Mumble Nézet News Hasábok Régi Játék oldalak Szolgáltatás oldalak Partner oldalak
Bezárás

CSHU - Hungarian Counter-Strike Portal

Hét replayeTovább

minimap

Infi vs Fly

GY.I.K - Mielőtt eltévednénk az oldalon

2009. november 21. Pene 22671 olvasás

GY.I.K - Mielőtt eltévednénk az oldalon

HÍREK

Az előző verzióig gyakorlatilag a blogbejegyzések mintáját követték a híreink, és a hosszabb irományokat leszámítva, kattintás nélkül mindent elolvashattatok a főoldalon. Ennek előnye volt, hogy egyszerűen követhetőek voltak a hírek, és a legtöbb információért még klikkelni sem kellett, ellenben így az oldal megnyitásakor jóval kevesebb hír volt elérhető számotokra görgetés nélkül.

A mostani oldal szakít az 500 pixel széles hírezés hagyományával, és részben a teljes kronológiai sorrenddel is, ami lehet, hogy elsőre körülményesebbnek tűnik majd néhányatok számára, de higgyétek el, hogy ha megszokjátok, akkor sokkal könnyebben juttok majd a számotokra leginkább releváns információ birtokába.

Az új oldalon minden hírhez tartozik majd egy cím és egy „lead” is, azaz egy olyan 1-2 mondatos bevezető szöveg, ami tömören összefoglalja az adott hír lényegét. Ennek előnye, hogy mindenki egyszerűen ki tudja szűrni, hogy mit olvasson el, és mit nem, valamint így jóval több hírt tudunk egyszerre a főoldalon tartani. A hírek azonban nem egymás alatt foglalnak majd helyet ömlesztve, hanem 2 oszlopba rendezve, a 8 általunk létrehozott kategória egyikébe lesznek besorolva, azon belül természetesen kronológiai sorrendbe.

A hírek címe alatt láthatjátok mindig a hír publikálásának idejét, a szerző nevét, a hozzászólások számát, és egy olvasottsági adatot is, ami azt mutatja, hogy hányan néztétek meg az aktuális bejegyzést. Ez korábban csak a két oldalas irományoknál volt elérhető számunkra, azonban ez egy nagyon fontos visszajelzés a hírezőknek, hiszen nem mindig a több hozzászólás jelenti a nagyobb érdeklődést, így mi is kapunk egy precízebb képet az igényeitekről.

A hír címére kattintva a teljes hírhez juthattok, amit már 700 pixel széles területen olvashattok, ez közel a másfélszerese a régi hírfelületének, ezért sokkal egyszerűbben és átláthatóbban tudunk majd megtölteni egy-egy bejegyzést vagy coveraget tartalommal. Kevésbé lesznek zsúfoltak a táblázatok, áttekinthetőbbek lesznek a hosszabb cikkek, és ízlésesebben lesznek tálalva a kiemelt meccshírek is. A hír alján természetesen ott lesz a jól megszokott hozzászólási lehetőség, a fórum, erről azonban egy kicsit később, most nézzük meg közelebbről a hírkategóriákat.

HÍRKATEGÓRIÁK

Az új hírezési rendszernek köszönhetően nagyon fontos szerepet kapnak majd a hírkategóriák, amit leszűkítettünk 8, egymástól könnyen elhatárolható kategóriára, hogy pontosan tudjátok majd, mit hol keressetek. Ezekről egy kicsit részletesebben:

Scene hírek – Ide tartozik majd az összes külföldi és hazai átigazolásos hír. Ha valaki csapatot, szervezetet vagy csak klánnevet vált, akkor itt olvashattok majd róla.

eSports hírek – Itt adunk majd hírt a közelgő ligákról, LAN-okról, versenyekről, és egyéb olyan eseményektől, amik hatással vannak az eSports világára. Ide kerülnek majd a esti mérkőzések, a Steam frissítésekről szóló hírek, vagy ha valamelyik gyártó új egeret, egérpadot dob piacra, stb…

Coverage – Azt hiszem ez nem szorul különösebb bemutatásra. Itt találhatjátok majd a közvetítéseinket a számunkra érdekes online ligákról és LAN-okról, a megszokott „minden info egyetlen hírben” rendszerben.

