Mumble Nézet News Hasábok Régi Játék oldalak Szolgáltatás oldalak Partner oldalak
Bezárás

CSHU - Hungarian Counter-Strike Portal

Hét replayeTovább

minimap

Infi vs Fly

A hordozható adattárolók evolúciója

Techmánia 2012. május 1. sydac 20 hozzászólás 16469 olvasás Címkék: tudomány usb PC memória

A hordozható adattárolók evolúciója

Mióta a személyi számítógépek léteznek, mindig is meg volt az igény arra, hogy adatainkat el tudjuk vinni magunkkal és azokat egy másik helyen egy másik PC segítségével újra meg tudjuk nyitni. Manapság legtöbbünk zsebében ott lapul a kulcskarikán egy 8 vagy akár 64 GB-os pendrive rajta a "nélkülözhetetlen" adatainkkal de nem is olyan rég még hátizsákot kellett vinni, hogy elférjenek benne a CD-k, "háromfeles" floppyk de az egyik kollégám mai napig őriz néhány lyukkártyát is. A napi betevő fragvadászat után lazulásképpen olvassátok el e kis képes memoárt :)

Punch Card (1900-1950-es évek)

Lyukkártya

Adattároló kapacitása: 960 bits

Első megjelenésének időpontja nem ismert, annyi biztos, hogy már az 1700-as évek végén használták különböző zenedobozokban és zenélő masinákban. A számítástechnikai hajnalán használatos verzióra, más néven Hollerith-kártyára 1890-es évekig kellett várni. Ezeket a kártyákat már valódi hordozható adattárolókként használták. Ezt a módszert az IBM az 1960-as évekig fejlesztgette és használta digitális adatok tárolására. Az Egyesült Államokban évtizedekig használták elnökválasztások alkalmával adatrögzítésre de a népszámlálások alkalmával i bevetették a módszert. A 60-as években a fejlesztők fokozatosan áttértek a mágnesszalagos adattárolásra.

A Hollerith-féle kártyákon 80 oszlop található, mindegyiken 12 lyukat lehet különböző pozíciókban "lerakni" így egy kártya kapacitása 960 bit volt.

 

Magnetic Tape (1950es évek-Napjainkig)

Mágnesszalag

Adattároló kapacitása: 184 KB-5 TB


Az első kereskedelmi forgalomban is kapható számítógép, az 1951-es UNIVAC I, egyben az első mágnesszalagos adattárolóval ellátott gép is volt. Az adatrögzítő és lejátszó eszközt UNIVSERVO I-nek hívták, 1200 lábnyi szalag fért orsóira. Egy hüvelyk hosszúságú szalagra maximum 128 bit-et rögzített. Egyszerre 8 sorban ment a másolás, a sebesség elérte a 12800 karaktert másodpercenként. Szinte hihetetlen mennyiségű adat tárolására volt képes: akár 184 KB-ot is fel lehetett másolni egyetlen szalagra!

A mágnesszalagok népszerűsége évtizedeken keresztül megmaradt a mai modellek kapacitása 5 TB. A CERN számtech központban is ezt a módszert használják az adatok automatikus mentésére.

Az OTP-bank informatikai központjában dolgoztam 4 évet és ott is mágnesszalagokon tárolják a rendszer visszaállításához elengedhetetlen adatokat. Nagygépes környezetekben máig ez az egyik legbiztonságosabb adattárolási módszer.

 

8" Floppy Disk (1971-1979)

8"-os Floppy lemez

Adattároló kapacitása: 100 KB-1 MB

1971-ben az megjelent az IBM fejlesztése a 8"-os floppy lemez, amin 100 KB adat fért el. A mérete kb. akkora volt mint egy pizza a felépítése pedig évtizedekig követendő példa maradt: egy vékony, kör alakú mágneslemez amit kemény, négyzet alakú műanyag borításba zártak. A 70-es évek végéig nem változtattak a formán, a kapacitását viszont sikerült 1.0 MB-ig növelni.

 

5.25" Floppy Disk (1976-1982)

5.25"-os Floppy lemez

Adattároló kapacitása: 100 KB-1.2 MB

A Shugart Associates-nél készítették el a 8"-os floppy utódát az 5.25"-es floppy lemezt. A felépítése és a működési elve gyakorlatilag megegyezett az elődével a legszembetűnőbb különbség a méretében volt. Nagyon gyorsan ez a lemez lett az otthoni felhasználó elsődleges adattároló eszköze. A kapacitását nem sikerült nagy mértékben növelni de 25%-al így is több adat fért el egy ilyen lemezen, mint nagyobb méretű testvérén.

