Mumble Nézet News Hasábok Régi Játék oldalak Szolgáltatás oldalak Partner oldalak
Bezárás

CSHU - Hungarian Counter-Strike Portal

Hét replayeTovább

minimap

Infi vs Fly

mIRC telepítése és használata

2012. április 13. Pene 12777 olvasás

mIRC telepítése és használata

A legismertebb IRC kliens a mIRC. Ennek a programnak a megismeréséhez itt egy kis leírás.

1. lépés:

mIRC kliens általános ismertetése

(letöltés a hivatalos oldalról)

Az elsõ lépés, hogy beállítsuk a programot. Az Options ablakot a File menüben a Select Serverre (ALT+E) kattintva érhetjük el. Itt négy dolgot kell beállítanunk:

  • Full Name: Itt adhatjuk az igazi nevünket, de bármi mást is írhatunk.
  • Email Address: Itt kell megadnunk az email címünket.
  • Nickname: Itt adjuk meg a becenevünket, amit használni szeretnénk.
  • Alternative: Ezt a nevet fogjuk használni, ha az eredeti becenevünk véletlenül már foglalt lenne.

Miután végeztünk a fenti beállításokkal, jöhet a hálózat és szerverválasztás. Az IRC Network felírat alatt válasszuk ki a QuakeNetet. Ha ezt megcsináltuk, akkor az IRC Server-nél válasszunk ki egy tetszõleges szervert. (Itt már nem számít, hogy melyiket választjuk.)

Az Identdnél elég annyit beállítani, hogy a User ID-hez beírjuk a becenevünket és bepipáljuk az Enable Identd servert. Alapjában véve ennyi lenne a mIRC beállítása. Ha megvagyunk, akkor kattintsunk a Connect To Server gombra. Remélhetõleg sikerül felcsatlakozni. Sikeres felcsatlakozáskor elsõként az úgynevezett Status ablakot fogjuk látni és felugrik a Favorites ablak is.

Favorites ablakban adhatjuk hozzá a kedvenc csatornáinkat. Ha a felsõ sorba beírunk egy csatornát (pl: #lol.hu), akkor egybõl csatlakozhatunk is hozzá, de a status ablak segítségével is beléphetünk, csak gépeljük be a /join #csatornaparancsot. (pl: /join #lol.hu)

 

Autholás, azaz regisztráció a QuakeNetre

 

Ez azért szükséges, mert vannak olyan csatornák, amikre csak regisztrált tagként léphetünk be. Ezt a következõ paranccsal tehetjük meg:

/msg Q HELLO sajat@email.cim sajat@emailcim

Az email címeteket kétszer kell megadnotok! Fontos, hogy amilyen néven tartózkodunk jelenleg a channelen, az lesz az auth nevünk!

Lehetõleg ne legyenek speciális karakterek a nevünkben. Elképzelhetõ, hogy valaki már beregisztrálta ezt a nevet, akkor kénytelenek leszünk egy másikat választani. (Késõbb bármi lehet a nevünk, nem kell mindenképpen az authnevet használni.) Tegyük fel, hogy a Q bot elfogadta a regisztrációnkat. Ebben az esetben hamarosan kapunk majd egy emailt, amiben lesz egy link. (A rendszer terheltségétõl függõen ez lehet, hogy csak másnap érkezik meg nekünk.) Nyissuk meg és ott erõsítsük meg a regisztrációnkat.

 

/auth authnev jelszo

Ezt soha senkinek se mutassuk meg, mert visszaélhetnek vele. Amennyiben nem tetszik az a jelszó, amit a QuakeNet generált nekünk vagy a késõbbiekben esetleg elfelejtettük volna a jelszavunkat, használjuk a következõ parancsokat:

/msg Q NEWPASS jelszo uj jelszo uj jelszo

/msg Q REQUESTPASSWORD email@cimem.hu

Ha megvan az authunk, akkor célszerű mindig beautholni, amikor elindítjuk a mIRC-et. Ezt megtehetjük úgy, hogy minden indításkor beírjuk, de sokkal egyszerűbb megoldás, ha az Optionsban megkeressük a képen is látható Perform gombot. Itt érdemes bepipálni a Connect on Startup-ot, így nem kell indításkor manuálisan kapcsolódni a QuakeNet szerverhez.

Azok a parancsok, amiket a Perform-ban adunk meg, felcsatlakozás után egybõl végrehajtódnak. Ide kell beírnunk a /auth authnev jelszo -t is, de akár azokat a csatikat is, amelyekre szeretnénk automatikusa fellépni (pl: /join #lol.hu)