Mumble Nézet News Hasábok Régi Játék oldalak Szolgáltatás oldalak Partner oldalak
Bezárás

CSHU - Hungarian Counter-Strike Portal

Hét replayeTovább

minimap

Infi vs Fly

A videojáték káros, mint a mogyoró

Médialesen 2012. május 16. Pene 33 hozzászólás 13160 olvasás Címkék: függőség tudomány

A videojáték káros, mint a mogyoró

A kulcsi gyilkosság és a Breivik-ügy kapcsán ismét felmerült a kérdés, hogy az erőszakos videojátékok csakugyan növelhetik-e az agressziót, faraghat-e bárkiből tömeggyilkost Super Mario, és hogy a Columbine középiskolai mészárlásról a könnyen beszerezhető lőfegyverek és robbanószerek, kialakult személyiségzavar, vagy a korhatár-jelzéssel értékesített Doom tehetett. A téma vizsgálatával kriminálpszichológusok, játékelmélet-kutatók és politikusok foglalkoznak több mint egy évtizede, ennek ellenére döntő, a játékok és a valós erőszak közti összefüggést igazoló bizonyítékot még senki nem tudott felmutatni.

A videojátékok és az agresszió közti összefüggést legalább annyian próbálták bizonyítani, mint ahányan ezeket megcáfoló bizonyítékokat mutattak fel. A Németországban csak Killerspiele néven emlegetett erőszakos címeket ellenzőknek nem tetszik, hogy a videojátékok szabályrendszere sok esetben az erőszakos cselekedeteket jutalmazza, és hogy a játékokban az erőszak elfogadott problémakezelési megoldásnak számít. Azt a pszichológusok is elképzelhetőnek tartják, hogy – hasonlóan az akciófilmekhez és más, médiában megjelenített tartalmakhoz – a videojáték deszenzitizál, vagyis érzéketlenné tesz, és az empátia szintjét is csökkenti.

Ennek ellenére soha senkinek nem sikerült egyértelmű összefüggést felfedeznie a videojátékok és az erőszakos cselekmények között. Egyes vélekedések szerint a videojáték épp hogy a feszültség levezetésében segít, nem az agresszió felgyülemlésében - ezt az álláspontot igazolja egy 2007-es tanulmány is. Sokan pedig úgy vélik, hogy a játékok biztonságos lehetőséget garantálnak a tinédzsereknek, hogy egyes, önveszélyes tevékenységeket virtuális formában próbáljanak ki.

Azt is érdemes megjegyezni, hogy bár a videojátékok piaca napról napra növekszik, az erőszakos bűncselekmények száma csökkenő tendenciát mutat. És hiába állítják azt a játékokról, hogy függőséget okoznak, agresszívvé teszik a gyerekeket és rontják az iskolai teljesítményüket: az amerikai és európai tinédzserek egyre több időt töltenek videojátékokkal, de a többségük nem szenved viselkedési problémáktól, és az írásbeli teszteken sem értek el rosszabb eredményeket, mint azok a társaik, akik nem játszanak. A cikknek még közel sincs vége, tovább az Indexre!

Szerinted van egyértelmű összefüggés a videojátékok és az erőszakos cselekmények között?
Igen
vi MetaC neware
koalaaa M1LLR Mattz0r
van1r1a Mikee mylowteam
davcs1__- RG.ZEN tutu_as_help
hEX- Eddie0518 Creagan
Verebalkat reckon1337_- Kaza
nukedion_ junkies adrian8124
ElementFox
Nem
stelar superr0x Pene
ZeNiTH Roger_Fedoraer Zsirmo
Mooka-Miki Flava Aszti
XeRxEs Teddiii Lotaran
tiiidzse csab1k Jacquerie
-flash- quick ikarusz-V4dK4n
rudii T-BaG honeybunny
82_ nfown KooleN
_Zack Watch. caribou
NOEL piZsi.- MALLANCS
SATAN- qwes -faithless
ozy_ _GaLi_ Mandula
Blaziusz Oztree b1ksz
Dancients__Crx crNNN_ wrex
indexpapaMDFK LordMatteo DMC
stamy kRiko ne0teric_sAN
Bubicica silEnt_ Willpower
LMNT4L BrokeNN-LOL -pite-
SaiiD__- quadosati TRuve
cube. EnforcerHUN FALC0N
tusi pedalgep Bilux
tomypro ROLOO CorruptSOuls
blame yupa nzozzz
-DARVEX- vojum LADA_
Talpy GonzoHun cuteEED
xEER phoakes nuqu
Hexameter93 Konigstiger zsirszalona
Robi-Wan-Kenobi Mr.Metal fluidpwn
dafaQisdizz Hawkmoon92 rnx
ANANASz. Benistar bandessz
Shael08 MadgoatLOLZ valakimas
tarhaka deeper01 Mate15
fr3ddykru3g3r3
Talán
Gyurmi f.fecskeeeeeeeeeeeee OFF.gronix
k1ngxD savanya94 nana_San
moho Kanitati hexaleN
alakalaka BOUNTY SKPiggY
FREAKY- brekego bRAZER_
KHRiSTiAN

Kapcsolódó linkek

avatar #33
Az utsó mondathoz (nem az indexen): azért jobbak a tesztjeik mert többször puskáznak
Azért Éva lett utoljára teremtve, mert csak így lehetett elkerülni, hogy beleszóljon a teremtésbe.
avatar #32
Pene 2012. június 1. 7054 hozzászólás 10.
Válasz nyihah #31. hozzászólására
Ezt a debil cikket komolay.n fel lehet még hozni fél évenként?[img]http://static.ogc.hu/images/smiley/crying.png" alt="">


A kurva játék még mindig csak a kiváltó ok, de a kiváltó ok lehet egy lepke is. Pontosan ugyan akkora a kettőnek az esélye.

Amúgy ha én Sims 3 azok és leölök egy falut, akkor mit mondanak?
pont hogy örülnöd kéne annak, hogy ez a cikk már nem csak a szokásos szöveget löki. sőt, index színvonalhoz képest alaposan körül is van járva a téma.
http://techno.org/electronic-music-guide/music.swf
avatar #31
nyihah 2012. június 1. 1147 hozzászólás 309.
Ezt a debil cikket komolay.n fel lehet még hozni fél évenként?[img]http://static.ogc.hu/images/smiley/crying.png" alt="">


A kurva játék még mindig csak a kiváltó ok, de a kiváltó ok lehet egy lepke is. Pontosan ugyan akkora a kettőnek az esélye.

Amúgy ha én Sims 3 azok és leölök egy falut, akkor mit mondanak?
avatar #30
Aszti 2012. május 28. 34 hozzászólás 5162.
Továbbra is csak annyi (mint már eddig számtalanszor), hogy erőszakos cselekményt vált ki a videojáték a labilis szellemi/lelki vagy valamilyen "súlyos" életbeli hiányosságokat szenvedő emberekből. Másból nem, pont. Aki váltig állítja, hogy erőszakgeneráló hatása van, annak ismerőse/ ismerősének ismerőse járt rosszul. Ám ezeknek az embereknek a nézete nem fog változni, történjék akármi.
avatar #29
Válasz Dancients__Crx #25. hozzászólására
csak 1 skicc:
az ember ahogy idősödik az empátia folyamatosan romlik, és ez a világunk építi belénk. így ebbe belekötni olyan lenne, mintha a nitrogén belélegzése tiltott dolog lenne (nem akarom a szót használni: álszent)
Én ezt pont fordítva látom. Ha egy kicsit fiatalabb lennék,amikor nem igen volt számomra semminek sem visszatartó ereje,a darabonként másfél kilós acéltalpú, acélorrú lakatosbakancsomban gondolkodás nélkül ugráltam volna azokon a kezecskéken,amik nem oda való dolgokat irkálnak arc- és névtelenség homályába
rejtőzve bármilyen fórumon,chatben.,aztán max. a törött orrocskájával nyomkodhatná a billentyűket...
Ám ,mióta gyermekeim vannak,őket próbálom kisebb- nagyobb sikerrel nevelgetni,és igyekszem nem foglalkozni az ilyen dolgokkal,majd egyszer elmagyarázza más az ilyen Victor Hugo címszereplőknek az emberi egymás mellett élés alapvető
szabályait.Ezek a dolgok azonban bármikor szembejöhetnek veled bárhol és bármikor,így véleményem szerint a játék még plusz önuralomra nevel ezáltal,s nemhogy agresszívvé nem tesz,hanem mintegy felkészíti a fiatalokat az önuralom gyakorlására, a rengeteg komplett idióta elviselésére. A mai világ ilyen,nem tudjuk megváltoztatni,de ha pozitívan gondolkodunk nem lehet baj,játszhatunk akár kórboncnokos játékkal is,a határátlépéshez úgyis kelleni fog valami egyéb agyunkat rossz irányba terelgető dolog,ezeket nem szabad befogadni, és akkor nem lehet baj.
Fent leírtak szigorúan a magánvéleményemen alapulnak.
avatar #28
a lagtól leszek agresszív nem a játéktól
avatar #27
Roy-- 2012. május 22. 295 hozzászólás 1276.
Válasz -DSt- #18. hozzászólására
Olvastam ezt a cikket, amikor felkerült az oldalra, de nem különösebben keltette fel az érdeklődésemet, ezért nem gondoltam, hogy hozzá kellene szólnom. Egyrészt engem a téma nem mozgat meg különösebben, másrészt az addikciók-viselkedési addikciók terén - révén, hogy még nem tanultam - talán nem is vagyok eléggé kompetens szeméy. Bár találkoztam már velük önszorgalomból különböző szakirodalmakban és konferenciaelődadásokban, ennek ellenére én ezt egy igen komplex problémának tartom. Viszont mégis hozzászólok most, ha már többen megemlítették és valaki még PM-et is írt, ezt megtiszteltetésnek veszem, de azért írom ezt a bevezetőt, hogy ezt kezeljük inkább szubjektív véleményként, néhol objektív szakmai megalapozottsággal, mintsem teljes tényközlést. Természetesen véleményem az van, sőt még saját tapasztalatom is, ezzel sok kutatóval szemben előnyt is élvezek, és emiatt talán élvezhetőbb is lesz a többszempontú megközelítésem. Ha jól értelmeztem, amúgyis ez volt inkább a lényege a "felkéréseknek".