 

3.5" Floppy Disk (1982-~2005)

3.5"-os Floppy lemez

Adattároló kapacitása: 400 KB-1.44 MB

A 3.5"-os floppyt a Sony mutatta be 1980-ban. A régebbi, 5.25-ös és 8-as floppyktól eltérően ennél a típusnál egy sokkal ellenálóbb, keményebb, fém mechanikával ellátott műanyag váz védte az igen sérülékeny mágneslemezt. A korong kapacitása 1.44 MB-ra nőtt. A "háromfeles" floppy nagyon sokáig uralta a piacot, tartóssága miatt az ipari alkalmazása is gyorsan elterjedt. Hosszú ideig a CD és a Zip-meghajtókkal együtt alapfelszerelésnek számított minden PC-ben.

 

Compact Disc (1980-as évek-Napjainkig)

CD

Adattároló kapacitása: 550 MB-700 MB

A Comapct Disk (CD) eredetileg hanganyagok tárolására lett kifejlesztve, 1982-ben. A PC-k számára kizárólag olvasható (read-only) verzióját a Philips és a Sony közösen fejlesztette ki 1985-ben, majd néhány évvel később ugyanez a páros dobta piacra az írható (CD-R) lemezeket is. Az elődjének számító floppy lemezek koncepcióját teljesen elvetették a fejlesztések során, mágneslemez helyett ugyanis lézert használtak az adatok olvasásához majd később ezek írásához is. Az adattároló kapacitása hihetetlen mértékben, 550MB-ra nőtt de az írható lemezek nagyon magas ára, valamint a tény, hogy egy lemezre csak egyszer lehetett adatokat írni, a felhasználók zömét arra késztette, hogy a 3.5" floppynál maradjon. Néhány évvel később bevezették az újraírható CD-ket de ezek soha nem váltak igazán népszerűvé.

 

Zip Disk (1994-2003)

Zip meghajtó

Adattároló kapacitása: 100 MB-750 MB

Az Iomega 1994-ben visszatért a floppyk alapötletéhez és piacra dobta a Zip Disk-et azzal a koncepcióval, hogy több adatot tudnak rajta tárolni mint a 3.5"-es floppykon viszont jóval alacsonyabb áron adják mint az írható CD-ket. Új fejlesztésű PET film-en tárolta az adatot és ezt, hasonlóan a floppykhoz egy műanyag ház védte. Az első verziók 100 MB-os kapacitással bírtak de ezt rövid időn belül 750MB-ra növelték. Ennek ellenére, a 2000-es évek elején, amikor a CD-R lemezek ára esni kezdett a felhasználók kiszerelték a Zip Drive-okat gépeikből.

 

Jaz Disk (1995-2002)

Jaz meghajtó

Adattároló kapacitása: 1 GB-2 GB

Az Iomega 1995-ben mutatta be az óriási sikernek örvendő Zip Drive nagy kapacitású testvérét a Jaz Disk-et. A merevlemezes alapokra felépített Jaz Disk igen meggyőző 2GB-os kapacitással bírt. Az Iomega balszerencséjére a Jaz Disk sosem lett az átlagos felhasználók kedvence magas ára valamint SCSI-s interfész igénye miatt.

 

DVD (1995-Napjainkig)

DVD

Adattároló kapacitása: 4.7 GB-17.08 GB

A Toshiba 1995-ben kezdte el az új szabvány fejlesztését. A termékfejlesztést a Philips és a Sony is támogatta, és a Digital Versatile Disc (DVD) gyorsan átvette a CD-k helyét az adattárolók piacán. A kapacitása kezdetben 4.7GB (single-layer, single side) volt de ma már létezik 17.08GB-os (double-layer, double-sided) verzió is bár ez az átlag felhasználók között nem terjedt el igazán.

 

SuperDisk (1997-1999)

SuperDisk

Adattároló kapacitása: 120 MB-240 MB

A 3M tulajdonába lévő Imation cég 1997-ben mutatta be az LS-120 Superdisk-et. A SuperDisk egy kombinált, úgynevezett "floptical" technológiát rejtett magában ami a floppy és az optikai meghajtók kombinációját jelentette. A megjelenésekor 120MB-os SuperDisket hamarosan követte az LS-240 nevű verzió ami 240MB-nyi adatot volt képes tárolni. A SuperDisk-ek különlegessége abból eredt, hogy a meghajtó képes volt olvasni a 3.5"-ös floppylemezeket is de ez sem volt elég ahhoz, hogy versenybe szálljon a Zip Drive-okkal vagy a CD lemezekkel.

