téli CPL Counter-Strike döntőjének anno? Az IGN olyan, a játékostársadalom körében jól ismert márkák anyacége, mint a GameSpy vagy a FilePlanet. De egy ilyen streamhez szerintem még ők sem lettek volna elegendőek. És mi van, ha egyszer valamikor a jövőben a Google sem lesz az? Semmi baj, biztos feltalálták már a p2p alapokon működő stream osztást, vagy ha éppen nem, majd pont a Google fogja ezt is bevezetni. És ekkor már csak a földben futó kábelek jelenthetnek szűk keresztmetszetet. Azt meg majd minden ország importál magának Dél-Koreából :-)

A pénzügyi háttér

Ha Youtube-ék tényleg beszállnak a bizniszbe, biztos vagyok benne, hogy nem csak egy külön csatornát fognak biztosítani a weboldalukon. Remélhetőleg előbb-utóbb beletesznek némi pénzmagot is az egészbe, netán elindítják saját ORLY (Online RTS League of Youtube) nevű, pénzdíjas, több valós idejű stratégiai játékot is magában foglaló ligájukat.

A név természetesen csak a képzelet szüleménye, mint ahogy a fenti szisztéma is (jelen pillanatban). De nem is kell olyan messze menni, hogy analógiát találjunk rá: ott van például a tízpróba, ami olimpiai sportág.

A köztudatba kerülés

És ezennel el is érkeztünk ahhoz, ami a jelenlegi rendszer egyik kulcskérdése: Lesz ebből az egész esport dologból valaha is vezető hír a BBC-n? Lesz valaha is olimpiai sportág? Ha a Youtube is beszáll, mindenképpen érdemes ezen is elgondolkozni.

Az kevesek számára köztudott, hogy a Global Gaming League (GGL), a ClanBase-t évekkel ezelőtt felvásárló cég hosszú évek óta ostromolja a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot, hogy ugyan már, legalább egy icike-picike játék hadd jelenjen már meg az olimpián. Eleddig kevés sikerrel, ha a konkrét cél megvalósulási rátáját figyeljük. Azt viszont érdemes igen komoly eredménynek tekinteni, hogy a 2008-as pekingi olimpiai játékok hivatalos részét képezték különféle elektronikus sportok. Erről természetesen mi is megemlékeztünk egykor a cshu-n, akkora jelentőséget tulajdonítottunk az eseménynek - még annak fényében is, hogy csak egy side event, a Digital Games része volt az egész hacacáré.

A GGL 2012-re készülve újabb - sikertelen - próbát tett. Ted Owen (a GGL feje) sokadszori támadását megint elutasították. Nincs a "hadjárat" mögött egy Sepp Blatter, hogy indítványát oly könnyedén befogadja a NOB testülete, mint tette azt a strandfocival. Talán egy Larry Page-dzsel ez is könnyebb lesz...

És ha nem is "egyből" olimpiára asszociálunk, akkor is biztosan jó hátszélnek fog bizonyulni, ha a Youtube főoldalán egy-egy aktuális verseny döntője alkalmából megjelenik egy kis box jobb fent. Hátha az egyszeri júzer rákattint, és elragadja a látvány. [Merthogy másra sajnos jelenlegi formájában még nem igazán fog felfigyelni egy hozzá nem értő. Legpopulárisabb esport számaink ugyanis kifejezetten bonyolultak és átláthatatlanok az egyszeri internetezőnek. Sajnos még nem elég nézőbarát az a pár játék, amit érdemes lenne közvetíteni (a verekedős játékokon kívül, de azok meg kevésbé népszerűek Európában). - a szerk.]