Tehát az én személyes véleményem az alapkérdésről: A videójáték/számítógépes játék elegendő okok lehetnek-e az erőszakos bűncselekmények elkövetésének, vagy éppen elsődleges facilitátorai-e azok kibontakozásának? A válaszom: Nem.
Ez egyértelműen egy multifaktoriális probléma. A videójáték és agresszivitás között még sok lépcső van és egészen biztos, hogy nem univerzális és közvetlen kapcsolatról beszélünk. Nem véletlen, hogy olyannyira ellentmondásosak az eredmények.

Ennek ellenére napjainkban hihetetlenül divatos kutatási témává váltak a számítógépes játékok egészének, illetve annak részterületeinek (RPG, FPS, Stratégia, Szimulátor) stb. vizsgálatai. A legtöbb kutatás más-más eredményekkel kecsegtet, vannak olyanok akik az agresszó okaként tekintenek rá, vannak akik a kognitív funkciók javulását feltételezik, némelyek pedig a szociális funkciók - empátia, alkalmazkodás, decentrálás és hasonlók - romlását látják ezekben. Sajnos azonban én azt látom, hogy ezen kutatások a 90%+ nem valid. Erről szólt is egyébként egy előadás a 2011-es MPT vándorgyűlésen. Tehát meglehetősen óvatosan kell ezeket a kiadott eredményeket kezelni, mert legtöbbször rengeteg módszertani hibát vétenek ezekben a vizsgálatokban - saját tapasztalat / játék ismeretének hiánya / játékos trendek ismeretének hiánya - stb. okokból. A különböző lobbykról nem is beszélve..

Én személy szerint azt gondolom, hogy a videójátéknak egyaránt vannak és lehetnek negatív, illetve pozitív hatásai is. Ugyanakkor nem mindegy, hogy milyen játék, és milyen korban, milyen családi háttér és milyen személyiség. Milyen szinten és hasonlók. Ezek azok amikbe a kutatók a tapasztalat hiányában a legkevésbé látnak bele. A játék dinamikájába. Pedig nem elhanyagolható tényezők. Ezekre majd a végén visszatérek, némely személyes példával. Most inkább a fő témára koncentrálok: Videójáték -» Agresszió -» Gyilkosság
Érdekes képlet. Millió lépes kimarad a logikai menetben és a legnagyobb jóindulattal is csak nagyon közvetett kapcsolatot tételeznék fel ezek között. A videójáték/számítógépes játékfüggőség (vis. addikció) tulajdonképpen nem sokban különbözik a normális addikcióktól (alkohol, drog). Menekülési útvonal. Hárítás.
?Tünet?
Tehát okozat. Tételezzük fel, hogy adott egy fiatal 7-8 éves gyerek és alkalmazkodási zavarokkal küzd az iskolában, vagy éppen otthon vannak családi problémák, amiket nem tud megoldani, ezért frusztrált lesz, esetleg agresszív, majd menekül, egyenes bele a számítógépes világba. Kóros szinten, túl sok időt tölt vele, a hiánya komoly problémát okoz és a legmeghatározóbb szerepet tölti majd be az életébe. Elindul egy folyamat. Ennek következtében a szociális funkciók és minden más tovább romlik. Ez a gyerek nyilvánvalóan zavart személyiségfejlődésben részesül, és komoly problémákat okoz majd neki a videójáték, de ebben az esetben a videójáték ok volt, vagy okozat? Emberünk éppen játszhatna batman-pókember figurákkal is napi 8 órába verekedősdit, hasonló funkcióromláshoz vezetne. Korunk terméke, hogy a XXI. században a kultúrspecifikus lehetőség a gép és a konzol.
Ugyanezt megnézhetjük egy normál fejlődésű gyereknél, akinek nincs semmi problémája, lövöldözik kicsit, hobbi szinten pár órában, esetleg többen, de ugyanúgy éli tovább az életét, ha az rendben ment előtte és szereti, elégedett vele. Nem lesznek negatív hatásai.

Térjünk át a másik cikkben említett képlethez: Videójáték -» Deszenzitizáció -» Empátia hiánya
Teljesen evidens, hogy azok a gyerekek akik elkezdenek napi x órában játszani és kimaradnak a normális szociális térből, azoknak csökken az empatikus készségük (kortárkapcsolatok hiánya, még akkoris ha az anya-gyerek kapcsolat esetlegesen nem sérült, bár a legtöbb esetben az alkalmazkodási zavarok, amelyek később elhárításhoz vezethetnek, már ennek a diszfunkcionalitásnak a talaján bontakoznak ki, de ezt most nem fejtegetem, ez messze túlmutat ezen a kommenten. Viszont releváns probléma ez is a témakör áttekintésében). Szóval az előző anológiához visszatérve, emberünk legózhatna 8 órát otthon, akkoris eljutnánk az empátia, decentráció, és más hasonló alkalmazkodási-szociális funkcióromláshoz.

Én speciel a számítógépes játékokat és a videójátékokat nem tartom csakis kizárólag negatívnak, vagy pozitívnak. A hatásai nem univerzálisak. Ez nem alkohol, nem drog, hogy közvetlen kapcsolatot lehet mutatni a szerhasználat és a káros hatások között. Ez függ a játéktól, a kortól, a személyiség érettségi szintjétől és sok más ezer tényezőtől. Nem tartom kizártnak, hogy a tanuláselméleti (Bandura) mechanizmusok alapján a lövöldözős FPS játékok kiválthatnak agressziót, módszert (fejbe késes gyilkos) és hasonlókat egy nagyon sérült személyiség esetén, de az nem a játék okozta hatás, hanem a személyiség súlyos problematikája, amit esetlegesen a játék, mint kulcsinger aktivál, de ha nem a játék, akkor majd aktivál más. Bizonyos játékok fejlesztik a reflexet, mások a gondolkodást, mások a figyelmet, mások a memóriát, logikát és stb. de ezek sem univerzális hatások, hanem attól függ, hogy ki milyen szinten űzi. Valaki a cs miatt jóval több dologra megtanul figyelni 1vx-ek, stb. által. Valaki hobbi szinten űzi, ugyanannyi, sőt több időbe, de nem, mert nem érdekli: ez által a példa által érhető, hogy milyen nehéz helyzetbe vannak a kutatók és miért követnek el annyi módszertani hiányosságot és miért is nem érdemes szerintem annyira ezzel a témával foglalkozni most.

Hatásokról ennyit röviden. Másik: Én speciel nem tartom jónak a túl sok géppel töltött időt. Ami szerintem mindenképp elmondható és talán ez univerzális, hogy minél több időt töltessz vele, mindegy hogy melyik játékkal, és milyen szinten, azzal annyi időt veszítessz, más, ennél sokkal hasznosabb tevékenységekből: sport, tanulás, szociális programok, stb. És ez szerintem rossz. Ez már az abszolút szubjektív része a dolognak, de szerintem ez ami leginkább megfogható, a negatív hatásai közül. Hiába a kollektív játék, a csapatjáték, és az ottani alkalmazkodás megtanulása (mert csben pl. ilyen is van, v. csapatjátékokban) de ugyanezaz életben sokkal többet ér. Tehát fejleszt is, de valójában nem is.

Én azt gondolom, hogy nem érdemes ezzel sok időt elcseszni, hobbinak jó, néha-néha semmi gond nincs vele, de annyi a lényeg, hogy függőnek lenni nem kifizetődő és nem a cikkben említett gyilkossági hajlam miatt, hanem a nem kifizetett idő miatt, amit eltöltessz vele.

Summa summarum: Az ilyen tragédiák hátterében általában a videójáték csak egy okozat, ami később válhat kulcsingerré, de sose ez a tragédia mögött álló elsődleges ok. (!szerintem!) Ami leginkább sérül ezzel az szerintem a szociabilitás, ha gyerekkorban kezdődik ez. Ez persze már később vezethet sok más problémához is, de ne felejtsük el, hogy már maga a videójáték függőség is a legtöbb esetben inkább okozat, mint ok, ennek következtében, nem innen indult a személyiségfejlődés zavara.
mennyiért béreled a szolgát , aki ezt mind leírta neked?
Mit teszel ha egy szörny közeledik feléd?? sssssssssssss+balegérgomb
avatar #26
-DSt- 2012. május 21. 6632 hozzászólás 12.
Válasz Dancients__Crx #25. hozzászólására
csak 1 skicc:
az ember ahogy idősödik az empátia folyamatosan romlik, és ez a világunk építi belénk. így ebbe belekötni olyan lenne, mintha a nitrogén belélegzése tiltott dolog lenne (nem akarom a szót használni: álszent)
Ezt az empátia az idősödéssel folyamatosan romlik, honnan veszed? (Valami kutatási eredmény?)

Én inkább azt gondolnám, hogy javul, ugyanis alapvetően tapasztalati úton fejlődő készségről beszélünk, amely a kapcsolatok által finomodik. Persze kivételt képeznek ez alól az olyan patológiák, mint az autizmus vagy éppen a pszichopátia, melyek hátterében részben vagy teljes egészben genetikai kórok áll (habár ez még mindig vitatt terület). Illetve amire most hirtelen asszociáltam az a koragyermekkori decentrálás készsége, ami szintén nem veleszületett, hanem a fejlődés során alakul ki. Empátia pedig ez nélkül aligha elképzelhető volna. Egyébként a fő alapmodellje az érzelmi oldalának az mégis az anya-gyerek kapcsolat, és később ennek mintájára alakul a többi kortárs kapcsolat és így tovább.

Inkább amiről te beszélsz az szerintem a túlzott individualizmus, ami valóban a nyugati világ terméke, de ez nem egyenlő szerintem az empátia csökkenésével. Legalábbis a szó valós értelmében nem, kiterjesztve talán. Egyébként én értem, hogy miről beszélsz (azt hiszem) csak a cikk az empátiás romlást nem erre használta, hanem a tényleges készség romlására, ezért írtam le, és kérdeztem rá, lehet te is erről beszélsz, csak akkor én nekem ez az empátia a korral előrehaladva folyamatosan romlik eredmény számomra új és egyben furcsa is.