 

SmartMedia Card (1995-2004)

SmartMedia kártya

Adattároló kapacitása: 2 MB-128 MB

A SmartMedia kártya a Toshiba fejlesztése 1995-ből és eredetileg Solid State Floppy Disk Cards-nak (SSFDC) hívták. NAND memóriamodult használtak a kapacitása pedig 128MB volt. Bár a SmartMedia kártyákat elsősorban digitális kamerákhoz használták és ma már szinte alig használják, fontos megemlékeznünk róla, mint az első NAND modulos adathordozóról.

 

Secure Digital Card (1999-Napjainkig)

SD kártya

Adattároló kapacitása: 1 MB-128 GB

1999-ben a az SD Card Association mutatta be a nagyközönség számára készült Secure Digital (SD) memóriakártyát, amit olyan eszközök számára fejlesztettek ki amikből gyakran kell a memóriamodult kivenni majd visszahelyezni. Eleinte digitális kamerák, játékkonzolok és mobiltelefonok cserélhető memóriamoduljaként funkcionált de hamarosan a PC-t használók is megkedvelték és mai napi sokan SD kártyákon tárolják értékes adataikat. Az első darabok mindössze 1-4 MB-osak voltak de ma már 128GB-os SD kártyát is lehet kapni és vannak olyan hírek amik szerint rövid időn belül kijönnek az 1 TB-os SDXC kártyák amik elméletileg  2 TB-nyi adat tárolására is képesek lesznek.

 

USB Flash Drive (2001-Napjainkig)

USB meghajtó

Adattároló kapacitása: 8 MB-256 GB

Az IBM a Trek Technology-val közösen mutatta be az USB flash drive-ot, melyek nevükhöz méltóan lash-memóriát használnak az adatok tárolására. A 2000-ben debütált kis méretű és rengeteg formában gyártott eszköz nagyon gyorsan elterjedt és ma már az egyik legtöbbet használt mobil adathordozó. Az első példányok 8MB-osak voltak de a legmodernebb "USB-pöckök" 256 GB-osak.

Blu-ray Disc (2006-Napjainkig)

Blu-ray lemez

Adattároló kapacitása: 25 GB-50 GB

A Blu-ray lemez 2006-ban indult hódító útjára, és egy konzorcium, a Blu-ray Disc Associaton tulajdonában van a szabvány. A CD-vel ellentétben egy kék-lila lézert alkalmaznak az adatok írására és olvasására. Jelenleg két féle lemez van a piacon, a 25 GB-os (single layer) és az 50 GB-os (duallayer) verzió és a tervek, valamint az eladások szerint lassan de biztosan átveszi a DVD-k szerepét.