Az sem lenne elhanyagolható, ha a twitch.tv és a Team Liquid nemrégiben létrejött kooperációjához hasonlóan, majdan a hltv.org is házasságot kötne a Youtube-bal. Ennek előnyeit azt hiszem nem nagyon kell ecsetelnem, elég ha végiggondoljuk, hogy jelenleg a játékipar gyakorlatilag önmaga kizárja játékainak nézőit, mivel sokszor csak olyan csatornákra épít, amiben kétszer szerepel az adott gamma. Mind a streamer, mind a befogadó oldalon rendelkezni kell egy eredeti példánnyal (se HLTV-re, se observernek nem mehetek fel a VLC playeremmel, pedig milyen állat lenne már sasolni eredeti példány nélkül egy-egy Counter-Strike vagy Starcraft 2 meccset). Ergo mindenképpen szükségünk van olyasvalakire, aki készséggel sugározza nekünk a kívánt meccse(ke)t.

De persze a fenti "esküvő" is csak egy esetleges jövőkép, jelenleg semmi sem utal ilyesmire. Mégis nagy reményeket fűzhetünk ahhoz, hogy az embereket közelebb viszi a Tube az elektronikus sportokhoz. Ha már teljesen felforgatta internetezési szokásainkat, megteheti ezt megint...

A brand

Van egy olyan érzésem, hogy egy Youtube-szintű cégnél kevés random döntés születik. Itt mindennek oka van. Ha hihetünk a Forbes-nak, START névvel fog (világhódító) útjára indulni ez a csatorna. Vajon mit akartak e név mögé elbújtatni? Azt hinnék a Youtube-nál, hogy a videojátékok és elektronikus sportok iparága ebben az időszakban (értsd: mostanában) indul majd be igazán?

Remélem ilyesfajta kép lebegett az ötlet kiagyalóinak szeme előtt. A név egyetlen hibájaként csak annak túlságosan átlagos hangzását, szürkeségét tudom felhozni. De ezen sem kell oly sokat rágódni, még lehet más a projekt neve, de akár egy későbbi váltásról is szó lehet.

Saját márkája mellett számos játékot is a köztudatba (és a fellegekbe) emelhetnek. A széles rétegekhez eljuttatott stream nagyobb reklámfelületet generál, ami magával hozhatja további versenyek létrejöttét és a jelenlegi nyereményalapok emelkedését, s ezáltal egy szélesebb, erősebb profi réteg létrejöttét. Az meg csak megint nekünk, nézőknek jó.

Pozitív befejezés (IGEN)

A Google-nál ritkán tévednek. Persze ott a Zümm vagy a Wave is, ami már halott, vagy hogy aktuális "terméket" említsek: a Google+-t is sokan temetik. Tehát az, hogy a Youtube-bal "megtámogatják" az esportokat, még nem jelent garanciát a sikerre nézve (egy játékos szemszögéből nézve). Az viszont minden bizonnyal kijelenthető, hogy ez a cég már hosszú ideje jól meglátja a lehetőségeket, a trendeket. Sőt, nem csak hogy meglátja, de általában fejleszti és létre is hozza ezeket a mindennapjainkat befolyásoló és meghatározó dolgokat (gondoljunk csak az internetes keresésre, az Androidra, Gmailre, et cetera).

Ergo nem hiszem hogy nagyot tévedek, ha kijelentem: az elektronikus sportoké a jövő, amely a globális térhódítást jelentő úton egy nagy lépést tett előre a minap.

Negatív befejezés (NEM)

A fenti, Forbes cikkben csak lehetőségeket látó jövőképpel ellentétben az is megtörténhet persze, hogy az egészből nem lesz semmi. Tegyük fel, hogy a Youtube kifejezetten a videojátékok iparágára fog koncentrálni, ergo azt fogjuk kapni, mint egy E3-on. Csak éppen most naponta tolják az arcunkba a játékbemutatókat, előzeteseket, totálisan érdektelen híreket játékeladási statisztikákról és "Hogyan játsszunk a Sims karakterünkkel?"-típusú összeállításokból stb.

Emellett nyakunkon egy újabb gazdasági mélypont, amely a Lehman Brothers bedőlése után gyengén muzsikáló piacokat újabb évekre padlóhoz szögezi. Inkább annak örüljünk, hogy ma még van kenyér a boltban, nehogy már még esport forradalmat vizionáljunk...

Ergo nem hiszem hogy nagyot tévedek, ha kijelentem: nem az elektronikus sportoké a jövő, amely a globális térhódítást jelentő úton talán lépett egyet előre a minap.