Különben az individualizmus - amiről szerintem te beszélsz - az valóban a nyugati világ terméke, és a mai kor túlzott specifikuma. Én mondjuk személy szerint, valahol ezt nem tartom rossznak. Múltkor egy hosszabb kommentben fejtegettem az evolúciós elképzeléseim egy részét, ezért most nem tenném ezt meg újra, de röviden az ember evolúciósan önző, és ez a túlzott individualizmus, versenyzés valamilyen szinten adaptív is. Verseny nélkül nincs fejlődés, nem véletlen fejlődik a technika, a tudomány és minden ilyen ütemben. Persze az eszközök - mindenkit eltaposva vagy korrekten, vagy félig kooperatívan - nem mindegyek. A múltkori kommentemben erről is írtam röviden. Ez egyébként most meglehetősen offtopichoz vezet, de sokaktól hallom azt, hogy a világbéke, meg a szeretet-békesség-egyenlőség és hasonló eszmék milyen jót tennének a társadalomnak. Erről annyi a véleményem, hogy ezaz idill nem létezik, soha nem tudna létezni, csakha az embert genetikailag újra kódolnák. Különben se értek ezzel egyet, hogy ezt jót tenne, ha lehetne és persze ezért nem is lehet, mert az evolúció már csak ilyen paradoxon, ami lehet az hipotetikusan evolúciós, ami nincs az pedig valószínűleg nem az vagy még nem az (hatalmas amúgy ezaz irónia). Ez persze saját vélemény.

PS: Ja igen, amúgy semmi offenz. Csak érdeklődök. Bár gondolom nem is lehet a hangvételből annak venni :D
NOMEN EST OMEN
avatar #25
Válasz -DSt- #18. hozzászólására
Olvastam ezt a cikket, amikor felkerült az oldalra, de nem különösebben keltette fel az érdeklődésemet, ezért nem gondoltam, hogy hozzá kellene szólnom. Egyrészt engem a téma nem mozgat meg különösebben, másrészt az addikciók-viselkedési addikciók terén - révén, hogy még nem tanultam - talán nem is vagyok eléggé kompetens szeméy. Bár találkoztam már velük önszorgalomból különböző szakirodalmakban és konferenciaelődadásokban, ennek ellenére én ezt egy igen komplex problémának tartom. Viszont mégis hozzászólok most, ha már többen megemlítették és valaki még PM-et is írt, ezt megtiszteltetésnek veszem, de azért írom ezt a bevezetőt, hogy ezt kezeljük inkább szubjektív véleményként, néhol objektív szakmai megalapozottsággal, mintsem teljes tényközlést. Természetesen véleményem az van, sőt még saját tapasztalatom is, ezzel sok kutatóval szemben előnyt is élvezek, és emiatt talán élvezhetőbb is lesz a többszempontú megközelítésem. Ha jól értelmeztem, amúgyis ez volt inkább a lényege a "felkéréseknek".

Tehát az én személyes véleményem az alapkérdésről: A videójáték/számítógépes játék elegendő okok lehetnek-e az erőszakos bűncselekmények elkövetésének, vagy éppen elsődleges facilitátorai-e azok kibontakozásának? A válaszom: Nem.
Ez egyértelműen egy multifaktoriális probléma. A videójáték és agresszivitás között még sok lépcső van és egészen biztos, hogy nem univerzális és közvetlen kapcsolatról beszélünk. Nem véletlen, hogy olyannyira ellentmondásosak az eredmények.

Ennek ellenére napjainkban hihetetlenül divatos kutatási témává váltak a számítógépes játékok egészének, illetve annak részterületeinek (RPG, FPS, Stratégia, Szimulátor) stb. vizsgálatai. A legtöbb kutatás más-más eredményekkel kecsegtet, vannak olyanok akik az agresszó okaként tekintenek rá, vannak akik a kognitív funkciók javulását feltételezik, némelyek pedig a szociális funkciók - empátia, alkalmazkodás, decentrálás és hasonlók - romlását látják ezekben. Sajnos azonban én azt látom, hogy ezen kutatások a 90%+ nem valid. Erről szólt is egyébként egy előadás a 2011-es MPT vándorgyűlésen. Tehát meglehetősen óvatosan kell ezeket a kiadott eredményeket kezelni, mert legtöbbször rengeteg módszertani hibát vétenek ezekben a vizsgálatokban - saját tapasztalat / játék ismeretének hiánya / játékos trendek ismeretének hiánya - stb. okokból. A különböző lobbykról nem is beszélve..

Én személy szerint azt gondolom, hogy a videójátéknak egyaránt vannak és lehetnek negatív, illetve pozitív hatásai is. Ugyanakkor nem mindegy, hogy milyen játék, és milyen korban, milyen családi háttér és milyen személyiség. Milyen szinten és hasonlók. Ezek azok amikbe a kutatók a tapasztalat hiányában a legkevésbé látnak bele. A játék dinamikájába. Pedig nem elhanyagolható tényezők. Ezekre majd a végén visszatérek, némely személyes példával. Most inkább a fő témára koncentrálok: Videójáték -» Agresszió -» Gyilkosság
Érdekes képlet. Millió lépes kimarad a logikai menetben és a legnagyobb jóindulattal is csak nagyon közvetett kapcsolatot tételeznék fel ezek között. A videójáték/számítógépes játékfüggőség (vis. addikció) tulajdonképpen nem sokban különbözik a normális addikcióktól (alkohol, drog). Menekülési útvonal. Hárítás.
?Tünet?
Tehát okozat. Tételezzük fel, hogy adott egy fiatal 7-8 éves gyerek és alkalmazkodási zavarokkal küzd az iskolában, vagy éppen otthon vannak családi problémák, amiket nem tud megoldani, ezért frusztrált lesz, esetleg agresszív, majd menekül, egyenes bele a számítógépes világba. Kóros szinten, túl sok időt tölt vele, a hiánya komoly problémát okoz és a legmeghatározóbb szerepet tölti majd be az életébe. Elindul egy folyamat. Ennek következtében a szociális funkciók és minden más tovább romlik. Ez a gyerek nyilvánvalóan zavart személyiségfejlődésben részesül, és komoly problémákat okoz majd neki a videójáték, de ebben az esetben a videójáték ok volt, vagy okozat? Emberünk éppen játszhatna batman-pókember figurákkal is napi 8 órába verekedősdit, hasonló funkcióromláshoz vezetne. Korunk terméke, hogy a XXI. században a kultúrspecifikus lehetőség a gép és a konzol.
Ugyanezt megnézhetjük egy normál fejlődésű gyereknél, akinek nincs semmi problémája, lövöldözik kicsit, hobbi szinten pár órában, esetleg többen, de ugyanúgy éli tovább az életét, ha az rendben ment előtte és szereti, elégedett vele. Nem lesznek negatív hatásai.

Térjünk át a másik cikkben említett képlethez: Videójáték -» Deszenzitizáció -» Empátia hiánya
Teljesen evidens, hogy azok a gyerekek akik elkezdenek napi x órában játszani és kimaradnak a normális szociális térből, azoknak csökken az empatikus készségük (kortárkapcsolatok hiánya, még akkoris ha az anya-gyerek kapcsolat esetlegesen nem sérült, bár a legtöbb esetben az alkalmazkodási zavarok, amelyek később elhárításhoz vezethetnek, már ennek a diszfunkcionalitásnak a talaján bontakoznak ki, de ezt most nem fejtegetem, ez messze túlmutat ezen a kommenten. Viszont releváns probléma ez is a témakör áttekintésében). Szóval az előző anológiához visszatérve, emberünk legózhatna 8 órát otthon, akkoris eljutnánk az empátia, decentráció, és más hasonló alkalmazkodási-szociális funkcióromláshoz.

Én speciel a számítógépes játékokat és a videójátékokat nem tartom csakis kizárólag negatívnak, vagy pozitívnak. A hatásai nem univerzálisak. Ez nem alkohol, nem drog, hogy közvetlen kapcsolatot lehet mutatni a szerhasználat és a káros hatások között. Ez függ a játéktól, a kortól, a személyiség érettségi szintjétől és sok más ezer tényezőtől. Nem tartom kizártnak, hogy a tanuláselméleti (Bandura) mechanizmusok alapján a lövöldözős FPS játékok kiválthatnak agressziót, módszert (fejbe késes gyilkos) és hasonlókat egy nagyon sérült személyiség esetén, de az nem a játék okozta hatás, hanem a személyiség súlyos problematikája, amit esetlegesen a játék, mint kulcsinger aktivál, de ha nem a játék, akkor majd aktivál más. Bizonyos játékok fejlesztik a reflexet, mások a gondolkodást, mások a figyelmet, mások a memóriát, logikát és stb. de ezek sem univerzális hatások, hanem attól függ, hogy ki milyen szinten űzi. Valaki a cs miatt jóval több dologra megtanul figyelni 1vx-ek, stb. által. Valaki hobbi szinten űzi, ugyanannyi, sőt több időbe, de nem, mert nem érdekli: ez által a példa által érhető, hogy milyen nehéz helyzetbe vannak a kutatók és miért követnek el annyi módszertani hiányosságot és miért is nem érdemes szerintem annyira ezzel a témával foglalkozni most.

Hatásokról ennyit röviden. Másik: Én speciel nem tartom jónak a túl sok géppel töltött időt. Ami szerintem mindenképp elmondható és talán ez univerzális, hogy minél több időt töltessz vele, mindegy hogy melyik játékkal, és milyen szinten, azzal annyi időt veszítessz, más, ennél sokkal hasznosabb tevékenységekből: sport, tanulás, szociális programok, stb. És ez szerintem rossz. Ez már az abszolút szubjektív része a dolognak, de szerintem ez ami leginkább megfogható, a negatív hatásai közül. Hiába a kollektív játék, a csapatjáték, és az ottani alkalmazkodás megtanulása (mert csben pl. ilyen is van, v. csapatjátékokban) de ugyanezaz életben sokkal többet ér. Tehát fejleszt is, de valójában nem is.