avatar #20
dongbei június 6. 12:56 51 hozzászólás 4145.
Office to wear nike air max 90 undefeated law:Michael Kors Outlet Online In fact, Cheap Jerseys every time and Christian Louboutin Shoes the girls cheap oakley sungalsses in the office Nike Shoes when discussing Jordan Shoes the clothes,Michael Kors Online are stressed true religion outlet that all can not Tory Burch Outlet Store step on the minefield Converse Shoes Outlet and must Coach Outlet Official try the style.Michael Kors Bags Bluntly is the office Michael Kors Outletdress is a adidas yeezy boost lot of rules Ed Hardy Clothing, although you may not michael kors outlet like the fashion Nike Outlet Store bloggers as fashion Under Armour Shoes has a very true religion high sensitivity,Ray Ban Sunglasses but more to see cheap Jordan shoes more than ray-ban sunglasses canada always listen toBurberry Outlet Store twenty-three it.Fitflop Sandals Master the North Face Outlet rules after Michael Kors Outlet you know where the Swarovski Jewelry Outletoffice dress North Face Outlet in the end Coach Factory Outlet where the way!Coach Outlet Lace is definitely Michael Kors Bags Outlet the taboo Michael Kors Outletof the office!Tory Burch Outlet Store Especially for the Asics Running Shoes rookie level kate spade outlet in terms of,Prada Handbags if you wear a lace Timberland Outlet really will harm you Michael Kors handbags a hundred harm,Tommy Hilfiger Shirts because the Christian Louboutin Shoes lace really Ray Ban Outlet will appear not senior,Ray Ban Sunglasses although Kate Spade Outlet the lace is Cheap Jordan Shoes the girl exclusive,Kate Spade Handbags Outlet but still carefully ah!Coach Outlet Online Because it is really naive.Michael Kors Outlet Online Please change to a simple style.Jackets Outlet Put all the clothes Michael Kor Factory Outlet in your Oakley Outlet Store closet with lace,Coach Outlet Do not feel bad. Polo Outlet Replaced Timberland Boots Outlet by some Coach Factory Outlet simple styleSalomon Outlet, such as the Coach Outlet texture of Converse Shoes the pure Salvatore Ferragamo Outlet color system.Coach Outlet Or some of Adidas Outlet the design of Coach Factory Outlet a single product,Ray Ban Sunglasses Outlet absolutely more than Coach Factory Outlet your lace to make you Coach Outlet Online more fashionable.longchamp handbags Because the Swarovski Crystal Bohemian style Michael Kors Handbags Outlet and retro style Oakley Sunglasses Outlet is really pick people,Cheap NFL Jerseys so you do not Polo Ralph Lauren Outlet put themselves michael kors canada in the office of Oakley Sunglasses Outlet this predicament,oakley canada Although I said Cheap Ray Ban Sunglasses before you and polo outlet many of oakley sungalsses the retro elements Michael Kors Outlet are slowly Tory Burch Outlet resurgence,oakley sunglasses such as velvet Class,Coach Factory Outlet but really ralph lauren outlet want to find michael kors outlet canada suitable for their own,Ray Ban Eyeglasses otherwise it is easy Michael Kors outlet to jump into the trap.oakley sunglasses store Please replace it Polo Outlet with a nice style.Under Armour Outlet Store Here is a practical Michael Kors Factory Outlet Online way to wear is actually Michael Kors Outlet more basic models of Michael Kors Handbags a single product,Coach Outlet online such as a nice Pandora Jewelry Outlet white shirt to take,Michael Kors Outlet Online a suitable suit pants,Coach Outlet Clearance a modified body true religion wrapped skirt,Coach Factory Outlet a fit coat.the north face outlet These are worth Louboutin Shoes your money Polo Outletto choose a good,ray ban sunglasses this can actually wear coach factory outlet for a long time Coach Outlet Store Online will not be outdated,Michael Kors Outlet Online and out of time Cheap Ray Ban or can become coach outlet online the focus Coach Outlet Store Online of the eyes Michael Kors Outlet Stores of others.cheap jerseys from china Speaking of Polo Outlet cartoon patterns New Balance Shoes Outlet I really want to Coach Outlet Online remind you Ray Ban Sunglasses Outlet the girls,Giuseppe Zanotti Outlet or put it up,Christian Louboutin Shoes do not put any Fitflop Sale cartoon patterns into Ray-Ban Sunglasses your shopping cart,north face jackets because it is not Ray-Ban Sunglasses Outlet enough texture,Coach Outlet if you are in the Tory Burch Shoes face of their Coach factory Outlet