Örülünk, Vincent?
Igen
NascarNSX TARO FakabaT_
Pene svc kuLi
T1tus_ ViBE Nneka
rudii nfown hello_kitty
nRwn_qsRRR _Royal lemusz
LazZer Hupp3 pulse_almighty
PozitiveRP smoki. VieweRas
csapo Drang Rhyn
Noszferatu TRUTYI cellpeti
csicsoo silEnt_ defcon
aaaaeeee SaiiD__- Skyress..
EnforcerHUN V1CE KruaM
moho Egyko miHHi
55miles yupa KoJinMekJe
KristofER20 zemen32 fNCc-dA-AvEnGeR
.kikkencs anakingeci Mt005
FLASHMOB
Nem
alyr_ DjPepsi kovipaci95
Fox35 strwow
Talán
exair -boE- caribou
-zol1- pedalgep ripedon

Kapcsolódó linkek

avatar #37
nRwn_qsRRR 2011. december 14. 537 hozzászólás 733.
Válasz lezerrobot #35. hozzászólására
NOB-hoz csak noobok fordulnak na figy sázájál le ról m mert teleszemetelem a csatornádat
köszzzzz =Đ
avatar #36
ViBE 2011. december 10. 3095 hozzászólás 67.
Válasz lezerrobot #35. hozzászólására
NOB-hoz csak noobok fordulnak na figy sázájál le ról m mert teleszemetelem a csatornádat
kis takony. azt se tudod, hogy hol vagy:siros:
a hozzászólásaim állandó támogatója: édesanyám
avatar #35
lezerrobot 2011. december 10. 81 hozzászólás 3186.
NOB-hoz csak noobok fordulnak na figy sázájál le ról m mert teleszemetelem a csatornádat
avatar #34
ViBE 2011. december 9. 3095 hozzászólás 67.
Válasz lezerrobot #33. hozzászólására
miért tán a sakkolimpiának köze van a hivatalos olimpiához?
csinálnak egy e-sport olimpiát teljesen külön esetleg, miért kevernék a kettőt
látszik, hogy elolvastad a hírt. nyilván, ha a NOB-hoz fordultak, akkor nem beszélhetünk arról, hogy külön szervezet alatt akarják "működtetni"...:bocs:
a hozzászólásaim állandó támogatója: édesanyám
avatar #33
lezerrobot 2011. december 8. 81 hozzászólás 3186.
miért tán a sakkolimpiának köze van a hivatalos olimpiához?
csinálnak egy e-sport olimpiát teljesen külön esetleg, miért kevernék a kettőt
avatar #32
-zsolna- 2011. december 8. 2245 hozzászólás 117.
Válasz WannaB #30. hozzászólására
a világ egyre jobban korcsosodik, én simán el tudom képzelni, hogy idővel esportok legyenek az olimpián..
az újabb generációkat úgyse zavarná
adom a szavaid. A focit is lassan már robotok fogják helyettesiteni hála a kinaiaknak meg a teknologiának. Küzdősportokban is erősebbnél erősebb robotokat láthatunk szerintem és ha ez megtörténik simán eltudom képzelni azt is,hogy esports lesz az olimpián
"Bízom az Igazság és a Szellem erejében, ezért hiszek az Emberiség jövőjében." Albert Schweitzer
avatar #31
ViBE 2011. december 8. 3095 hozzászólás 67.
Válasz Pene #29. hozzászólására
tucatnyi olimpiai sportot fel lehetne sorolni ellenérvként, de csak egy példa: a curling miért lehet olimpiai sport?:) a kattintgatás legalább annyira megterhelő és sportos, mint a söprögetés :)