Én azt gondolom, hogy nem érdemes ezzel sok időt elcseszni, hobbinak jó, néha-néha semmi gond nincs vele, de annyi a lényeg, hogy függőnek lenni nem kifizetődő és nem a cikkben említett gyilkossági hajlam miatt, hanem a nem kifizetett idő miatt, amit eltöltessz vele.

Summa summarum: Az ilyen tragédiák hátterében általában a videójáték csak egy okozat, ami később válhat kulcsingerré, de sose ez a tragédia mögött álló elsődleges ok. (!szerintem!) Ami leginkább sérül ezzel az szerintem a szociabilitás, ha gyerekkorban kezdődik ez. Ez persze már később vezethet sok más problémához is, de ne felejtsük el, hogy már maga a videójáték függőség is a legtöbb esetben inkább okozat, mint ok, ennek következtében, nem innen indult a személyiségfejlődés zavara.
csak 1 skicc:
az ember ahogy idősödik az empátia folyamatosan romlik, és ez a világunk építi belénk. így ebbe belekötni olyan lenne, mintha a nitrogén belélegzése tiltott dolog lenne (nem akarom a szót használni: álszent)
avatar #24
SPARXS 2012. május 20. 620 hozzászólás 622.
Szerintem inkább az illetőt körülvevő környezet okoz olyan mentális problémát,amit már nem tud se segítséggel se anélkül megoldani, ezért csinálja azt,amit. 1-2 éve volt ez a pécsi lövöldözés,ahol 1-2 embert megölt egy fiatal egyetemista.Mint később kiderült a 2 áldozat folyamatosan piszkálgatta ezt a jóembert,akinél elszakadt a cérna és meg lett az eredménye.Attól, hogy valaki játszik az nem jelent semmit,ezek a dolgok a legtöbb esetben genetikailag öröklődnek,az, hogy otthon mit lát azt nem lehet alapul venni,mert az embernek magának kell rájönnie arra, hogy mi a jó és mi a rossz.Egyébként még pár éve reaper-el egy mix során mi is belefutottunk egy kicsit az átlagnál agresszívebb elmebetegbe,aki torka szakadtából üvöltötte a mikrofonba, hogy majd megkeres minket és meg fog majd késelni.
avatar #23
bambi 2012. május 19. 14 hozzászólás 7803.
ez az egész jelenség, egy a sok, média által felnagyított kamuprobléma közül. becsületes nevén a "hírkövetés elve". Ugyanezt csinálták a 90-es években az akciófilmekkel is.
Amúgy meg, aki hajlamos a bekattanásra, az előbb-utóbb be is fog kattani függetlenül attól, hogy játszik-e erőszakos játékkal, vagy sem.
avatar #22
nzozzz 2012. május 19. 98 hozzászólás 2875.
Aki h*ly, elmebajos, annak tök mindegy mivel játszik, akinek meg van ép esze, az meg tisztába van vele, hogy mit csinálhat a játékban és mit a valóságban.
avatar #21
Válasz Hexameter93 #20. hozzászólására
Nekem az egyéni véleményem az erről a dolgokról ,hogy a fiatalabb korosztályra figyeljenek oda a szülők!Bár én voltam kb 9-10 éves mikor megkaptam első gépem és először Quake 3-maztam az öcsém pedig mivel én idősebb vagyok el tudta lesni tőlem hogy mivel is szeretne játszani szóval a lényeg, hogy 6-7 évesen kipróbálta a Gta Vice Cityt is (persze oda volt rá figyelve) és most 11 éves és se nem gyilkos se nem függő,jó tanuló vannak barátai és ez mind a szüleim jó nevelésétől függött.Szóval jó nevelés mellett a gyerek már fiatal korában meg tudja különböztetni a játékot a valóságtól szerintem.Más részről pedig egy 18 éves ember mint én is vagyok ha nem tudja megkülönböztetni a játékot a valóságtól annak bajai vannak aminek kell hogy legyenek észrevehető jelei.A függőségről meg annyit hogy aki nem tudja eldönteni hogy építi a jövőjét vagy ki visz még egy pályát inkább hát ott is vannak elég nagy gondok szerintem....Pl: Én nekem most volt az írásbeli és előtte 1 hónapig kb a gépet nem kapcsoltam be.Mindenki próbálja megtalálni az egyensúlyt,hogy maradjon ideje tanulni,dolgozni,sportolni,bulizni,haverokkal lenni stb és a videó játék csak egy kellemes kikapcsolódás legyen számára ezek mellett.
plusz
1
avatar #20
Nekem az egyéni véleményem az erről a dolgokról ,hogy a fiatalabb korosztályra figyeljenek oda a szülők!Bár én voltam kb 9-10 éves mikor megkaptam első gépem és először Quake 3-maztam az öcsém pedig mivel én idősebb vagyok el tudta lesni tőlem hogy mivel is szeretne játszani szóval a lényeg, hogy 6-7 évesen kipróbálta a Gta Vice Cityt is (persze oda volt rá figyelve) és most 11 éves és se nem gyilkos se nem függő,jó tanuló vannak barátai és ez mind a szüleim jó nevelésétől függött.Szóval jó nevelés mellett a gyerek már fiatal korában meg tudja különböztetni a játékot a valóságtól szerintem.Más részről pedig egy 18 éves ember mint én is vagyok ha nem tudja megkülönböztetni a játékot a valóságtól annak bajai vannak aminek kell hogy legyenek észrevehető jelei.A függőségről meg annyit hogy aki nem tudja eldönteni hogy építi a jövőjét vagy ki visz még egy pályát inkább hát ott is vannak elég nagy gondok szerintem....Pl: Én nekem most volt az írásbeli és előtte 1 hónapig kb a gépet nem kapcsoltam be.Mindenki próbálja megtalálni az egyensúlyt,hogy maradjon ideje tanulni,dolgozni,sportolni,bulizni,haverokkal lenni stb és a videó játék csak egy kellemes kikapcsolódás legyen számára ezek mellett.
avatar #19
Válasz -DSt- #18. hozzászólására
Olvastam ezt a cikket, amikor felkerült az oldalra, de nem különösebben keltette fel az érdeklődésemet, ezért nem gondoltam, hogy hozzá kellene szólnom. Egyrészt engem a téma nem mozgat meg különösebben, másrészt az addikciók-viselkedési addikciók terén - révén, hogy még nem tanultam - talán nem is vagyok eléggé kompetens szeméy. Bár találkoztam már velük önszorgalomból különböző szakirodalmakban és konferenciaelődadásokban, ennek ellenére én ezt egy igen komplex problémának tartom. Viszont mégis hozzászólok most, ha már többen megemlítették és valaki még PM-et is írt, ezt megtiszteltetésnek veszem, de azért írom ezt a bevezetőt, hogy ezt kezeljük inkább szubjektív véleményként, néhol objektív szakmai megalapozottsággal, mintsem teljes tényközlést. Természetesen véleményem az van, sőt még saját tapasztalatom is, ezzel sok kutatóval szemben előnyt is élvezek, és emiatt talán élvezhetőbb is lesz a többszempontú megközelítésem. Ha jól értelmeztem, amúgyis ez volt inkább a lényege a "felkéréseknek".

Tehát az én személyes véleményem az alapkérdésről: A videójáték/számítógépes játék elegendő okok lehetnek-e az erőszakos bűncselekmények elkövetésének, vagy éppen elsődleges facilitátorai-e azok kibontakozásának? A válaszom: Nem.
Ez egyértelműen egy multifaktoriális probléma. A videójáték és agresszivitás között még sok lépcső van és egészen biztos, hogy nem univerzális és közvetlen kapcsolatról beszélünk. Nem véletlen, hogy olyannyira ellentmondásosak az eredmények.

Ennek ellenére napjainkban hihetetlenül divatos kutatási témává váltak a számítógépes játékok egészének, illetve annak részterületeinek (RPG, FPS, Stratégia, Szimulátor) stb. vizsgálatai. A legtöbb kutatás más-más eredményekkel kecsegtet, vannak olyanok akik az agresszó okaként tekintenek rá, vannak akik a kognitív funkciók javulását feltételezik, némelyek pedig a szociális funkciók - empátia, alkalmazkodás, decentrálás és hasonlók - romlását látják ezekben. Sajnos azonban én azt látom, hogy ezen kutatások a 90%+ nem valid. Erről szólt is egyébként egy előadás a 2011-es MPT vándorgyűlésen. Tehát meglehetősen óvatosan kell ezeket a kiadott eredményeket kezelni, mert legtöbbször rengeteg módszertani hibát vétenek ezekben a vizsgálatokban - saját tapasztalat / játék ismeretének hiánya / játékos trendek ismeretének hiánya - stb. okokból. A különböző lobbykról nem is beszélve..

Én személy szerint azt gondolom, hogy a videójátéknak egyaránt vannak és lehetnek negatív, illetve pozitív hatásai is. Ugyanakkor nem mindegy, hogy milyen játék, és milyen korban, milyen családi háttér és milyen személyiség. Milyen szinten és hasonlók. Ezek azok amikbe a kutatók a tapasztalat hiányában a legkevésbé látnak bele. A játék dinamikájába. Pedig nem elhanyagolható tényezők. Ezekre majd a végén visszatérek, némely személyes példával. Most inkább a fő témára koncentrálok: Videójáték -» Agresszió -» Gyilkosság
Érdekes képlet. Millió lépes kimarad a logikai menetben és a legnagyobb jóindulattal is csak nagyon közvetett kapcsolatot tételeznék fel ezek között. A videójáték/számítógépes játékfüggőség (vis. addikció) tulajdonképpen nem sokban különbözik a normális addikcióktól (alkohol, drog). Menekülési útvonal. Hárítás.
?Tünet?
Tehát okozat. Tételezzük fel, hogy adott egy fiatal 7-8 éves gyerek és alkalmazkodási zavarokkal küzd az iskolában, vagy éppen otthon vannak családi problémák, amiket nem tud megoldani, ezért frusztrált lesz, esetleg agresszív, majd menekül, egyenes bele a számítógépes világba. Kóros szinten, túl sok időt tölt vele, a hiánya komoly problémát okoz és a legmeghatározóbb szerepet tölti majd be az életébe. Elindul egy folyamat. Ennek következtében a szociális funkciók és minden más tovább romlik. Ez a gyerek nyilvánvalóan zavart személyiségfejlődésben részesül, és komoly problémákat okoz majd neki a videójáték, de ebben az esetben a videójáték ok volt, vagy okozat? Emberünk éppen játszhatna batman-pókember figurákkal is napi 8 órába verekedősdit, hasonló funkcióromláshoz vezetne. Korunk terméke, hogy a XXI. században a kultúrspecifikus lehetőség a gép és a konzol.
Ugyanezt megnézhetjük egy normál fejlődésű gyereknél, akinek nincs semmi problémája, lövöldözik kicsit, hobbi szinten pár órában, esetleg többen, de ugyanúgy éli tovább az életét, ha az rendben ment előtte és szereti, elégedett vele. Nem lesznek negatív hatásai.