customers Of the time,Michael Kors Outlet wearing a big nba jerseys cartoon pattern Michael Kors Outlet of clothes,kate spade handbags really not as good as coach outlet a neat suit to the right,Longchamp although the Oakley Sunglasses working Coach Outlet Online environment for cheap Jordan people wearing no special Oakley Sunglasses Outlet stringent requirements,Ed Hardy Clothing Outlet but also please the north face put away your Michael Kors Bags cartoon Clothes it,Air Jordans Shoes it is notkate spade handbags the weekend Christian Louboutin Outlet when you wear it! Nike Factory Outlet Please change the color quiet true religion jeans and restrainedCheap Oakley Outlet design details of the clothes.New Balance Shoes It is better to collect more Giuseppe Zanotti Design wild point Michael Kors Outlet Online of the wild,oakley sunglasses outlet this is true religion absolutely harmless.Coach Outlet Online A lot of girls Michael Kors Outlet Online for the bow Michael Kors Outlet Online ah like the shoes michael kors online particularly attracted,Coach Outlet Store but this is Cheap Jordans the office wear Coach Outlet Store in the trap Oh!Coach Outlet Store Online Too cute or Kate Spade Handbags too complicated true religion jeans outlet shoes, really cut Salomon Shoes your temperament,Moncler Jackets Outlet there are longchamp handbags outlet some not suitable Polo Ralph Lauren Outlet for office the north face outlet exaggerated straps,retro jordan shoes some inexplicable Ray Ban Outlet Online thick shoes,nike outlet such shoes oakley outlet online you should be abandoned!Tory Burch salePlease change Ray Ban Sunglasses the material tory burch outlet simple and nike shoes simple style shoes ray ban sunglasses outlet in fact a lot of time Coach Outlet Store Online to see a person Moncler Outlet wearing and taste,Oakley Outlet shoes is also Cheap Nike Shoes a very important one,Adidas Shoes Outlet because the shoesPrada Handbags Outlet and give their own wear Timberland Outlet Online the overall reduction Michael Kors Handbags is really not Pandora Jewelry a cost-effective thing.coach handbags For a lot of girls,oakley outlet a pair of shoes Polo Outlet suitable for ray ban sungalsses their own size,Jordan Shoes a pair of colors fromMichael Kors Outlet the style are classic Polo Ralph Lauren Outlet and engaging shoes,Oakley Sunglasses is definitely coach outlet a long-term investment ray ban outlet online in one of the single product.Louboutin Outlet The last thing to say Coach Outlet is the most frightening nba jerseys wholesale is blingblling all oakley vault the single product,tommy Hilfiger here refers to the accessories,adidas nmd R1 because many girls Coach Factory Outlet Online still obsessed with tory burch sale glittering things Jordan shoes can not extricate themselves, nike shoes but that really out of it?Coach Outlet Please do not cheap ray ban sunglasses put yourself dressed Coach Outlet Online as a feeling of tory burch outlet festivals every day,Coach Factory Outlet Online low on a word, Coach Outlet Store Online it seems better than Ralph Lauren Outlet those who seem to shine Longchamp Outlet but no texture into Asics Shoes the popular this year,Polo Ralph Lauren Outlet very simple models,Ray Ban Sunglasses is not the effect looks comfortable Pandora Bracelets and more advanced.Air Jordans Remember that Kate Spade Handbags Anne HathawayTimberland did not look like Burberry Outlet before and after North Face transfiguration in the Queen of Prada?Ray Ban Outlet Wilde said,Coach Outlet only shallow people,Oakley Sunglasses Outlet not to take people.kate spade outlet Although we are not a pure North Face Jackets appearance of the Association,Ferragamo Shoes but wearing Coach Outlet Store Online a good look Pandora Jewelry is every girl every day Christian Louboutin Outlet in the study of homework,adidas nmd we wear the United States,Red Bottom Shoes why not Michael Kors Factory Outlet a good way for yourself yeezy boost 350 After all, Polo Ralph Lauren Outlet Store the young Coach Outlet time on so few years,Cheap Ray-Ban Sunglasses really want to get to cheap jerseys the United States Polo Ralph Lauren Shirts every day to live up to Cheap Ray Ban Sunglasses a good time!
avatar #19
4-mmc 2012. április 30. 109 hozzászólás 2662.
Válasz EG.Beck #18. hozzászólására