Leírás – Azt hiszem ez sem szorul különösebb bemutatásra. Itt találhatjátok az adott oldal játék mondjainak vagy verzióinak részletesebb elírását, bemutatását.

Cikkek – Ez a kategória értelemszerűen a hosszabb irományokat fogja majd rejteni. Ide kerülnek az interjúk, a tesztek, az egy-egy témát boncolgató, elmélkedő írások, külföldi cikk esetén a fordítások, illetve a cikksorozataink is.

Eyecandy – Ide jön minden audio-vizuális anyag, amit csak el tudtok képzelni. Itt láthatjátok majd a Napi Skill videókat, ide kerülnek majd a moviehírek is, retrovideók, valamint azok a vadhajtások, amiket hét képének küldtetek be, de a „Ti küldtétek” rovatban landolt.

Médialesen – Továbbra is átvesszük majd azokat a máshol publikált cikkeket, amik szorosan nem állnak közel az oldal profiljához, de témájukat illetően esetleg érdekelhetik az olvasóinkat. Régebben ezeket az írásokat sajtófigyelő logóval olvashattátok.

15 perc hírnév – Ebben a rovatban lesznek publikálva a klánhíreitek, és a blogjaitok. Igen lesz BLOG! A klánhírek és a blogok szabályairól közvetlenül ez alatt fogok írni, de azt előjáróban elmondhatom, hogy ide csak olyan igényesen megfogalmazott és megformált írások kerülhetnek ki, amivel nincs dolga a szerkesztőségnek, csak egyszerűen át kell vennünk tőletek az anyagot a főoldalra. A hír beküldése funkció tehát megszűnik az oldalon, hiszen van lehetőségetek a saját klánoldalatokon, vagy blogotokban publikálni bármit, ami bizonyos esetekben a főoldal ezen részén is landolhat. Egy okkal több tehát, hogy igényesen használjátok a blogolást és klánhírezést.

Közlemény – Ide kerülnek azok az írások, amik az oldal működésével kapcsolatosak, fontos szerepet játszanak az OGC lapcsalád életében. Itt kaphattok majd információt az OGC szervereket érintő változásokról, pályázatokról, felhívásokról, illetve itt publikálunk majd néha olyan kérdéseket is, amikor elmondhatjátok a véleményeteket a fórumban.

KLÁNHÍREK/BLOGOK

Az egyik legnagyobb újítás az oldalon, hogy a klánhírek mellett már blogokat is írhattok. Az első értelemszerűen csapathoz lesz rendelve, míg a második felhasználóhoz. A két lehetőség miatt azonban szigorú szabályok vonatkoznak a klánhírekre és a blogokra is egyaránt.

Klánhírek - Ide csak olyat írjatok, ami fontos változásról számol be a klánotok életében. Ha valaki elhagyja a csapatot, ha lineup csere történik, ha neveztek egy LAN-ra vagy versenyre, esetleg egy LAN-ról akartok beszámolót írni vagy fotókat közzétenni, akkor azt itt mind megtehetitek, és igényes vagy érdekes munka esetén, ezt a főoldalon is megosztjuk az olvasókkal. Nem zárkózunk el a vicces tartalmaktól, ami a klánotokkal kapcsolatos, és nem más lejáratásának a céljából lett publikálva.

Blogok – A blogokat felhasználók szerkeszthetik, tehát nem kell rajta osztoznotok klántársaitokkal, éppen ezért nem szeretnénk itt klánhírnek minősülő bejegyzéseket meglátni, mert arra ott a klánhír. A blognak nem szükséges egyetlen tematikát érintenie csak. Nem baj ha vicces, és csak részben kapcsolódik oldalunk profiljához, de nyilván itt is csak az arra érdemes bejegyzéseknek lesz esélye a főoldalra kerüléshez, noha itt nagyobb szabadkezet kaptok a tartalom kiválasztásában.