Térjünk át a másik cikkben említett képlethez: Videójáték -» Deszenzitizáció -» Empátia hiánya
Teljesen evidens, hogy azok a gyerekek akik elkezdenek napi x órában játszani és kimaradnak a normális szociális térből, azoknak csökken az empatikus készségük (kortárkapcsolatok hiánya, még akkoris ha az anya-gyerek kapcsolat esetlegesen nem sérült, bár a legtöbb esetben az alkalmazkodási zavarok, amelyek később elhárításhoz vezethetnek, már ennek a diszfunkcionalitásnak a talaján bontakoznak ki, de ezt most nem fejtegetem, ez messze túlmutat ezen a kommenten. Viszont releváns probléma ez is a témakör áttekintésében). Szóval az előző anológiához visszatérve, emberünk legózhatna 8 órát otthon, akkoris eljutnánk az empátia, decentráció, és más hasonló alkalmazkodási-szociális funkcióromláshoz.

Én speciel a számítógépes játékokat és a videójátékokat nem tartom csakis kizárólag negatívnak, vagy pozitívnak. A hatásai nem univerzálisak. Ez nem alkohol, nem drog, hogy közvetlen kapcsolatot lehet mutatni a szerhasználat és a káros hatások között. Ez függ a játéktól, a kortól, a személyiség érettségi szintjétől és sok más ezer tényezőtől. Nem tartom kizártnak, hogy a tanuláselméleti (Bandura) mechanizmusok alapján a lövöldözős FPS játékok kiválthatnak agressziót, módszert (fejbe késes gyilkos) és hasonlókat egy nagyon sérült személyiség esetén, de az nem a játék okozta hatás, hanem a személyiség súlyos problematikája, amit esetlegesen a játék, mint kulcsinger aktivál, de ha nem a játék, akkor majd aktivál más. Bizonyos játékok fejlesztik a reflexet, mások a gondolkodást, mások a figyelmet, mások a memóriát, logikát és stb. de ezek sem univerzális hatások, hanem attól függ, hogy ki milyen szinten űzi. Valaki a cs miatt jóval több dologra megtanul figyelni 1vx-ek, stb. által. Valaki hobbi szinten űzi, ugyanannyi, sőt több időbe, de nem, mert nem érdekli: ez által a példa által érhető, hogy milyen nehéz helyzetbe vannak a kutatók és miért követnek el annyi módszertani hiányosságot és miért is nem érdemes szerintem annyira ezzel a témával foglalkozni most.

Hatásokról ennyit röviden. Másik: Én speciel nem tartom jónak a túl sok géppel töltött időt. Ami szerintem mindenképp elmondható és talán ez univerzális, hogy minél több időt töltessz vele, mindegy hogy melyik játékkal, és milyen szinten, azzal annyi időt veszítessz, más, ennél sokkal hasznosabb tevékenységekből: sport, tanulás, szociális programok, stb. És ez szerintem rossz. Ez már az abszolút szubjektív része a dolognak, de szerintem ez ami leginkább megfogható, a negatív hatásai közül. Hiába a kollektív játék, a csapatjáték, és az ottani alkalmazkodás megtanulása (mert csben pl. ilyen is van, v. csapatjátékokban) de ugyanezaz életben sokkal többet ér. Tehát fejleszt is, de valójában nem is.

Én azt gondolom, hogy nem érdemes ezzel sok időt elcseszni, hobbinak jó, néha-néha semmi gond nincs vele, de annyi a lényeg, hogy függőnek lenni nem kifizetődő és nem a cikkben említett gyilkossági hajlam miatt, hanem a nem kifizetett idő miatt, amit eltöltessz vele.

Summa summarum: Az ilyen tragédiák hátterében általában a videójáték csak egy okozat, ami később válhat kulcsingerré, de sose ez a tragédia mögött álló elsődleges ok. (!szerintem!) Ami leginkább sérül ezzel az szerintem a szociabilitás, ha gyerekkorban kezdődik ez. Ez persze már később vezethet sok más problémához is, de ne felejtsük el, hogy már maga a videójáték függőség is a legtöbb esetben inkább okozat, mint ok, ennek következtében, nem innen indult a személyiségfejlődés zavara.
érdekes, ty!
avatar #18
-DSt- 2012. május 17. 6632 hozzászólás 12.
Olvastam ezt a cikket, amikor felkerült az oldalra, de nem különösebben keltette fel az érdeklődésemet, ezért nem gondoltam, hogy hozzá kellene szólnom. Egyrészt engem a téma nem mozgat meg különösebben, másrészt az addikciók-viselkedési addikciók terén - révén, hogy még nem tanultam - talán nem is vagyok eléggé kompetens szeméy. Bár találkoztam már velük önszorgalomból különböző szakirodalmakban és konferenciaelődadásokban, ennek ellenére én ezt egy igen komplex problémának tartom. Viszont mégis hozzászólok most, ha már többen megemlítették és valaki még PM-et is írt, ezt megtiszteltetésnek veszem, de azért írom ezt a bevezetőt, hogy ezt kezeljük inkább szubjektív véleményként, néhol objektív szakmai megalapozottsággal, mintsem teljes tényközlést. Természetesen véleményem az van, sőt még saját tapasztalatom is, ezzel sok kutatóval szemben előnyt is élvezek, és emiatt talán élvezhetőbb is lesz a többszempontú megközelítésem. Ha jól értelmeztem, amúgyis ez volt inkább a lényege a "felkéréseknek".

Tehát az én személyes véleményem az alapkérdésről: A videójáték/számítógépes játék elegendő okok lehetnek-e az erőszakos bűncselekmények elkövetésének, vagy éppen elsődleges facilitátorai-e azok kibontakozásának? A válaszom: Nem.
Ez egyértelműen egy multifaktoriális probléma. A videójáték és agresszivitás között még sok lépcső van és egészen biztos, hogy nem univerzális és közvetlen kapcsolatról beszélünk. Nem véletlen, hogy olyannyira ellentmondásosak az eredmények.

Ennek ellenére napjainkban hihetetlenül divatos kutatási témává váltak a számítógépes játékok egészének, illetve annak részterületeinek (RPG, FPS, Stratégia, Szimulátor) stb. vizsgálatai. A legtöbb kutatás más-más eredményekkel kecsegtet, vannak olyanok akik az agresszó okaként tekintenek rá, vannak akik a kognitív funkciók javulását feltételezik, némelyek pedig a szociális funkciók - empátia, alkalmazkodás, decentrálás és hasonlók - romlását látják ezekben. Sajnos azonban én azt látom, hogy ezen kutatások a 90%+ nem valid. Erről szólt is egyébként egy előadás a 2011-es MPT vándorgyűlésen. Tehát meglehetősen óvatosan kell ezeket a kiadott eredményeket kezelni, mert legtöbbször rengeteg módszertani hibát vétenek ezekben a vizsgálatokban - saját tapasztalat / játék ismeretének hiánya / játékos trendek ismeretének hiánya - stb. okokból. A különböző lobbykról nem is beszélve..

Én személy szerint azt gondolom, hogy a videójátéknak egyaránt vannak és lehetnek negatív, illetve pozitív hatásai is. Ugyanakkor nem mindegy, hogy milyen játék, és milyen korban, milyen családi háttér és milyen személyiség. Milyen szinten és hasonlók. Ezek azok amikbe a kutatók a tapasztalat hiányában a legkevésbé látnak bele. A játék dinamikájába. Pedig nem elhanyagolható tényezők. Ezekre majd a végén visszatérek, némely személyes példával. Most inkább a fő témára koncentrálok: Videójáték -» Agresszió -» Gyilkosság
Érdekes képlet. Millió lépes kimarad a logikai menetben és a legnagyobb jóindulattal is csak nagyon közvetett kapcsolatot tételeznék fel ezek között. A videójáték/számítógépes játékfüggőség (vis. addikció) tulajdonképpen nem sokban különbözik a normális addikcióktól (alkohol, drog). Menekülési útvonal. Hárítás.
?Tünet?
Tehát okozat. Tételezzük fel, hogy adott egy fiatal 7-8 éves gyerek és alkalmazkodási zavarokkal küzd az iskolában, vagy éppen otthon vannak családi problémák, amiket nem tud megoldani, ezért frusztrált lesz, esetleg agresszív, majd menekül, egyenes bele a számítógépes világba. Kóros szinten, túl sok időt tölt vele, a hiánya komoly problémát okoz és a legmeghatározóbb szerepet tölti majd be az életébe. Elindul egy folyamat. Ennek következtében a szociális funkciók és minden más tovább romlik. Ez a gyerek nyilvánvalóan zavart személyiségfejlődésben részesül, és komoly problémákat okoz majd neki a videójáték, de ebben az esetben a videójáték ok volt, vagy okozat? Emberünk éppen játszhatna batman-pókember figurákkal is napi 8 órába verekedősdit, hasonló funkcióromláshoz vezetne. Korunk terméke, hogy a XXI. században a kultúrspecifikus lehetőség a gép és a konzol.
Ugyanezt megnézhetjük egy normál fejlődésű gyereknél, akinek nincs semmi problémája, lövöldözik kicsit, hobbi szinten pár órában, esetleg többen, de ugyanúgy éli tovább az életét, ha az rendben ment előtte és szereti, elégedett vele. Nem lesznek negatív hatásai.