hmm . Komoly. örülök ,hogy ezt is össze irtátok :) hajaj még emlékszem flopyra töltöttem rá zenét. 2 zenétől már megis telt .. :DD azok a régi szép idők :wtf::siros: :D
Mostmeg egy zene 20-30mega:P És akkor még holvagyok a losslesstől !! :FFD
avatar #18
EG.Beck 2012. április 26. 153 hozzászólás 2102.
hmm . Komoly. örülök ,hogy ezt is össze irtátok :) hajaj még emlékszem flopyra töltöttem rá zenét. 2 zenétől már megis telt .. :DD azok a régi szép idők :wtf::siros: :D
Beck @ so many times
avatar #17
BananaJoe 2012. április 26. 1107 hozzászólás 316.
A jófajta mobile-rack-ben hurcolt 3.5-es volt az igazi hordozható adattároló :D
avatar #16
SIN 2012. április 24. 2161 hozzászólás 127.
Válasz shaddam #11. hozzászólására
Ja. Akár egy könyvet is lehetne írni micsoda harc során döglött ki a hd-dvd.A pornó és a blu ray győzött
nem a verseny a lényeg, csak hogy volt ilyen is. :kacsint:
avatar #15
sydac 2012. április 24. 104 hozzászólás 2747.
Válasz Sz0ke #14. hozzászólására
Ezt úgy értik hogy a technológia használatával eleinte csak 1 TB körüli értékeket tudnak elérni de később a technika finomításával elérhető lesz a 2TB is
pontosan :)
avatar #14
Sz0ke 2012. április 24. 282 hozzászólás 1321.
Válasz SE7EN #13. hozzászólására
"[...]vannak olyan hírek amik szerint rövid időn belül kijönnek az 1 TB-os SDXC kártyák amik elméletileg 2 TB-nyi adat tárolására is képesek lesznek." ezt akkor most értsem úgy ahogy le van írva hogy 1tb kártány 2tb hely van (ami valljuk be nagyon nehezen elképzelhető, de ettől függetlenül, mivel nem vagyok otthon a témában még elképzelhető hogy lehetséges) vagy ez elírás? :D
Ezt úgy értik hogy a technológia használatával eleinte csak 1 TB körüli értékeket tudnak elérni de később a technika finomításával elérhető lesz a 2TB is
avatar #13
SE7EN 2012. április 24. 322 hozzászólás 1178.
"[...]vannak olyan hírek amik szerint rövid időn belül kijönnek az 1 TB-os SDXC kártyák amik elméletileg 2 TB-nyi adat tárolására is képesek lesznek." ezt akkor most értsem úgy ahogy le van írva hogy 1tb kártány 2tb hely van (ami valljuk be nagyon nehezen elképzelhető, de ettől függetlenül, mivel nem vagyok otthon a témában még elképzelhető hogy lehetséges) vagy ez elírás? :D
avatar #12
-IQ 2012. április 24. 862 hozzászólás 425.
Nem teljes a lista sajnos, egy külső házzal ellátott merevlemez is ugyan úgy hordozható adattárroló. 2,5" os eseteiben még külön tápellátásra sincs szükség.
Nincs tökéletes ember csak tökéletes szándék
avatar #11
shaddam 2012. április 24. 906 hozzászólás 406.
Válasz SIN #8. hozzászólására
Jóindulatból: ha már a Jaz disk-et megemlíted, akkor igazán érdemes lett volna említést tenni a blu ray versenytársáról a HD DVD-ről is, ami tudomásom szerint még létezik, habár nem sokáig...
Ja. Akár egy könyvet is lehetne írni micsoda harc során döglött ki a hd-dvd.A pornó és a blu ray győzött
"When the battlefield is under total control, war becomes routine." Solid Snake
avatar #10
CsavarGoo 2012. április 24. 49 hozzászólás 4243.
Ha jól tudom a 3,5" Floppy lemez egy magyar találmány következménye. Annak idején sorban álltak érte nagy nyugati IT cégek. De itt egy ide vonatkozó link: http://informatikatortenet.network.hu/blog/informatika_tortenet_klub_hirei/janosi-marcell-a-floppy-atyja
avatar #9
khraig 2012. április 24. 14 hozzászólás 7774.
Fejlődünk , érdekes :)
avatar #8
SIN 2012. április 24. 2161 hozzászólás 127.
Jóindulatból: ha már a Jaz disk-et megemlíted, akkor igazán érdemes lett volna említést tenni a blu ray versenytársáról a HD DVD-ről is, ami tudomásom szerint még létezik, habár nem sokáig...
avatar #7
csak erdekessegkepp: a 3.5"-os floppy azert akkora amekkora mert pont ingzseb mereture akartak csinalni hogy konnyen lehessen hurcolaszni
avatar #6
k1ngxD 2012. április 16. 2643 hozzászólás 89.
hm, érdekes.:]
avatar #5
jó-jó, érdekes poszt
CSELES
avatar #4
Pene 2012. április 16. 7054 hozzászólás 10.
pont tegnapelőtt mondta egy fotós ismerősöm, hogy nem tudok-e neki elfekvőben szalagos meghajtót, mert csak tavaly 6 terányi anyagot lőtt, s archiválnia kéne :) mind a mai napig a legolcsóbb és legmegbízhatóbb tárolási módszer (egyben).
http://techno.org/electronic-music-guide/music.swf
avatar #3
nuqu 2012. április 16. 27 hozzászólás 5653.
remek cikk lett grat.
avatar #2
Skyress.. 2012. április 16. 5165 hozzászólás 20.
Válasz Teddiii #1. hozzászólására
érettségizőknek tökéletes a perifériákhoz :)
++++
avatar #1
Teddiii 2012. április 16. 2349 hozzászólás 112.
érettségizőknek tökéletes a perifériákhoz :)
-XXI-