Fontos, hogy innentől kezdve minden olyan klánhírt és blogot törlünk, ami az alábbiakkal foglalkozik: TGF, csapatkeresés, adok, veszek, „segítsetek nekem, mert…”, mixszel mennék LAN-ra, fuvart keresek a LAN-ra, accountlopás, cheatert fogtam és az ilyen jellegű felhívásoknak vagy hirdetéseknek minősülő bejegyzésekkel. Nem kell azonban megijedni, mert a fent említett népszerű témák mindegyikének létrehozunk majd egy fórumtopicot, ugyanis célunk, hogy áttekinthető, egyszerűen elérhető és gyakran használt része legyen az oldalnak a fórum.

FÓRUMOK

Talán az egyik legnagyobb változás lesz, hogy szeretnénk titeket a FÓRUMokra rászoktatni, ami hosszútávon a ti érdeketek is szolgálja, hiszen így mindenki tudja majd, hogy hova forduljon segítségért, információért, illetve hol találhat magának 5. játékost vagy csapatot. A fenti bekezdésben felsorolt témák ugyanis kapnak egy-egy fórumtémát maguknak. Például lesz egy „adok/veszek” topic, ahová mindenki behirdetheti az eladó egerét, monitorát, vagy adott esetben azt is, hogy olcsón venne alig használt egérpadot. Mindenki tudja tehát, hogy hova kell majd mennie, ha eladni vagy vásárolni szeretne. Ugyanez vonatkozik majd a TGF-re és a csapatkeresésre is, illetve lesznek különböző témájú „helpdesk” topicok, ahol kérdezhettek bátran.

Ennek az újításnak az a lényege, hogy tehermentesítsük a klánhíreket és a blogokat, hogy ne nagyon nyomják le egymást a legfrissebb bejegyzések listájáról, ráadásul egy olyan fix pontot is biztosítanak számotokra, ahol majd nagyobb bizonyossággal találtok magatoknak csapatot, vagy vevőt egy egérre, mintha csupán csak 5-6 órán át lenne kint a hirdetésetek a főoldalon.

Ennek az elősegítésére kitaláltunk egy 3 szintű fórumtéma osztályozó rendszert. Ha a felső menü sáv FÓRUM gombjára klikkeltek, akkor bejön egy fórumoldala, ahol 3 aloldalt találhattok. Az ÚJ TÉMA fülön létrehozhatjátok saját fórumtémátokat. A téma létrehozása előtt azonban tájékozódjatok arról, hogy létezik-e már olyan téma, ami lefedi-e a tiéteket. Ha létezik, és mégis létrehoztok egy ilyet, akkor az törölni fogjuk. Az általatok létrehozott témák megjelennek az ÖSSZES FÓRUMTÉMA fülön, azonban az általunk generált, nagyobb és általánosabb fórumtémák külön helyet kapnak a KIEMELT FÓRUMTÉMA fülön, hogy egyszerűbben megtalálhassátok őket. Ezeken belül is a legnépszerűbb témák, mint például az adok/veszek rovat vagy a TGF bejegyzések, kikerülnek jobb oldalra a szavazás alá, ahonnan ezeket egyetlen kattintással elérhetitek majd. Ezeket a fórumtémákat természetesen különböző szempontok szerint is rendezhetitek majd, illetve lehet majd bennük keresni is.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászólni lehet híreknél, klánhíreknél, blogoknál, fórumon, szavazásnál és hét képénél is, de ez mindenhol azonos metódus szerint megy majd, mint eddig. Ha szeretnétek hozzászólni, akkor az ÚJ HOZZÁSZÓLÁS ÍRÁSA feliratra klikkelve megjelenik majd egy kommentbox, ahová beírhatjátok a mondanivalótokat. Újítás az új oldalon, hogy ti dönthetitek el, hogy hány hozzászólást szeretnétek látni egy oldalon egyszerre, illetve a hozzászólásotok ideje és száma mellett van egy kis kupa ikon is, ami a helyezéseteket mutatja a hozzászólások száma szerinti „rangsorban”.

Továbbra is lehet szerkeszteni a hozzászólásotokat, ha valami lemaradt, nem feltétlenül kell 3 kommentbe elosztani a 4 mondatos flamelni valót, mert az ilyen kommentfarmolásokat törölni fogjuk, persze ti is jelölhettek bármilyen hozzászólást moderálásra a megszokott módon.