Térjünk át a másik cikkben említett képlethez: Videójáték -» Deszenzitizáció -» Empátia hiánya
Teljesen evidens, hogy azok a gyerekek akik elkezdenek napi x órában játszani és kimaradnak a normális szociális térből, azoknak csökken az empatikus készségük (kortárkapcsolatok hiánya, még akkoris ha az anya-gyerek kapcsolat esetlegesen nem sérült, bár a legtöbb esetben az alkalmazkodási zavarok, amelyek később elhárításhoz vezethetnek, már ennek a diszfunkcionalitásnak a talaján bontakoznak ki, de ezt most nem fejtegetem, ez messze túlmutat ezen a kommenten. Viszont releváns probléma ez is a témakör áttekintésében). Szóval az előző anológiához visszatérve, emberünk legózhatna 8 órát otthon, akkoris eljutnánk az empátia, decentráció, és más hasonló alkalmazkodási-szociális funkcióromláshoz.

Én speciel a számítógépes játékokat és a videójátékokat nem tartom csakis kizárólag negatívnak, vagy pozitívnak. A hatásai nem univerzálisak. Ez nem alkohol, nem drog, hogy közvetlen kapcsolatot lehet mutatni a szerhasználat és a káros hatások között. Ez függ a játéktól, a kortól, a személyiség érettségi szintjétől és sok más ezer tényezőtől. Nem tartom kizártnak, hogy a tanuláselméleti (Bandura) mechanizmusok alapján a lövöldözős FPS játékok kiválthatnak agressziót, módszert (fejbe késes gyilkos) és hasonlókat egy nagyon sérült személyiség esetén, de az nem a játék okozta hatás, hanem a személyiség súlyos problematikája, amit esetlegesen a játék, mint kulcsinger aktivál, de ha nem a játék, akkor majd aktivál más. Bizonyos játékok fejlesztik a reflexet, mások a gondolkodást, mások a figyelmet, mások a memóriát, logikát és stb. de ezek sem univerzális hatások, hanem attól függ, hogy ki milyen szinten űzi. Valaki a cs miatt jóval több dologra megtanul figyelni 1vx-ek, stb. által. Valaki hobbi szinten űzi, ugyanannyi, sőt több időbe, de nem, mert nem érdekli: ez által a példa által érhető, hogy milyen nehéz helyzetbe vannak a kutatók és miért követnek el annyi módszertani hiányosságot és miért is nem érdemes szerintem annyira ezzel a témával foglalkozni most.

Hatásokról ennyit röviden. Másik: Én speciel nem tartom jónak a túl sok géppel töltött időt. Ami szerintem mindenképp elmondható és talán ez univerzális, hogy minél több időt töltessz vele, mindegy hogy melyik játékkal, és milyen szinten, azzal annyi időt veszítessz, más, ennél sokkal hasznosabb tevékenységekből: sport, tanulás, szociális programok, stb. És ez szerintem rossz. Ez már az abszolút szubjektív része a dolognak, de szerintem ez ami leginkább megfogható, a negatív hatásai közül. Hiába a kollektív játék, a csapatjáték, és az ottani alkalmazkodás megtanulása (mert csben pl. ilyen is van, v. csapatjátékokban) de ugyanezaz életben sokkal többet ér. Tehát fejleszt is, de valójában nem is.

Én azt gondolom, hogy nem érdemes ezzel sok időt elcseszni, hobbinak jó, néha-néha semmi gond nincs vele, de annyi a lényeg, hogy függőnek lenni nem kifizetődő és nem a cikkben említett gyilkossági hajlam miatt, hanem a nem kifizetett idő miatt, amit eltöltessz vele.

Summa summarum: Az ilyen tragédiák hátterében általában a videójáték csak egy okozat, ami később válhat kulcsingerré, de sose ez a tragédia mögött álló elsődleges ok. (!szerintem!) Ami leginkább sérül ezzel az szerintem a szociabilitás, ha gyerekkorban kezdődik ez. Ez persze már később vezethet sok más problémához is, de ne felejtsük el, hogy már maga a videójáték függőség is a legtöbb esetben inkább okozat, mint ok, ennek következtében, nem innen indult a személyiségfejlődés zavara.
NOMEN EST OMEN
avatar #17
k1ngxD 2012. május 16. 2643 hozzászólás 89.
Egyrészről igaz, mert vannak olyan emberek akik ténylegesen bekattannak a játékok miatt, és később ehhez fog vezetni.Anno volt egy cikk arról is, hogy a társának a fejébe szúrta a kést: ő pl. komolyan vette/veszi, miközben ez nem vérre menő harc.Ha később bajai vannak, akkor forduljon pszichológushoz (vagy DSt-hez) és oldja meg a problémáit.
Másrészről ahogy a cikkben is olvashattuk: "Egyes vélekedések szerint a videojáték épp hogy a feszültség levezetésében segít, nem az agresszió felgyülemlésében - ezt az álláspontot igazolja egy 2007-es tanulmány is." és a következő oldal elolvasása után van akire pozitívan hatnak a játékok, akár az ismerőseitekre, vagy esetleg rátok.
És végén a kérdés szerintem: Talán, hisz megint feljön a fejbeszúrt 18 éves fiú és a haverja(i) téma, mert rajtakapta csaláson a játékost.

Az akciófilmekkel ellentétben (ahol néző vagy), ott is érezhet az ember egy kényszert, ami arra késztet hogy muszáj megtennem/megtennie, vagy akármi.
avatar #16
pedalgep 2012. május 16. 969 hozzászólás 377.
Pl. az akciófilmekkel ellentétben - ahol passzív szemlélőként van jelen a néző - a játékokban aktívan is részt vesz, ezért szerintem csökkentheti is az agressziót a játék. Nem is azt látom problémának, hogy agresszívvá tesz minket a játék - habár egy multis játékban sokkal könnyebb elvonatkoztatni a képernyőn látottaktól, míg a single arról szól(na), hogy bele is éld magad.

A gond az, hogy érzéketlenné tesz. Egy Manhunt után már érezheti úgy az ember, hogy őt nem hatja meg annak a látványa, ha nejlonzacskóval halálra fojtogat egy ember egy másikat, stb. Mondjuk akinek egészséges élete van, az nem süllyed apátiába az ilyen hatásoktól, de egy érzelmileg sekélyes, agresszióra hajlamos embernél megadhatja a szükséges lökést.

Egyébként már a 2 VH-ban és Vietnámban is mesterségesen tüzelték fel az amerikai katonák harci kedvét, persze ez kormányszinten már el is fogadható dolog ugye...
avatar #15
Leakadhatnának végre erről a témáról ... Ha valakiben ott van az agresszióra való hajlam, pláne a gyilkolásra való hajlam, annak nem kell semmiféle videó játék hogy gyilkossá váljon. Az hogy van pár elvetemült aki amellett hogy tömeggyilkos etc. "brutálisnak" bélyegzett játékokkal játszott az egy dolog, csak a sok okostojás az ilyen ipari hulladékok létezésével próbálja negatívan feltüntetni a videó játékokat. Jó néhány éve játszok már különféle "brutális" játékokkal, mégse fordult meg egyszer sem a fejemben hogy lemészároljam a családomat ... valószínűleg nem is fog. Ezen az alapon akkor A. H. is hardcore játékfüggő lehetett, mert milliókat küldött a halálba, vagy Sztálin, és még lehetne sorolni. Amúgy meg nevelés kérdése az egész, talán ha sok szülő odafigyelne a gyermekére, normálisan nevelné, nem csak leültetné a gép elé ahol aztán hozzájut mindenféle nem neki való dologhoz, akkor nem válna felnőtt korára retardálttá sok gyerek.
avatar #14
Válasz Dancients__Crx #8. hozzászólására
forrás: index.hu ne penét ócsárold

cikkhez:
Teljesen egyszerű a képlet: gondoljatok bele, hogy hány gamer van a világon, akik napi szinten játszanak. Ezután most számoljuk össze hogy évente hány ember kattan be (hány fiatal, hány "gamer"), akik utána a játékra terelik a vádat, és hogy a játék tette őket ilyenné. Sok millió vs évente pár eset. Elég nyan-nyan százalékos arány jönne ki.
Azzal mellesleg meg senki nem foglalkozik, hogy az őrült lelki, és családi háttere milyen volt. Az apja verte? Kit érdekel? Az anyja alkesz nyan-nyan? Le van nyan-nyanva! A sulijában napi szinten megalázzák? Nem fontos. Az viszont biztos kiváltó ok, hogy napi 4-10 órát gamelt, és oda menekült a problémái elől. Nem a játéktól kattannak be az ilyenek, hanem az emberektől. Vagy tiltsuk be az embereket?
Jó nem tagadom, lehet nem egészséges hogy lődöz, meg mészárol játékokban az ember, de ez a teljes képhez elenyésző darabot ad hozzá (másik meg hogy TVben ugyanúgy kapja az ember az ilyen képi világot)

Másik: ezer, meg ezer olyan dolog van ami károsabb, vagy "több embert öl meg". Ha az ember leül játszani, lelő pár nemlétező valakit/valamit, nem történik semmi. Viszont ha elmegy benyan-nyanni, nekiállhat kötekedni, törni zúzni, stb stb
Az alkohol pl mennyi embert öl évente? Hány ember / család életét teszi tönkre? Azt nem akarja betiltani senki...