műugrás, vitorlázás, sportlövészet, lovaglás, bob, szkeleton, szánkó, de még akár a síugrást is ide vehetjük... és az ún. elfogadott (tehát olimpiai sportágnak tekintett, de bizonyos okok miatt nem szerepeltetett játékok között is számtalan érdekesebbnél érdekesebb "sport" van). biliárd? bridzs? életmentés (wtf?)? sakk? ezek mind lehetnének az olimpián, csak gondolom azért nem veszik napirendre, mert senki sem nézné őket, ergo többet vinne, mint amit hozna. ergo ha az olimpia igazából egy profitorientált gazdasági vállalkozás, akkor főképp megfontolandó, hogy az esportok is bekerüljenek (valamikor).
persze, kérdéses, hogy más "sportok" mit keresnek az olimpián? ezeket is viccnek tartom. mondjuk a felsoroltak java az eleve fizikailag is megterhelő, míg CS-zni pl. nem. Én inkább ezt a világ hülyeségének tudom be. rendben, létezik eSport, de magában a fogalomban is ott van az az "e". tehát böszmeség lenne már ilyesmit is betenni csak azért, mert pénzt látnak ebben. mondjuk mivel hülyék vannak vezetőpozícióban, így ez se rajtam fog múlni az fix. menjen külön, kupák meg ligák formájában, csak ne kutyulják össze a két ágazatot.
a hozzászólásaim állandó támogatója: édesanyám
avatar #30
WannaB 2011. december 8. 236 hozzászólás 1536.
a világ egyre jobban korcsosodik, én simán el tudom képzelni, hogy idővel esportok legyenek az olimpián..
az újabb generációkat úgyse zavarná
Anti Global Retardator A.K.A CALEBMACI
avatar #29
Pene 2011. december 8. 7054 hozzászólás 10.
Válasz ViBE #26. hozzászólására
maga a hír elég kecsegtető, de azért olimpiára ne kerüljön már be. az már nem trend, hanem a közröhej egy újabb foka, hogy a szemtorna és a kattogtatás sport legyen. majd 100 méteres távon kell futni a CL-eknek, hogy valami alapján ágrajz készüljön, nem? vagy gerelyhajítás: aki betalálja az LCD közepét, az kezd CT-be...:siros:
tucatnyi olimpiai sportot fel lehetne sorolni ellenérvként, de csak egy példa: a curling miért lehet olimpiai sport?:) a kattintgatás legalább annyira megterhelő és sportos, mint a söprögetés :)

műugrás, vitorlázás, sportlövészet, lovaglás, bob, szkeleton, szánkó, de még akár a síugrást is ide vehetjük... és az ún. elfogadott (tehát olimpiai sportágnak tekintett, de bizonyos okok miatt nem szerepeltetett játékok között is számtalan érdekesebbnél érdekesebb "sport" van). biliárd? bridzs? életmentés (wtf?)? sakk? ezek mind lehetnének az olimpián, csak gondolom azért nem veszik napirendre, mert senki sem nézné őket, ergo többet vinne, mint amit hozna. ergo ha az olimpia igazából egy profitorientált gazdasági vállalkozás, akkor főképp megfontolandó, hogy az esportok is bekerüljenek (valamikor).
http://techno.org/electronic-music-guide/music.swf
avatar #28
-zsolna- 2011. december 8. 2245 hozzászólás 117.
Válasz defcon #27. hozzászólására
jóde ezt most a te játékod szintjével mondod, nem azokéból akik egymással élnek, szállodáról szállodára járnak és versenyeket nyernek. Amit ők művelnek az igen is becsülendő, de az igaz hogy szerintem se olimpiára való az e-Sport

Bár ez a te nézőpontod, elfogadom.
"szerintem se olimpiára való az e-Sport"

megnézném 50 év múlva mit mondasz erről ugyanis fejlődik a teknika. Szerintem nagy elismerést fog kapni az eSports még ebben a században és olimpián is ott lehetnek egyes játékok.
"Bízom az Igazság és a Szellem erejében, ezért hiszek az Emberiség jövőjében." Albert Schweitzer
avatar #27
defcon 2011. december 8. 2787 hozzászólás 81.
Válasz ViBE #26. hozzászólására
maga a hír elég kecsegtető, de azért olimpiára ne kerüljön már be. az már nem trend, hanem a közröhej egy újabb foka, hogy a szemtorna és a kattogtatás sport legyen. majd 100 méteres távon kell futni a CL-eknek, hogy valami alapján ágrajz készüljön, nem? vagy gerelyhajítás: aki betalálja az LCD közepét, az kezd CT-be...:siros:
jóde ezt most a te játékod szintjével mondod, nem azokéból akik egymással élnek, szállodáról szállodára járnak és versenyeket nyernek. Amit ők művelnek az igen is becsülendő, de az igaz hogy szerintem se olimpiára való az e-Sport

