Mumble Nézet News Hasábok Régi Játék oldalak Szolgáltatás oldalak Partner oldalak
Bezárás

CSHU - Hungarian Counter-Strike Portal

Hét replayeTovább

minimap

Infi vs Fly

Mivel játszol?

Médialesen 2012. június 24. Pene 2 hozzászólás 13337 olvasás Címkék: szavazás

Mivel játszol?

Újra eltelt két év, s megint itt az idő, hogy megháláljuk az Indexnek azt a hajszálvékony fonalat, amit pár szerkesztő a cikkeivel a hardcore játékosok, a casual réteg, illetve a teljesen laikus közösség között még mindig fenntart. A havi rendszerességgel a címlapon is felbukkanó blogbejegyzések és cikkek azok, amik rendszeresen tudatják a "néppel", hogy mi, játékosok még mindig létezünk.

S hogy most épp miről is van szó? A már-már szokásosnak mondható videojátékos felmérésükről.

A felmérést nem tekinthetjük reprezentatívnak, ugyanis elsősorban a gazdagabb, fiatalabb, nagyvárosi és iskolázottabb rétegek teszik ki az oldal olvasóinak nagyobbik hányadát, de ez ne tántorítson el senkit a kitöltéstől. Mielőtt azonban belevetnénk magunkat a nagy ikszelgetésbe, érdemes legalább rápillantani az eddigi két felmérés eredményeire. Ezek alapján több szempontból sem követtük a nemzetközi trendeket.

Legszembetűnőbb különbség a fejlettebb világ átlagától a különféle konzolok és PC-k arányában mutatkozik meg. De jobban belegondolva ez nem is meglepő, már ha az utóbbi fél évtizedet nem csak játékos, de gazdasági szempontból is vizsgáljuk. A számítógép szinte már megint luxuscikknek számít (a konzolokról nem is beszélve), pedig sokak nem csak kikapcsolódásra, hanem munkaeszközként is használják. Az elmúlt két évet figyelembe véve, s azt, hogy sokan most fizették/fizetik vissza a devizahitelüket is, nem várható e trend megváltozása.

Szintén a magyar népesség "komoly" vásárlóerejét mutatta meg, hogy a felmérésben résztvevők többsége nem tervezte semmilyen új eszköz beszerzését. Ha pedig mégis "arra vetemedett volna", hogy vásárol valamit, az PC lett volna (ami, mint az előbb is jeleztem, sokszor inkább munkaeszköz, mintsem "játékgép"). Nem sokat kockáztatok, ha kijelentem: itt sem fog változás bekövetkezni.

Szignifikáns eltérés mutatkozott a kérdőívet kitöltők nemi eloszlásában is. Míg a nagyobb nemzetközi felmérések 65%-35%, 60%-40% körülire teszik a férfi és női játékosok megoszlását (előbbiek javára), addig ez itt 90%-10% körüli eloszlást mutatott. A Facebook utóbbi években történő robbanásszerű hazai elterjedése, és az azon keresztül játszott játékok hada valószínűleg módosítani fogja ezt a számot (ha nem, akkor ráfogjuk arra, hogy megint kevés nő töltötte ki a kérdőívet).

Érdekes volt látni, hogy míg a fejlett országokban el-eljátszogatnak a munkahelyükön is az emberek, addig itthon ez nem jellemző. Habár nem tudni, hogy ez azt mutatja-e, hogy a céges rendszergazdik szűrik hatékonyan a különféle portokat és a flash játékokat kínáló oldalakat (köztük elsősorban a Facebookot), vagy éppen azt, hogy tényleg ennyire szorgos-munkás nép a magyar... Miután én nem az utóbbira tippelek, így szerény véleményem szerint ezen a téren megindul a felzárkózás, és ez tükröződni is fog a mostani kérdőív eredményeit vizsgálva.

Végül pedig érdemes kiemelni, hogy az előző felmérés szerint a "multiplayer játékok (vagyis amelyekkel egyszerre több ember játszik egymással vagy egymás ellen) fogyasztási szokásai sem sokat változtak: a válaszolók 22 százaléka továbbra is kerüli, 27 százalék pedig csak évente néhányszor próbálja ki ezeket. Havonta néhányszor 15 százalék, heti és napi rendszerességgel pedig 18-18 százalék látogatja az online arénákat. Ők elsősorban az online szerepjátékok, a stratégiai és az akciójátékok rajongói közül kerültek ki, nem meglepő módon."

Még több érdekesség itt és itt található, elolvasásuk után pedig nincs is más hátra, minthogy tényleg kitöltsétek a kérdőívet (két perc), hogy megint megtudhassuk mi a helyzet a játékosok világában. Te mivel játszol?

avatar #2
továbbra sem gamer aki flash játékokat tol munka helyett, még akkor sem ha a híres index írja ezt
http://static.mellbimbo.eu/files/2012/05/01/541359-20120501-qRWIOp.gif

de plusz pont a phiúk zenéjéért
avatar #1
shaddam 2012. június 21. 906 hozzászólás 409.
Azt hiszem nem panaszkodok. Bár fáj hogy a vita mellé nem tudtam x-et rakni. No msjd legközelebb...
"When the battlefield is under total control, war becomes routine." Solid Snake