Mind1 szokásos kettős mérce. Egyszerűbb bűnbakot kikiáltani, mint valós okokat megtalálni, és azok ellen tenni.
nem Penét ócsárolom :wtf: csak mondtam neki hogy ez hülyeség..
avatar #13
Válasz Dancients__Crx #11. hozzászólására
Nem értem a gondolatmeneted. Miért jó ha nő bennünk az agresszió? Ez kinek jó? "pont erre találták ki" kicsoda? a játékfejlesztők? Miért? Játékfejlesztőknek mi érdeke lenne benne? Egyáltalán növeli e az agressziót, vagy épp csökkenti, levezeti? Pl. te ezt is tényként közlöd, hogy növeli az agressziót, de ez is vita tárgya. Etnikumokat szembeállítjuk mi magunkkal ahhoz nem kell felsőbb vezetés. Szar életkörülmény a fenntarthatatlan rendszer szülötte dolog. Egyáltalán nem vágom mire akarsz kilyukadni ezzel amiket írtál. Feltételezed azt, hogy MINDEN manipulálva van, és minden irányítva van közvetlenül. Ez badarság. Tény hogy vannak hatalmasok, akik kb. meghatározzák a világ sorsát, a dolgok megítélését, de túl sok amit te mondasz.

Mibe kéne belegondoljak? Ismétlem magam: hány millió gamer van? És csak nézd meg hogy közülük hány utcán gyilkoló, vagy nem is, hanem legyen csak kötekedő, erőszakos, agresszív ember, és még mindig elenyésző százalékot kapsz. És igen így nézem, mert ez mutatja meg, hogy igaz e a történet. Kirívó esetek mindig is lesznek, mert emberekről van szó, de ez olyan, mintha pár gyorshajtó, száguldozó (akik sportot űznek a szabálytalankodásból) miatt, nem vezethetne senki autót.
Évente pár alkalommal tényleg megtörténnek gyilkosságok, és rá van kenve a videó játékokra mint kiváltó okra, de megint ismétlem magam: sose nézik meg a hátterét a gyilkosnak (legalábbis a média nem, és a közvélemény nem). Soha. Mutass 1 példát, ahol teljesen mintapolgár életet él, minden gond, és probléma nélkül az emberke, nincs mentális betegsége, csak sokat gamel, és elkezd gyilkolni.

Felteszel egy kérdést, érvelsz valami mellett, utána a saját példáddal cáfolod meg. Néztél TV-t, játszottál, vannak problémáid, mégse gyilkolsz. AKKOR MIRŐL BESZÉLÜNK? Ráadásul itt már behoztad a TV-t is, ami pedig megint ugyanaz a kategória: senki nem támadja az erőszakos filmeket ezekben az esetekben.

Egészséges, épp elméjű emberből nem vált ki ilyen hatást a játék. Aki meg beteg, az e nélkül is előbb, vagy utóbb dühöngő őrült lesz szerintem. Agresszió meg hol nem ér a mai világban? Otthon ahol az alkesz apád megver, csak úgy, vagy a hírekben? Vagy a mesékben? Esetleg úton, útfélen? Nem egy békés világban élünk ahol ez a fő probléma, és ez az ördög ami kivált minden rosszat. Vagy ha már rossz dolgoknál tartunk, akkor kezdjünk ott hogy Afrikában éheznek, mi meg ilyen hülyeségen vitatkozunk (már mint emberiség, nem a fórumra értem), és költünk pénzt a kutatásokra.

Mivel múltban már történtek félreértések ezért megjegyzem: a fentebb leírtak nem ellened szólnak, nem támadó jelleggel írtam, pusztán véleményem tükrözik. :vigyor::vigyor::vigyor:
nem nagyon akartam belemenni, mert nem az oldalhoz tartozik, de ha kérded akkor a válaszom illumináti...

elég sokan szkeptikusak ezzel a témában eleinte, de később mikor már elkezded érteni a világ nagy dolgait, nagy eseményeit akkor már máshogyan látsz sok mindent...

ajánlom neked is a témát, látszik reálisan látod a dolgokat, te is olyan szinten rákapnál, mint én...
avatar #12
Nekem is ezt magyarázzák állandóan. Bár én nem vettem észre, hogy agresszívabb lennék ettől.:vigyor: Sőt, kevésbé vagyok agresszív miután játszok egy óra BFBC2-őt.:kacsint:
avatar #11
Válasz nRwn_qsRRR #10. hozzászólására
jól érvelsz és sok okosság van abba amit mondasz, de ezeket a játékokat pont erre találták ki...és ne úgy nézd, hogy 1000-ből 1 vagy akármilyen kicsi, elhanyagolható százalékról beszélhetünk, hanem azt kell nézni, hogy az agresszió növelésére ez az egyik fegyverük, amik már kis korban "megrontanak" minket...emellett a tv, az etnikumok szembeállítása egymással, a nyan-nyan életkörülmény etc. etc. mind mind az ideget az agressziót hozzák ki belőlünk (ismét megjegyzem nem csak erről szól a fáma, fontos a neveltetés, az, hogy alapból volt e valami baja a fejben vagy, hogy hol élsz a világban és milyen a környezeted)

gondolj csak bele...a világon nem 1 hír szólt arról, hogy ez meg az szanaszét lőtte a tanárát és vagy a diáktársait..és nem csak egyetemisták, sőt továbbmegyek nem csak gimnazisták hajtottak végre ilyen "hőstetteket" az elmúlt években, hanem (általános iskolások!) IS! Egy tizenéves GYEREK, honnan tudja, hogy mire való a fegyver? Honnan szedi az öldöklést? Mikor kiskoromban nem értettem egyet a szülőkkel vagy problémám volt bizonyos dolgokkal én világgá mentem...de nem mészároltam le senkit, főleg nem a saját családomat...erre cáfolj rá, hogy nem a tv, és a videó játékok hatása...

szerint ez a téma olyan szinten komplex, hogy mi "egyszerűbb" emberek nem érthetjük, hogy a játékoknak, filmeknek etc. etc. milyen közvetett és közvetlen hatásai vannak a szellemi fejlődésünkre, döntőképességünkre....

1ébként érdekes és jó cikk! Köszönjük Pene!
Nem értem a gondolatmeneted. Miért jó ha nő bennünk az agresszió? Ez kinek jó? "pont erre találták ki" kicsoda? a játékfejlesztők? Miért? Játékfejlesztőknek mi érdeke lenne benne? Egyáltalán növeli e az agressziót, vagy épp csökkenti, levezeti? Pl. te ezt is tényként közlöd, hogy növeli az agressziót, de ez is vita tárgya. Etnikumokat szembeállítjuk mi magunkkal ahhoz nem kell felsőbb vezetés. Szar életkörülmény a fenntarthatatlan rendszer szülötte dolog. Egyáltalán nem vágom mire akarsz kilyukadni ezzel amiket írtál. Feltételezed azt, hogy MINDEN manipulálva van, és minden irányítva van közvetlenül. Ez badarság. Tény hogy vannak hatalmasok, akik kb. meghatározzák a világ sorsát, a dolgok megítélését, de túl sok amit te mondasz.

Mibe kéne belegondoljak? Ismétlem magam: hány millió gamer van? És csak nézd meg hogy közülük hány utcán gyilkoló, vagy nem is, hanem legyen csak kötekedő, erőszakos, agresszív ember, és még mindig elenyésző százalékot kapsz. És igen így nézem, mert ez mutatja meg, hogy igaz e a történet. Kirívó esetek mindig is lesznek, mert emberekről van szó, de ez olyan, mintha pár gyorshajtó, száguldozó (akik sportot űznek a szabálytalankodásból) miatt, nem vezethetne senki autót.
Évente pár alkalommal tényleg megtörténnek gyilkosságok, és rá van kenve a videó játékokra mint kiváltó okra, de megint ismétlem magam: sose nézik meg a hátterét a gyilkosnak (legalábbis a média nem, és a közvélemény nem). Soha. Mutass 1 példát, ahol teljesen mintapolgár életet él, minden gond, és probléma nélkül az emberke, nincs mentális betegsége, csak sokat gamel, és elkezd gyilkolni.

Felteszel egy kérdést, érvelsz valami mellett, utána a saját példáddal cáfolod meg. Néztél TV-t, játszottál, vannak problémáid, mégse gyilkolsz. AKKOR MIRŐL BESZÉLÜNK? Ráadásul itt már behoztad a TV-t is, ami pedig megint ugyanaz a kategória: senki nem támadja az erőszakos filmeket ezekben az esetekben.

Egészséges, épp elméjű emberből nem vált ki ilyen hatást a játék. Aki meg beteg, az e nélkül is előbb, vagy utóbb dühöngő őrült lesz szerintem. Agresszió meg hol nem ér a mai világban? Otthon ahol az alkesz apád megver, csak úgy, vagy a hírekben? Vagy a mesékben? Esetleg úton, útfélen? Nem egy békés világban élünk ahol ez a fő probléma, és ez az ördög ami kivált minden rosszat. Vagy ha már rossz dolgoknál tartunk, akkor kezdjünk ott hogy Afrikában éheznek, mi meg ilyen hülyeségen vitatkozunk (már mint emberiség, nem a fórumra értem), és költünk pénzt a kutatásokra.

Mivel múltban már történtek félreértések ezért megjegyzem: a fentebb leírtak nem ellened szólnak, nem támadó jelleggel írtam, pusztán véleményem tükrözik. :vigyor::vigyor::vigyor:
avatar #10
Válasz Dancients__Crx #8. hozzászólására
forrás: index.hu ne penét ócsárold

cikkhez:
Teljesen egyszerű a képlet: gondoljatok bele, hogy hány gamer van a világon, akik napi szinten játszanak. Ezután most számoljuk össze hogy évente hány ember kattan be (hány fiatal, hány "gamer"), akik utána a játékra terelik a vádat, és hogy a játék tette őket ilyenné. Sok millió vs évente pár eset. Elég nyan-nyan százalékos arány jönne ki.
Azzal mellesleg meg senki nem foglalkozik, hogy az őrült lelki, és családi háttere milyen volt. Az apja verte? Kit érdekel? Az anyja alkesz nyan-nyan? Le van nyan-nyanva! A sulijában napi szinten megalázzák? Nem fontos. Az viszont biztos kiváltó ok, hogy napi 4-10 órát gamelt, és oda menekült a problémái elől. Nem a játéktól kattannak be az ilyenek, hanem az emberektől. Vagy tiltsuk be az embereket?
Jó nem tagadom, lehet nem egészséges hogy lődöz, meg mészárol játékokban az ember, de ez a teljes képhez elenyésző darabot ad hozzá (másik meg hogy TVben ugyanúgy kapja az ember az ilyen képi világot)

Másik: ezer, meg ezer olyan dolog van ami károsabb, vagy "több embert öl meg". Ha az ember leül játszani, lelő pár nemlétező valakit/valamit, nem történik semmi. Viszont ha elmegy benyan-nyanni, nekiállhat kötekedni, törni zúzni, stb stb
Az alkohol pl mennyi embert öl évente? Hány ember / család életét teszi tönkre? Azt nem akarja betiltani senki...