Bár ez a te nézőpontod, elfogadom.
internazionale giocatore
avatar #26
ViBE 2011. december 8. 3095 hozzászólás 67.
maga a hír elég kecsegtető, de azért olimpiára ne kerüljön már be. az már nem trend, hanem a közröhej egy újabb foka, hogy a szemtorna és a kattogtatás sport legyen. majd 100 méteres távon kell futni a CL-eknek, hogy valami alapján ágrajz készüljön, nem? vagy gerelyhajítás: aki betalálja az LCD közepét, az kezd CT-be...:siros:
a hozzászólásaim állandó támogatója: édesanyám
avatar #25
Válasz DLIVEKING #24. hozzászólására
Belegondoltam,hogy majd mesélem a kölykömnek ,hogy anno mikor még az " izzadásESE"-ben milyen jól ment :DD
Félretéve a viccet.
Én maximum olyan 30 év múlva képzelném azt el ,hogy hasonló népszerűségnek örvendjen az Esport mint a foci.
Előbb ki kell fingania a mostani vezetőségnek ,és majd amikor mi leszünk a császárok :D akkor esetleg eljön az a kor is.Bár ki tudja lehet hogy pont ezt jövendölték meg a maják xD
harmadik világrend

illuminati

összeesküvés


VALÓJÁBAN MIND AZ ESPORTÉRT VAN
avatar #24
DLIVEKING 2011. december 6. 260 hozzászólás 1431.
Belegondoltam,hogy majd mesélem a kölykömnek ,hogy anno mikor még az " izzadásESE"-ben milyen jól ment :DD
Félretéve a viccet.
Én maximum olyan 30 év múlva képzelném azt el ,hogy hasonló népszerűségnek örvendjen az Esport mint a foci.
Előbb ki kell fingania a mostani vezetőségnek ,és majd amikor mi leszünk a császárok :D akkor esetleg eljön az a kor is.Bár ki tudja lehet hogy pont ezt jövendölték meg a maják xD
avatar #23
shaddam 2011. december 5. 906 hozzászólás 409.
Nem hinném hogy ez az e sportra menne ki.Inkább játékbemutatók, interjúk, amik a hétköznapi embert érdeklik. Az újságíróknak gáz lesz hogy mindenki előtt kiderül csapnivaló játékosok. Meg persze a hivatalos "gameplay makerek" is kapnak egy kis rivaldafényt.
"When the battlefield is under total control, war becomes routine." Solid Snake
avatar #22
tusi 2011. december 5. 220 hozzászólás 1622.
Szerintem mindenképp pozitív hatása lesz az e-sportra , csak ne szoruljon háttérbe a cs a többi játék mellett :D
Btw köszi a postot :D
avatar #21
defcon 2011. december 5. 2787 hozzászólás 81.
Válasz pedalgep #20. hozzászólására
Nem egy videómegosztótól kell várni a megváltást - az csak az infrastruktúra része -, hanem maguktól a játékosoktól, na meg a cégektől akik a játékot fejlesztik, végül is az ő kezükben van az egész dolog jövője.
Azért a 'fejlesztik' szót az 1.6 körében már fölösleges használni, inkább a nagyobb szabású versenyekről van szó és azoknak nézettségéről (nevezőkről)
internazionale giocatore
avatar #20
pedalgep 2011. december 5. 969 hozzászólás 376.
Nem egy videómegosztótól kell várni a megváltást - az csak az infrastruktúra része -, hanem maguktól a játékosoktól, na meg a cégektől akik a játékot fejlesztik, végül is az ő kezükben van az egész dolog jövője.
avatar #19
dom1n4torr 2011. december 5. 102 hozzászólás 2813.
LATE
Szép nem vagy,hülye ne legyél!
avatar #18
olimpia? ki beszélt itt olimpiáról?