Szintén egy új funkció, hogy a saját hozzászólásotoknál az avatárotok kék keretet kap majd a fórumban, így ha a saját kommenteteket szeretnétek megtalálni, jóval egyszerűbben tehetitek majd ezt is. Mivel gyakran tesztek fel kérdést egy hír hozzászólásainál az adott témáról, és mi erre válaszolni is szoktunk, ezért az adminok és szerkesztők kommentjeit is elláttuk egy megkülönböztethető avatár-kerettel. Így sötétszürkével az oldal adminjainak és szerkesztőinek a hozzászólását jelöljük majd, amik tartalmazhatnak többlet információt is például az adott verseny csúszásaival kapcsolatban, így ezeket is könnyebb kiszúrnotok majd a tömegből.

LISTÁZÓ

Az előző verzióban is népszerű funkció volt a menüsáv és a hírblokk közötti listázó szakasz, ahonnan a legfrissebb híreket, cikkeket és klánhíreket könnyedén elérhettétek. Ez most se lesz másképp, csak egy jobb és helytakarékosabb megoldást vezettünk be. A listában ugyanis 5 fajta dolgot is tudtok listázni, vagy adott esetben mindegyik kategóriát egyszerre vegyesen. A fülekre klikkelve megtekinthetitek a legújabb bejegyzéseket kronológiai sorrendben, ami azért jó, mert így könnyebben megtalálhatjátok, ha az egyik hírkategóriába új írást publikáltunk. A listázóban külön lehet szűrni a 6 legújabb bejegyzésre hír, coverage, blog, klánhír vagy fórumhozzászólás kategóriában is, így továbbra is megmarad ez a sokat használt és népszerű szakasza az oldalnak.

ARCHÍVUM

A felső menüsáv első gombjára klikkelve elérhetitek az oldal archívumát, ami mindig is nagy hiányossága volt a korábbi verzióknak, legalábbis nem úgy működött, ahogy kellett volna. Mostantól már külön archívuma van a híreknek, a blogoknak, a klánhíreknek, a fórumoknak, a szavazásnak és a hét képének is. Ráadásul ezeket a kategóriákat rengeteg szempont szerint tudjátok rendezni, szövegre, íróra, időpontra, frissítés idejére keresve, szóval nagyon jól finomhangolható az egész rendszer.

KERESÉS

Aki nem akar nagyon részletesen keresni, az használhatja a főoldalon egyszerűen elérhető KERESÉS mezőnket is, ahol nem csak az archívumra egyes részeire tudtok rákeresni, hanem játékosra vagy akár csapatra is keresni.

KÖZÖSSÉG

A menüsáv közösség menüpontjában gyakorlatilag a játékosokra, a csapatokra és a szerverekre tudtok majd keresni. A játékosokat több fajta szempont szerint is rendezhetitek, illetve egy külön oszlopban mindig láthatóvá válnak a legújabban regisztrált felhasználók is. A csapatok menüpont ennél már valamivel komplexebb, hiszen itt a jobb oldali oszlopban láthatjátok a csapatok aktivitásait, azaz ha felvesznek egy tagot a klánba, ha valaki kilép, illetve ha egy klán klánhírt publikál az oldalon. A szerverek menüpontban az általatok beküldött hazai szervereket láthatjátok majd, közel LIVE-ban az aktuális játékosszámmal és pályával, ahonnan egy kattintással rögtön csatlakozhattok is a játékhoz. Külön oszlop jár természetesen az OGC szervereknek, amiket továbbra is bátran ajánlunk számotokra.

VIDEÓK

A videók menüpontra klikkelve elérhetitek a GameStar-on is megtalálható videócsatornáinkra feltöltött filmeket. Ráadásul ezeket innentől több szempont szerint is sorba rendezhetitek.

SZAVAZÁS

A szavazásnál meglepő módon szavazni lehet, az eddigiekhez megszokott módon.

HÉT KÉPE

A hét képe ezentúl nagyobb és szebb, mármint területre, a képek minőségéről ugyanis továbbra is ti gondoskodtok. Az aktuális hét képére klikkelve ugyanis nem csak, hogy a kép nyílik meg a hozzátartozó fórummal, de a kép felett találhattok majd egy ÚJ KÉP BEKÜLDÉSE gombot is, amivel éljetek bátran, ha elégedetlenek vagytok a színvonallal, lehet rajta változtatni.