Mind1 szokásos kettős mérce. Egyszerűbb bűnbakot kikiáltani, mint valós okokat megtalálni, és azok ellen tenni.
jól érvelsz és sok okosság van abba amit mondasz, de ezeket a játékokat pont erre találták ki...és ne úgy nézd, hogy 1000-ből 1 vagy akármilyen kicsi, elhanyagolható százalékról beszélhetünk, hanem azt kell nézni, hogy az agresszió növelésére ez az egyik fegyverük, amik már kis korban "megrontanak" minket...emellett a tv, az etnikumok szembeállítása egymással, a nyan-nyan életkörülmény etc. etc. mind mind az ideget az agressziót hozzák ki belőlünk (ismét megjegyzem nem csak erről szól a fáma, fontos a neveltetés, az, hogy alapból volt e valami baja a fejben vagy, hogy hol élsz a világban és milyen a környezeted)

gondolj csak bele...a világon nem 1 hír szólt arról, hogy ez meg az szanaszét lőtte a tanárát és vagy a diáktársait..és nem csak egyetemisták, sőt továbbmegyek nem csak gimnazisták hajtottak végre ilyen "hőstetteket" az elmúlt években, hanem (általános iskolások!) IS! Egy tizenéves GYEREK, honnan tudja, hogy mire való a fegyver? Honnan szedi az öldöklést? Mikor kiskoromban nem értettem egyet a szülőkkel vagy problémám volt bizonyos dolgokkal én világgá mentem...de nem mészároltam le senkit, főleg nem a saját családomat...erre cáfolj rá, hogy nem a tv, és a videó játékok hatása...

szerint ez a téma olyan szinten komplex, hogy mi "egyszerűbb" emberek nem érthetjük, hogy a játékoknak, filmeknek etc. etc. milyen közvetett és közvetlen hatásai vannak a szellemi fejlődésünkre, döntőképességünkre....

1ébként érdekes és jó cikk! Köszönjük Pene!
avatar #9
silEnt_ 2012. május 16. 866 hozzászólás 427.
Válasz Dancients__Crx #8. hozzászólására
forrás: index.hu ne penét ócsárold

cikkhez:
Teljesen egyszerű a képlet: gondoljatok bele, hogy hány gamer van a világon, akik napi szinten játszanak. Ezután most számoljuk össze hogy évente hány ember kattan be (hány fiatal, hány "gamer"), akik utána a játékra terelik a vádat, és hogy a játék tette őket ilyenné. Sok millió vs évente pár eset. Elég nyan-nyan százalékos arány jönne ki.
Azzal mellesleg meg senki nem foglalkozik, hogy az őrült lelki, és családi háttere milyen volt. Az apja verte? Kit érdekel? Az anyja alkesz nyan-nyan? Le van nyan-nyanva! A sulijában napi szinten megalázzák? Nem fontos. Az viszont biztos kiváltó ok, hogy napi 4-10 órát gamelt, és oda menekült a problémái elől. Nem a játéktól kattannak be az ilyenek, hanem az emberektől. Vagy tiltsuk be az embereket?
Jó nem tagadom, lehet nem egészséges hogy lődöz, meg mészárol játékokban az ember, de ez a teljes képhez elenyésző darabot ad hozzá (másik meg hogy TVben ugyanúgy kapja az ember az ilyen képi világot)

Másik: ezer, meg ezer olyan dolog van ami károsabb, vagy "több embert öl meg". Ha az ember leül játszani, lelő pár nemlétező valakit/valamit, nem történik semmi. Viszont ha elmegy benyan-nyanni, nekiállhat kötekedni, törni zúzni, stb stb
Az alkohol pl mennyi embert öl évente? Hány ember / család életét teszi tönkre? Azt nem akarja betiltani senki...

Mind1 szokásos kettős mérce. Egyszerűbb bűnbakot kikiáltani, mint valós okokat megtalálni, és azok ellen tenni.
+++
Juhy: minden kis gyökér átmegy madj rajtunk | Juhy: szegény taki is ivarérett lassan
avatar #8
Válasz Jacquerie #2. hozzászólására
Ez hülyeség Pene..
A Videójátéktól senki nem lesz gyilkos. Hallottam olyan esetről hogy az illető játszotta az 1.6-ot és akkkor lekéselte iskolatársát.. Hülyeség,mivel annak a srácnak volt más baja is,lehet hogy beteg volt,nem a játék miatt.:vigyor:
forrás: index.hu ne penét ócsárold

cikkhez:
Teljesen egyszerű a képlet: gondoljatok bele, hogy hány gamer van a világon, akik napi szinten játszanak. Ezután most számoljuk össze hogy évente hány ember kattan be (hány fiatal, hány "gamer"), akik utána a játékra terelik a vádat, és hogy a játék tette őket ilyenné. Sok millió vs évente pár eset. Elég nyan-nyan százalékos arány jönne ki.
Azzal mellesleg meg senki nem foglalkozik, hogy az őrült lelki, és családi háttere milyen volt. Az apja verte? Kit érdekel? Az anyja alkesz nyan-nyan? Le van nyan-nyanva! A sulijában napi szinten megalázzák? Nem fontos. Az viszont biztos kiváltó ok, hogy napi 4-10 órát gamelt, és oda menekült a problémái elől. Nem a játéktól kattannak be az ilyenek, hanem az emberektől. Vagy tiltsuk be az embereket?
Jó nem tagadom, lehet nem egészséges hogy lődöz, meg mészárol játékokban az ember, de ez a teljes képhez elenyésző darabot ad hozzá (másik meg hogy TVben ugyanúgy kapja az ember az ilyen képi világot)

Másik: ezer, meg ezer olyan dolog van ami károsabb, vagy "több embert öl meg". Ha az ember leül játszani, lelő pár nemlétező valakit/valamit, nem történik semmi. Viszont ha elmegy benyan-nyanni, nekiállhat kötekedni, törni zúzni, stb stb
Az alkohol pl mennyi embert öl évente? Hány ember / család életét teszi tönkre? Azt nem akarja betiltani senki...

Mind1 szokásos kettős mérce. Egyszerűbb bűnbakot kikiáltani, mint valós okokat megtalálni, és azok ellen tenni.
avatar #7
Válasz nRwn_qsRRR #6. hozzászólására
ugyan-ugyan...az ilyesfajta videó játékok, ahogyan a filmek legnagyobb része is azért készült, hogy egyrészt elbutítsák az embereket és növeljék bennük az agressziót...de természetesen ez nem vetíthető ki mindenkire, hiszen ebben a neveltetés és a szocializálódás, a környezet rengeteget számít...örülnék ha DST is hozzászólna a témához, mint pszichológus, hiszen neki sokkal nagyobb rálátása van ezekre a dolgokra...de ideje lenne minden embernek felfogni, hogy ez is, mint oly sok más dolog csakis az agymosást szolgálja...
Pene és DST kifejthetné a véleményét ezzel a témával kapcsolatban, mert sztem sok embert érdekelne és sokat lehetne tanulni belőle...
avatar #6
ugyan-ugyan...az ilyesfajta videó játékok, ahogyan a filmek legnagyobb része is azért készült, hogy egyrészt elbutítsák az embereket és növeljék bennük az agressziót...de természetesen ez nem vetíthető ki mindenkire, hiszen ebben a neveltetés és a szocializálódás, a környezet rengeteget számít...örülnék ha DST is hozzászólna a témához, mint pszichológus, hiszen neki sokkal nagyobb rálátása van ezekre a dolgokra...de ideje lenne minden embernek felfogni, hogy ez is, mint oly sok más dolog csakis az agymosást szolgálja...
avatar #5
shaddam 2012. május 16. 906 hozzászólás 409.
Az örök téma. Aki valamit is ért a játékokhoz az tudja hogy nem lehet tőle jobban bekattanni mint egy filmtől. Aki nem ért hozzá annak meg fölösleges magyarázni.6 évesen láttam az alient és játszottam doommal, megkockáztatom épelméjű vagyok. Én mindenesetre örülök hogy vannak olyan játékok amelyeket leginkább felnőttek (inkább ide számítom magam a 20 évemmel mint a 12 éves csésekhez) számára érdekes, ők tudják igazán értékelni.És nem azért mert belek meg csöcs, hanem komoly/komor, érdekes témaválasztás, hangulat. Akinek a heavy rain mond valamit az tudja miről beszélek.
"When the battlefield is under total control, war becomes routine." Solid Snake
avatar #4
Oztree 2012. május 16. 199 hozzászólás 1739.
Valamilyen szinten valóban növeli az agressziót. De nyílván, egy épelméjü embernél ez nem számít. Akinek alapból van egy kis agybaja, annál jobban elképzelhető hogy nagyobb mértékben nő az agresszió, és könyebben lesz ideges, vagy ingerült

De ki tudja... Lehet így képeznek ki minket a III. Világháborúra :D
avatar #3
Nyilván növeli az agressziót valamilyen szinten,nehéz elhinni hogy ezek miatt gyilkolna bárki is. Bár japánban akadnak ilyenek szerintem!
avatar #2
Ez hülyeség Pene..
A Videójátéktól senki nem lesz gyilkos. Hallottam olyan esetről hogy az illető játszotta az 1.6-ot és akkkor lekéselte iskolatársát.. Hülyeség,mivel annak a srácnak volt más baja is,lehet hogy beteg volt,nem a játék miatt.:vigyor:
avatar #1
Foleg, ha szarjatekokat adnak, ki akkor az embernek a kedve megy el... Nem lesz agresziv,csak ideges...
Im living in the future for more information check my profile! Offcourse there are lots of missunderstanding in life everywhere but I dont care about thoose little things!!!