amúgymeg.. nálam az a sport, ahol szellemi vagy fizikai teljesítményt produkálsz, legyen az futás, vagy sakk.
tudjátok szapulni hogy ez nem sport, de akkor elég durván nem láttok bele a valós külföldi helyzetbe.
jó talán itthon tényleg semmi ez a játék, mert zero készüléssel húz[nak] be lanokat egyes csapat[ok].

komoly előretörésnek számítana, ha pl valaki beírna valamelyik tévének, teszemazt rtl-nek, hogy csináljanak már egy műsort a hazai/világi esportról. nekem tetszene, kb odaültetném anyámat, és már suhancolna is felém egy kinzu :DSF

és én még nem beszélnék itt világvégéről cs terén, ha lesznek még ilyen dolgok[márpedig lesznek], akkorsem egyből hurrogással meg negativitizmussal kell fogadni, hanem örülni kell.

én várom
avatar #17
cars1dA 2011. december 5. 84 hozzászólás 3127.
Válasz Noszferatu #11. hozzászólására
Butaság.
Ez kemény ész érv volt, nem ?:D
inkább támadj mint védekezz ;>
avatar #16
defcon 2011. december 5. 2787 hozzászólás 81.
Itt máris megy a hülyeség. Nem hiszem, hogy valaha is az e-Sportnak olimpiai sportágnak kéne számítania. Persze, külföldön amilyen magas szinten művelik ezeket a játékokat és nem csak a Counter-Strike -t, mondhatni hogy nagyon kemény 'sportág', de köze sincs az evezéshez, úszáshoz, persze az emberek sem úgy tolerálják.:D

Szerintem tökéletesen elég ha megmaradnak a külföldi nagy szabású versenyek (WCG, DH, IEM és az összes többi emellett hazánkban a BECUP, ICL), ne várjunk el ennél is többet ha hónapokkal ezelőtt a Counter-Strike 1.6 kihalásáról beszéltünk.

Várom a YT-s cumót, biztos nagyon jó lesz :mosoly:
internazionale giocatore
avatar #15
Serkocos 2011. december 5. 72 hozzászólás 3464.
Az esport nem az olimpiára való és szerintem nem is igazán sport. Azt esetleg el tudnám képzelni, hogy alakuljon egy szervezet amely összefogja az esport tehetségeit és nemzetközi szinten szervezve rangos versenyeket rendez, akár hasonlóan mint az olimpia.
Valóban egyfajta megmérettetés, de nem sport. (én a sakkot sem tartom sportnak) Ettől függetlenül nagyon örülnék és örülök is az online közvetítéseknek, és ha csak időm engedi meg is nézem őket.
Különösen szeretem a magyar online autószimulátor ligák közvetítéseit (pl.: http://www.simsporttv.hu/). Izgalmas versenyek és jó közvetítés szokott lenni, persze csak annak aki szereti az autósportot.
avatar #14
Válasz FakabaT_ #13. hozzászólására
Nem értem miért ennyire pesszimista mindenki.

A versenyjátékokból nem futunk ki, folyamatos az utánpótlás. A MOBA játékok új generációja (DotA 2, HoN, LoL) máris kiemelendő példa, a StarCraft 2 teljesen jó, populáris, és veszi át a WC 3 vmint az SC: BW helyét, sőt, már át is vette. Konzol játékok teljesen jók, a FIFA is folyamatosan fejlődik. Talán az FPS az, ahol nehéz látni az utánpótlást, de addig meg tökéletesek a régiek. (Szerintem már bebizonyosodott ennyi év után, hogy nem elavulni fognak ezek a versenyszámok, hanem lecserélődni valami újabbra... ha 20 év múlva, akkor 20 év múlva)

Pozitivan látni a dolgokat, a régi hibákat nem újra elkövetni, valamint tenni kell az ügy érdekében. Ennyi a recept... szerintem.
Túl sokat játszottak a bf3-mal.
- Önben testet ölt az erőszakra való hajlam... - Higgye el nem vagyok őrült, a világ az amivel baj van...
avatar #13
FakabaT_ 2011. december 5. 132 hozzászólás 2376.
Nem értem miért ennyire pesszimista mindenki.