LOGIN

A login fülünk az eddig megszokott helyen és megszokott módon működik, azonban jóval több információval szolgál már egy bejelentkezett felhasználónak saját magáról, mint korábban. Egy kattintással elérhető a felhasználói oldalatok, a klánoldal, illetve jelzi azt is, ha válaszoltak neked egy fórumbejegyzésedre vagy ha üzenetet kaptál valakitől vagy a rendszertől.

FELHASZNÁLÓI OLDAL

Az oldal közösségi funkciójának és beállításainak két bázisa a PROFIL- és a FELHASZNÁLÓI OLDAL. Előbbi az a publikus felület, ahol az adott felhasználóról minden információt megtudhatunk, míg utóbbi gyakorlatilag az egész accountotok központi felülete.

 

A FELHASZNÁLÓI oldalon találtok meg rengeteg beállítást és produktív funkciót az oldalon, amivel reméljük élni is fogtok. Az első ÁLTALÁNOS aloldalon módosíthattok jelszót, beállíthatjátok, hogy miről szeretnétek e-mailes vagy privát üzenetes értesítést kapni. Külön kiemelném a szűrők funkciót, amely több OGC oldalon is elérhető. Az alábbi képen illusztrációként a Battlefield.hu oldal szűrői szerepelnek.

Így csak a kívánt tartalom jut el az olvasóhoz

A BLOG aloldal bal oldali oszlopában a korábbi bejegyzéseidet láthatod majd, illetve szerkesztheted is őket, jobb oldalt pedig megtekintheted a blogodat, vagy új bejegyzést is írhatsz hozzá, valamint itt található rendszerezve a bejegyzéseidhez beérkezett összes új hozzászólás értesítése is.

A CSAPAT aloldal e téren nagyon hasonlít a blog oldalra, hiszen itt ugyanaz található a baloldali oszlopban, csak klánhírekkel, a jobb oldali oszlop azonban sokkal több mindent rejt. Itt nem csak a klánoldalt és az új klánhíre írását érhetitek el, hanem a klánoldal adatait is szerkeszthetitek, illetve itt kezelhetik a csapat vezetői a tagokat is. Szintén itt lehet elfogadni a csapatba történő jelentkezéseket, illetve a csapattal kapcsolatos aktivitásokról is itt kaptok értesítést.

Az ÜZENETEK fülön a beérkezett és kimenő üzenetek listáját találhatjátok meg, amik közé keveredhetnek OGC-s értesítések is, amennyiben beállítottátok, hogy szeretnétek valamiről értesítést kapni PM-ben . A beérkező és kimenő üzeneteitekből a legfrissebbeket egyébként a felhasználói oldal listázójában is láthatjátok a login ablak alatt.

Az ISMERŐSÖK aloldalon lehet jóváhagyni vagy elutasítani a függő kapcsolataitokat, illetve itt tájékozódhattok az ismerőseitek aktivitásáról is, azaz ha hozzászóltak valamihez, klánhírt vagy blogot írtak, így semmiről se maradtok le velük kapcsolatban. Fontos újítás, hogy innentől kezdve az ismerősök felvétele IWIW-szerűen kétirányú folyamat, azaz oda-vissza alapon működik majd csak. Ha az előző verzióban felvettél olyan embert, aki téged nem jelölt be, akkor neki vissza kell majd igazolni ezt a kapcsolatot, illetve első bejelentkezéskor ti is láthatjátok majd azoknak a listáját, akik bejelöltek titeket a múltban. Róluk természetesen eldönthetitek, hogy visszaigazoljátok e őket vagy sem.

PROFILOLDAL

A profiloldal gyakorlatilag egy információs központ a felhasználókról, amit például egy felhasználó nevére klikkelve érhettek el. Itt megtalálhatjátok a legfontosabb adatokat az adott emberről. Hozzáadhattok hosszabb szöveget magatokról, megtekinthetitek általános és játékokhoz kapcsolódó kedvenceit is. Az aktivitások fülön nyomon követhetitek OGC-s ténykedéseit, illetve mindenkihez tartozik majd egy ÜZENŐFAL is.

A profiloldalhoz is tartozik egy LISTÁZÓ fül, ahol a fórum és felhasználói statisztikák mellett megtekinthetitek azt is, hogy hogyan muzsikál az adott user a fogadások tekintetében, illetve a hardware specifikáció is elérhetőek lesznek, ahogyan a listázó alatt már nem az online usereket listázza ki az új oldal, hanem az adott felhasználó ISMERŐSeit. Amennyiben a saját profilotok van megnyitva, úgy a nevetek melletti SZERKESZTÉS gombbal tölthetitek ki ezt a sok mindent.

KLÁNOLDAL

A profilotokhoz hasonlóan a klánotoknak is jár egy saját oldal, ahol megadható egy rövid leírás a csapatról, az alapítás dátuma, a tagok száma és egy link a honlapotokhoz is. Alapesetben a KLÁNHÍREK látszanak majd a klánoldalon, de a csapatról fülön elérhető egy bővebb leírás is a klánról és egy klánhoz tartozó ÜZENŐFAL is. A TAGOK aloldalon látható a csapat összes tagja, illetve a tagok aktivitásai is egy csokorba gyűjtve.

FOGADÁS

Végül, de nem utolsó sorban az új oldal megannyi újítása mellett, talán a legjobban várt és remélhetőleg legnépszerűbb új funkció, a FOGADÁS,. A főoldalon láthatjátok majd a kiemelt téma és a listázó között a FOGADÓIRODA szekciót is, ahol mindig a 6 legfrissebb fogadható esemény lesz kilistázva. Itt nem tudtok külön fogadni a mérkőzésekre, de a TOVÁBB gombra klikkelve elérhető a FOGADÓIRODA.

Az első aloldalon, az AKTUÁLIS mérkőzések és események lesznek láthatóak. Előbbinél láthatóak a közelgő mérkőzések határidővel, oddsokkal (esélyekkel/nyereményszorzókkal) és egy üres kredit mezővel, ahová beírhatjátok a feltenni kívánt téteket. Ha kitöltitek a kredit mezőt, és a 3 opció közül kiválasztjátok az egyiket, akkor a FOGADOK gombra klikkelve el is küldhetitek a fogadásotokat. Külön érdekes szekció a fogadásnál, hogy a HLTV.org-gal és az SK-Gaming-gel ellentétben, nálunk nem csak mérkőzésekre lehet tippelni, hanem ESEMÉNYEK-re, azaz, hogy egy-egy LAN-t mely csapat nyer majd meg. A nyereményszorzók alakulása dinamikus, így fogadásnál az aktuális állapotot fogja mutatni, de a tényleges kreditkifizetésnél a fogadás lezárásakor életben lévő szorzókkal számolunk majd (mint az SK-Gaming.com-on).

A SAJÁT FOGADÁSOK aloldalon megtekinthetőek a FÜGGŐ FOGADÁSID, ahová már tettél fel kreditet, de még nem fejeződött be az adott mérkőzés. A KORÁBBI EREDMÉNYEK-nél pedig a legutóbb megfogadott és lezajlott mérkőzéseidet láthatod, külön kiemelve, hogy mennyit nyertél vagy vesztettél egy-egy összecsapáson.

A RANGLISTÁK és a kreditek havonta nullázódnak majd, tehát minden hónap végén győztest hirdetünk, és minden új hónapot 20.000 kredittel kezd majd minden felhasználó. Ha a hónap közepén elfogyna a kredited, akkor sem kell izgulni, mert mindenki kap egy minimális összeget (500 kredit) naponta, akár van kreditje, akár nincs. Így ha valaki elszórja a kezdő tőkéjét a hónap elején, az is játszhat tovább. A havi versenyt nyilván az a játékos nyeri, aki a legtöbb kreditet gyűjtötte össze a hónap végére, de ettől függetlenül lehet szűrni az érdekesség kedvéért találati arány és megnyert fogadások száma szerint is.

Hogy senkinek se vesszen feledésbe az érdeme, az ÖRÖKRANGLISTA aloldalon a legjobb 10-10 tippelő minden hónapra visszamenően visszakereshető lesz, illetve a profiloldalatok FOGADÁS szekciójában nem csak az aktuális havi helyezésetek lesz feltüntetve, hanem minden idők legjobb elért helyezése is, amin egy-egy hónap lezárásánál álltatok.