A versenyjátékokból nem futunk ki, folyamatos az utánpótlás. A MOBA játékok új generációja (DotA 2, HoN, LoL) máris kiemelendő példa, a StarCraft 2 teljesen jó, populáris, és veszi át a WC 3 vmint az SC: BW helyét, sőt, már át is vette. Konzol játékok teljesen jók, a FIFA is folyamatosan fejlődik. Talán az FPS az, ahol nehéz látni az utánpótlást, de addig meg tökéletesek a régiek. (Szerintem már bebizonyosodott ennyi év után, hogy nem elavulni fognak ezek a versenyszámok, hanem lecserélődni valami újabbra... ha 20 év múlva, akkor 20 év múlva)

Pozitivan látni a dolgokat, a régi hibákat nem újra elkövetni, valamint tenni kell az ügy érdekében. Ennyi a recept... szerintem.
http://s1.bitefight.hu/c.php?uid=36329
avatar #12
exair 2011. december 5. 3783 hozzászólás 43.
sztem ez inkább arra kezdeményezés hogy a növekvő számú 'kommentátorokat' (walkthrough csinálók, stb) leakasszák youtuberól és áttereljék a START-ra, fragmoviekon kívül szvsz köze se lesz az esporthoz, inkább majd nézhetjük a 40 perces videókat ahogy 12évesek mario kartoznak xboxon és közben mondják hogy minden mennyire cool.
streamelésre meg marad az own3d.tv meg a twitch.tv hacsak nem sikerül erősen lobbizni googlenál meg a híres castereknél hogy térjenek át a startra

na meg lassan ki is fogyunk az esportra alkalmas játékokból itt európában, ha nem sikerül nagyot alkotnia a hidden pathnak pár év múlva már csak dota 2 közvetítések fognak futni
avatar #11
Noszferatu 2011. december 5. 634 hozzászólás 599.
Válasz cars1dA #8. hozzászólására
Jah jó lenne, de sajnos az esportra alkalmas játékok kezdenek kihalni meg már mind több éves.
lsd: cs1.6 css cod4
Butaság.
Moderálva...
avatar #10
cars1dA 2011. december 5. 84 hozzászólás 3127.
Válasz ZTA-NMI #9. hozzászólására
Na és a StarCraft 2?
Csak félszemmel figyeltem de tudom hogy azzal rengeteg probléma volt még az elején, most nem tudom hogy állnak vele, mennyire alkalmas a játék stb.
inkább támadj mint védekezz ;>
avatar #9
ZTA-NMI 2011. december 5. 67 hozzászólás 3594.
Válasz cars1dA #8. hozzászólására
Jah jó lenne, de sajnos az esportra alkalmas játékok kezdenek kihalni meg már mind több éves.
lsd: cs1.6 css cod4
Na és a StarCraft 2?
avatar #8
cars1dA 2011. december 5. 84 hozzászólás 3127.
Válasz Drang #7. hozzászólására
Felettébb érdekes eszmefuttatás. Ha már itthon ilyen gyér a helyzet, legalább némileg igazol minket a külföld, hogy nem hiába csináljuk ezt ennyien szabadidőnkben. Én lennék a legboldogabb, ha beindulna a szekér. De a jelenlegi EU és hazai állapotok miatt a jövő elég homályos és akkor még szépen fogalmaztam...
Ettől függetlenül: Örülünk Vincent! (Fontos a pozitív hozzáállás):xD:
Jah jó lenne, de sajnos az esportra alkalmas játékok kezdenek kihalni meg már mind több éves.
lsd: cs1.6 css cod4
inkább támadj mint védekezz ;>
avatar #7
Drang 2011. december 5. 2730 hozzászólás 86.
Felettébb érdekes eszmefuttatás. Ha már itthon ilyen gyér a helyzet, legalább némileg igazol minket a külföld, hogy nem hiába csináljuk ezt ennyien szabadidőnkben. Én lennék a legboldogabb, ha beindulna a szekér. De a jelenlegi EU és hazai állapotok miatt a jövő elég homályos és akkor még szépen fogalmaztam...
Ettől függetlenül: Örülünk Vincent! (Fontos a pozitív hozzáállás):xD:
Drang over and out!
avatar #6
cami1987 2011. december 5. 56 hozzászólás 3953.
én még azt sem tartom lehetetlennek, hogy 30-40 év múlva mikor a mi generációnk eléri az időskort akkor a tv-ben a majd akkori BF3 vagy epp DOTA meccseket fogunk nezni foci és snooker helyett :) sőt hogy még nagyobbat mondjak lehet akkor majd a fogado irodakban is lehet majd ezekre fogadni.
oZone. Cami
avatar #5
kis0lly 2011. december 5. 4 hozzászólás 12361.
Válasz JaZzYhun #4. hozzászólására
köze nincs az olimpiához mivel ez nem SPORT!:vigyor:
Ennyi erővel a darts, a csocso sem sport, sőt még a snooker sem, pedig ezek szvsz mind az. Szóval az esport is az. Igaz szerintem sem való olimpiára, de nagyobb nemzeti vállogatott dota meccseket szívesen néznék, vagy bajnokságokat. :mosoly:
avatar #4
JaZzYhun 2011. december 5. 11 hozzászólás 8424.
köze nincs az olimpiához mivel ez nem SPORT!:vigyor:
avatar #3
caribou 2011. december 5. 2129 hozzászólás 133.
Válasz KristofER20 #2. hozzászólására
Tévedni szerintem ezzel nem nagyon lehet, mert egy dolog biztos, játékosból csak több lesz. Aki most gyerek az már tolja, aki 20-30 éves az meg hozzászokott és nem fogja abbahagyni, ez csak a kívülállók buta sztereotípiája hogy "felnőtt vagy hova játszol még?". Hát ha választhatok hogy TV-t nézzek, játsszak, vagy esetleg megnézzek a színvonalas SC2 közvetítést, akkor az utóbbi kettőre sokkal nagyobb sansz van. A mostani generáció teljesen más mint az előző, a játék elfogadott, általános, dolog, és senki nem fogja abbahagyni azért mert felnőtt lett.

Olimpián meg akkor lesz elektronikus sport, ha a 60-70 éves besavanyodott matuzsálemeket leváltja egy fiatalabb generáció, akik már mögé látnak annak a kupac pixelnek, és tudják milyen felkészülés és emberi teljesítmény van mögötte.
Én azt mondom, hogy olimpián soha nem lesznek e-sportok, és ez így is van jól.
A szenilitás biztos jele, ha elfelejtjük befeje
avatar #2
Tévedni szerintem ezzel nem nagyon lehet, mert egy dolog biztos, játékosból csak több lesz. Aki most gyerek az már tolja, aki 20-30 éves az meg hozzászokott és nem fogja abbahagyni, ez csak a kívülállók buta sztereotípiája hogy "felnőtt vagy hova játszol még?". Hát ha választhatok hogy TV-t nézzek, játsszak, vagy esetleg megnézzek a színvonalas SC2 közvetítést, akkor az utóbbi kettőre sokkal nagyobb sansz van. A mostani generáció teljesen más mint az előző, a játék elfogadott, általános, dolog, és senki nem fogja abbahagyni azért mert felnőtt lett.

Olimpián meg akkor lesz elektronikus sport, ha a 60-70 éves besavanyodott matuzsálemeket leváltja egy fiatalabb generáció, akik már mögé látnak annak a kupac pixelnek, és tudják milyen felkészülés és emberi teljesítmény van mögötte.
avatar #1
nRwn_qsRRR 2011. december 5. 537 hozzászólás 733.
érdekes, tetszik, kösz a munkát!